Mandatul de deputat al lui Dragnea, validat în subcomisia de specialitate a Camerei

Mandatul de deputat al lui Dragnea, validat în subcomisia de specialitate a Camerei
Publicat: 20/12/2016, 16:48
Actualizat: 25/03/2019, 22:58

„Am propus invalidarea mandatului de deputat al domnului Dragnea, raportat la prevederile art. 7, alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaților. Propunerea a fost supusă la vot, nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind doar un vot pentru și două împotrivă”, a declarat Valeria Schelean, deputat PNL.

Ea a mai spus că din textul regulamentului reiese necesitatea existenței unei condamnări definitive.

„Este imposibil ca procesul electoral, atâta vreme cât nu este definit mai în amănunt în regulament să se refere la procesul electoral în care a fost ales deputatul, fiind imposibil ca într-o lună să obții o sentință definitivă”, a apreciat Schelean.

La rândul său, Eugen Nicolicea, deputat PSD, a susținut că prevederile articolului 7, alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaților nu i se aplică lui Liviu Dragnea.

„Subcomisia noastră a validat toate mandatele care au fost prezentate din circumscripțiile pe care le-am avut repartizate. Un punct deosebit a fost solicitarea reprezentantei grupului PNL, doamna Schelean, care a propus invalidarea mandatului domnului Dragnea, invocând articolul 7 alineatul 3. Evident că ne-am expus fiecare punctul de vedere. Eu am spus că articolul 7, alineatul 3 se referă la săvârșirea de infracțiuni legate de derularea procesului electoral. După cum știți, cazul respectiv se referea la referendum. Referendumul nu este un proces electoral și prin urmare, nefiind un proces electoral, articolul 7 alineatul 3 nu este opozabil acestui caz.

Electoral înseamnă referitor la alegeri sau la alegători, în legăturã cu alegerile. Referendumul este consultarea directă a cetățenilor, nu este un proces electoral. E adevărat că existã voturi și într-o parte și în alta, dar voturile la referendum nu sunt voturi electorale, sunt voturi de decizie în cazul referendumului decizional. În cazul referendumului consultativ este exprimarea directă a voinței cetățenilor, nu este un proces electoral”, a explicat senatorul PSD Nicolicea.

El a reamintit definiția fraudei electorale, care este orice acțiune ilegală care are ca rezultat crearea de avantaje concretizate prin mandate în plus pentru un competitor electoral.

„Puteți să îmi spuneți la referendumul respectiv cine au fost competitorii electorali? Puteți să îmi spuneți câte mandate în plus au luat nu se știe cine?”, a adăugat Eugen Nicolicea.

La o săptămână după alegeri, PNL a cerut invalidarea mandatului de deputat al șefului PSD

PNL va pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, va vota în consecință și va lua în calcul sesizarea CCR în cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, a precizat, duminică, la o săptămână de la scrutinul parlamentar, președintele interimar al PNL Raluca Turcan. În replică, deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a declarat că articolul în baza căruia a fost condamnat liderul PSD Liviu Dragnea nu face referire la fraudă electorală, el arătând că aceia care vorbesc de invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea și sesizarea CCR se fac de râs. Ulterior, a venit o reacție și din partea liderului PSD, care a spus că această problemă nu există pe fond și că situația e ridicolă. „De ce nu inițiază o lege să nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea? Sau o lege prin care să mă evapor?”, a comentat Dragnea în cadrul unei intervenții telefonice la un post de televiziune.

„Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și vom vota în consecință. Regulamentul Camerei Deputaților este clar și limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziții de bun simț și să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale”, a precizat Raluca Turcan pe Facebook.

Ea a invocat existența unui precedent din 2004, privind invalidarea mandatului unui senator: „Nu putem ceda în fața acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentință judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză”, a adăugat Turcan.
Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condițiile de eligibilitate și în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârșirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral.
Cu toate acestea, raportul comisiei de validare trebuie să treacă și de votul deputaților. Șeful Camerei, Florin Iordache, susține că prevederea din Regulament nu i se aplică lui Dragnea, deoarece nu are legătură cu alegerile de acum.
Reacția PSD – Eugen Nicolicea: „Cei care vorbesc de invalidarea mandatului se fac de râs și nu le pasă”
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că articolul în baza căruia a fost condamnat liderul PSD Liviu Dragnea nu face referire la fraudă electorală, el arătând că aceia care vorbesc de invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea și sesizarea CCR se fac de râs.
„Să le luăm pe rând: pentru ce a fost condamnat Dragnea? Pentru folosirea influenței de lider politic pentru a obține foloase. Unde scrie fraudă aici? Articolul pentru care a fost condamnat nu face referire la fraudă electorală. Sancțiunea nu este fraudă electorală, deci nu este cazul nici măcar să se discute despre acest subiect”, a precizat Nicolicea, pentru MEDIAFAX.
El a arătat, în al doilea rând, că referendumul nu este o operațiune electorală și că, deci, nu se poate face legătura între condamnarea lui Dragnea și fraudă electorală.
„Chiar dacă la referendum se votează, referendumul nu este operațiune electorală, că nu alegi ceva. Era vorba de demiterea lui Băsescu. Legile electorale se referă la alegerile organelor respective – alegeri parlamentare, locale. La referendum nu e vorba de o operațiune electorală”, a adăugat Nicolicea.
El a spus, în al treilea rând, referindu-se la anunțul făcut de președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, privind faptul că formațiunea sa va pleda și vota pentru invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea și va sesiza CCR în cazul în care PSD va avea câștig la vot, că aplicarea Regulamentului Camerei Deputaților nu este de competența CCR.
„Sunt zeci de decizii ale Curții în care se vorbește despre autonomia Parlamentului și a Regulamentelor. Ar respinge sesizarea ca inadmisibilă. Cei care vorbesc de invalidarea mandatului se fac de râs și nu le pasă pentru că au simțul ridicolului atrofiat”, a mai spus Nicolicea.
Liviu Dragnea:De ce nu inițiază o lege să nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea? Sau o lege prin care să mă evapor?”
La rândul său, liderul PSD a afirmat că această problemă nu există pe fond și că situația e ridicolă.
„Am fost întrebat de foarte multe ori dacă am de gând să declanșez suspendarea președintelui. Am spus mereu că nu am asta în obiectiv. În schimb văd din cealaltă parte – și lăsați-o mai ușor cu PNL, USR, PMP – nu le vin ideile lor, de la ei – ei nu vor ca nici măcar deputat să fiu. De ce nu inițiază o lege să nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea? Sau o lege prin care să mă evapor?”, a declarat Dragnea, în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3, potrivit Mediafax.
Referindu-se la partidele care au anunțat că vor pleda pentru invalidarea mandatului său de deputat, Dragnea a precizat că acestea se acoperă de ridicol.
„Comisia de validare de la acest nou parlament verifică două lucruri: dacă au fost îndeplinite condițiile de eligibilitate pentru fiecare deputat ales și dacă la aceste alegeri – deci la aceste alegeri – respectivul a fost condamnat pentru fraude electorale sau încăkarea legislației electorale. Ori, nu e cazul”, a adăugat Dragnea.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU