MApN anunță prețul pe care trebuie să-l plătim pentru cele 7 sisteme de rachete Patriot. Americanii vor miliardele de dolari în avans

Redactor:
Liviu Dadacus
MApN anunță prețul pe care trebuie să-l plătim pentru cele 7 sisteme de rachete Patriot. Americanii vor miliardele de dolari în avans
Mai multe pe gandul.info

Astfel, MApN a pus în dezbatere publică Legea pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, care prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziționarea, începând cu anul 2017, a 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Proiectul menționat prevede asigurarea în bugetul MApN a fondurilor necesare realizării acestor achiziții în cuantum de aproximativ 3,9 miliarde USD, fără TVA.

În expunerea de motive a proiectului de lege se menționează că totalul estimat al achizițiilor este de 3,9 miliarde USD fără TVA, începând cu anul 2017, și fără sumele necesare realizării infrastructurii.

Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziționate va fi contractat până la sfârșitul anului 2017, în configurația și contravaloarea în lei a sumei de 764,78 milioane USD, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adaugă TVA, se mai arată în proiectul MApN.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată și faptul că MApN va derula plăți în avans pentru aceste achiziții.

„Potrivit normelor procedurale specifice Programului FMS, contractele de stat de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) presupun ca fazele execuției bugetare – lichidarea, ordonanțarea și plata – să se parcurgă anterior livrării bunurilor și prestării serviciilor și fără verificarea documentelor justificative care să ateste această livrare/prestare, certificarea urmând să se realizeze până la termenul final stabilit în contract sau în amendamentele la acesta. Astfel, Ministerul Apărării Naționale va efectua pentru începerea derulării LOA plăți în avans, iar aceste plăți vor putea fi justificate prin bunuri livrate și servicii prestate la termenul final stabilit prin LOA, care va depăși cel puțin un an bugetar”, se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege al MApN.

În documentul citat se subliniază faptul că, pentru România, constituie interes esențial de securitate realizarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, întrucât asigură întărirea securității naționale și regionale și contribuie în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Proiectul de lege este pus în acest moment în dezbatere publică, pe site-ul MApN, urmând a fi înaintat ulterior Parlamentului, spre dezbatere și aprobare.

Ministerul Economiei, prin Aerostar SA, și compania americană Raytheon International Defence System au semnat, miercuri, în prezența premierului Mihai Tudose, Memorandumul privind colaborarea în domeniul echipamentelor și componentelor aferente sistemului integrat multilevel de apărare aeriană.

„Documentul prevede transferul de tehnologie și asistența tehnică necesară pentru modernizarea și retehnologizarea echipamentelor existente, precum și asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot. Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziționarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României, în concordanță cu Planul de înzestrare pentru 2017 – 2026 și în contextul angajamentelor României ca stat partener în flancul estic al NATO și partener strategic în relația cu SUA”, informează Guvernul.

Până la finele anului, Armata Română va achiziționa primul sistem Patriot, precum și 10 transportoare blindate Piranha, a anunțat, pe 27 septembrie, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. „Până la finele anului, Armata Română va achiziționa primul sistem Patriot, așteptăm scrisoarea de acceptarea din partea Statelor Unite pentru a putea să trecem la contractare și să putem achiziționa primul program. În discuțiile cu secretarul Apărării, Mattis, noi am solicitat clauza «dependable under taking» adică eșalonarea plătii sistemelor Patriot pentru că este, pe de o parte, o dovadă de predictibilitate, pe de altă parte este mult mai convenabil pentru noi să putem să asigurăm pe următorii ani achiziționarea acestor sisteme”, spunea Mihai Fifor.

Informațiile privind achiziționarea rachetelor Patriot au apărut în aprilie când MApN a trimis o cerere către Guvernul SUA în care își exprimă disponibilitatea de a cumpăra rachete de tip Patriot, urmând ca procedurile de achiziție să fie demarate anul acesta.

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00. Avem primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide