Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Cătălin Predoiu și sindicatele din MAI: „Am intrat într-o logică de discuții”

Publicat: 23/01/2024, 16:00

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, în urma unei întâlniri cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și reprezentanții sindicatelor din cadrul instituției, că a fost o discuție de principiu, în care nu s-a vorbit despre salarii, ci despre îngrijorarea în interiorul acestei categorii ocupaționale, căreia începe să îi dispară atractivitatea și care se confruntă, implicit, cu un deficit.

„În decursul celor 30 de ani de democrație între civili și militari, să spunem așa, multe dintre drepturi s-au uniformizat. Și atunci avem un deficit de personal în zona Ministerului Apărării, Ministerului de Interne și e normal ca Guvernul să se preocupe ca aceste meserii să devină din nou atractive, nu numai prin ceea ce fac, dar și prin beneficiile pe care le au concret. Și toată discuția pe care am avut-o cu sindicatele, dar și cu conducere a Ministerului de Interne, împreună cu domn ministru, a avut la bază acest principiu. Și de aici vom vedea măsurile pe care le vom lua împreună, repet, care vor viza și ANP-ul și Ministerul Apărării, astfel încât să aducem din nou atractivitatea pentru aceste ocupații”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, care și-a exprimat disponibilitatea pentru continuarea discuțiilor.

„Acest an are la investiții de trei ori mai mult față de anul trecut. Deci lucrurile trebuie să meargă paralel, trebuie să fie o coerență. Nu putem, tot bugetul, 93% din buget, cum era acum câțiva ani, al Ministerului de Interne, să fie direcționat către pensii și salarii. Trebuie creat un echilibru între investiții, între infrastructura, în interiorul Ministerului de Interne, provocările sunt cu totul altele. Știm și noi, lumea se schimbă. Suntem într-o dinamică foarte mare – digitalizarea, a vorbit foarte mult domnul ministru de Interne despre digitalizarea din interior – și nu în ultimul rând, am convenit, totuși, niște principii în ceea ce privește reforma”, a spus Marcel Ciolacu.

„E pentru prima oară când vorbim de investiții majore”

Potrivit premierului, discuția de marți a fost una de principiu.

„A fost o discuție de principiu și le mulțumesc foarte mult pentru toată deschidere. A fost o discuție, o îngrijorare, în ceea ce privește categoria ocupațională. Repet, e pentru prima oară când vorbim de investiții majore în interiorul Ministerului de Interne și mă bucur că domnul ministru la construcția bugetului s-a preocupat foarte mult de acest aspect, dar toate lucrurile se vor discuta”, a precizat Marcel Ciolacu.

„Eu cred că am intrat într-o logică de discuții”, a conchis premierul, atunci când a fost întrebat despre amenințarea cu proteste din partea polițiștilor.

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru plata pensiilor fostelor cadre, precum și cu privire la detașările și delegările personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne la alte instituții, chestor de poliție Georgian Drăgan, Inspectoratul General al Poliției Române, făcuse luni câteva precizări.

„În primul rând, Ministerul Afacerilor Interne nu a solicitat un buget suplimentar, ci a solicitat o majorare de limită din bugetul deja alocat ministerului. Concret, Ministerul Finanțelor Publice a alocat o limită de buget pentru luna ianuarie, limită care nu a avut însă în vedere numărul pensionărilor înregistrate la finalul lunii decembrie a anului trecut”, a spus Georgian Drăgan.

„Având în vedere acest aspect, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat o majorare de limită din bugetul deja alocat Ministerul Afacerilor Interne, conform memorandumului, pentru a îndeplini obligațiile legale de asistență socială, inclusiv a pensiilor, dar, repet, din cadrul bugetului deja alocat pentru Ministerul Afacerilor Interne”, a transmis oficialul.

Cătălin Predoiu: „Soluțiile nu vin de pe o zi pe alta”

După întâlnirea cu premierului, și ministrul Cătălin Predoiu a făcut precizări cu privire la contextul discuțiilor și măsurile avute în vedere.

„S-a discutat aproximativ două ore și mai bine. Nu s-a pronunțat cuvântul protest pe parcursul acestor discuții. Deci sunt precis în ceea ce vă spun. Nu s-a pronunțat cuvântul protest. A fost o discuție despre cum să consolidăm sistemul Ministerului Afacerilor Interne, cum să facem acțiunea noastră mai profesionistă, eficientă pentru cetățean, pentru comunitate, cum să păstrăm și să consolidăm acest bun de valoare națională, care se cheamă siguranță publică și siguranță națională, la care Ministerul Afacerilor Interne, alături de alte instituții din acest arc profesional, își aduce contribuția. Asta a fost discuția”, a spus Cătălin Predoiu.

„Soluțiile, cum v-am spus, nu vin de pe o zi pe alta. Ele au fost discutate în perspectivă și sunt convins că vom ajunge la concretizare în acest an. Fără a intra în detalii, pot să vă spun că discuția a fost constructivă și a rezultat într-un consens cu ceea ce trebuie făcut mai departe și de către guvern, și de către minister, și de către sindicate, care și-au angajat efortul în profesionalizarea acțiunii trupelor noastre din Ministerul Afacerilor Interne în creșterea nivelului de integritate, de conștientizare a importanței muncii lor. Și le mulțumesc și eu tuturor celor care au participat la această discuție”, a conchis Ministrul de Interne.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021