Marcel Ciolacu, despre cedarea funcțiilor de premier și ministru de Finanțe în favoarea PNL: „Eu nu cred că se poate așa ceva” | VIDEO

Publicat: 09/11/2021, 12:31

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut o serie de declarații înainte de discuțiile cu reprezentanții PNL privind o eventuală coaliție care să includă cele două formațiuni.

Potrivit acestuia, vor urma discuții și cu UDMR și cu reprezentanții minorităților naționale.

„Astăzi se va face echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare: al PNL și al PSD. Dar va fi o întâlnire și cu UDMR și cu minoritățile, fiindcă această alianță, dacă va reuși, este formată din PSD, PNL, minorități și UDMR”, a spus Ciolacu.

Întrebat dacă este dispus să le ofere celor de la PNL funcția de premier și cea de ministru al Finanțelor, Ciolacu a declarat că trebuie respectată ponderea parlamentară, pentru că „nu există niciunde în lume o altfel de măsură”. „Eu nu cred că se poate așa ceva”, a spus Ciolacu despre ideea de a ceda cele două funcții PNL.

Marcel Ciolacu: Nu cred că modificarea Constituției este prioritară acum

Președintele PSD a vorbit și despre ideea de modificare a Constituției, în sensul transformării României într-o republică parlamentară.

„Nu cred că în acest moment asta este prioritatea românilor. Haideți să ne întoarcem la prioritățile românilor. Se va crea un dialog între partide pentru modificarea Constituției. Această modificare a Constituției nu ține de coaliția de guvernare. Cred că aici trebuie implicați mai mulți factori și toate forțele politice”, a spus Ciolacu.

Prima întâlnire PNL – PSD pentru negocierea unui guvern are loc marți, la Parlament, începând cu ora 13.00. Negocierile vor dura aproximativ două săptămâni, intenţia fiind ca în jurul datei de 1 decembrie să fie învestit noul guvern PNL-PSD-UDMR.

Echipa de negociere a PNL va fi formată din preşedintele Florin Cîțu, cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general.

Liderii PNL au votat, luni, în ședința Biroului Politic Național, începerea oficială a negocierilor cu PSD.

Ciolacu susține că va merge la negocieri pentru formarea viitorului Guvern cu o propunere de premier. Președintele social-democraților a declarat luni că își dorește o construcție echilibrată cu PNL. El a explicat că cele două ministere avizatoare – Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției – ar trebui împărțite între cele două mari forțe politice, PSD și PNL.