Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Semnale ÎMBUCURĂTOARE în ianuarie / FMI: Măsurile Guvernului au menținut stabilitatea macroeconomică

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Semnale ÎMBUCURĂTOARE în ianuarie / FMI: Măsurile Guvernului au menținut stabilitatea macroeconomică
Publicat: 01/02/2024, 17:39
Actualizat: 01/02/2024, 17:47

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere, joi după amiază, cu delegația Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, la încheierea vizitei obișnuite dedicate analizei evoluţiei economice şi financiare şi de actualizare a perspectivelor macroeconomice ale României.

Șeful Executivului a menționat în cadrul întrevederii că investițiile masive din fonduri naționale și europene, măsurile de combatere a evaziunii fiscale prin digitalizarea ANAF și reformarea aparatului bugetar sunt soluțiile susținute de Guvernul României pentru menținerea stabilității macroeconomice și reducerea deficitului bugetar, se arată într-un comunicat de presă.

Măsurile de reformă bugetară și instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 și implementate de la începutul acestui an își vor face simțite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. “Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare și am dori să rediscutăm proiecțiile împreună cu echipa FMI, după încheierea primului trimestru din 2024, a adăugat premierul.

Premierul a asigurat delegația FMI că reforma aparatului bugetar continuă și se va finaliza la jumătatea acestui an, iar Guvernul va lucra „în ritm susținut pentru a elabora în termen toate reformele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență”.

Concluzia reprezentanților FMI, prezentată în cadrul întâlnirii, a fost că măsurile luate de Guvernul României anul trecut au contribuit la menținerea stabilității macroeconomice, la reducerea deficitului bugetar și ale inflației peste estimările anterioare.

Delegația FMI a remarcat, de asemenea, impactul pozitiv al volumului de investiții directe în economia României și a identificat în creșterea consumului intern o potențială sursă de creștere economică pentru anul în curs.

„Tocmai am finalizat vizita obișnuită a delegației în România. Există două mesaje pe care am dori să le subliniem. În primul rând, pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția corectă și creează venituri suplimentare. Cu toate acestea, proiectăm deficite fiscale peste 6%/PIB în următorii ani, având în vedere costurile fiscale ale noii legi a pensiilor. Vor fi necesare noi măsuri pentru reducerea deficitului. În al doilea rând, inflația este în decelerare, dar rămâne cu mult peste țintă. Politica monetară ar trebui să rămână strictă până când vor exista dovezi mai ferme că inflația va converge în timp util către banda de toleranță a Băncii Naționale a României”, au transmis reprezentanții FMI.

La ultima vizită, din septembrie-octombrie 2023, FMI preciza că pachetul fiscal adoptat de Guvern este un pas în direcţia potrivită, subliniind, însă, că este nevoie şi de alte reforme.

Estimările FMI, de la acea vreme, arătau că deficitul bugetar al României va fi de 6% în 2023 și 5% în 2024, iar creșterea economică de 2,7% anul acesta.

La întâlnire au mai participat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Economiei, Radu Oprea și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

CITEȘTE ȘI:

Contribuția OMV Petrom la buget, de 16 mld. lei, a scăzut cu 18%, în timp de profitul net a fost cu 61% mai mic în 2023. Cât e taxa de solidaritate

Președintele Fed TEMPEREAZĂ așteptările privind relaxarea politicii monetare /Reducerea dobânzilor nu este ”ipoteza de bază”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji