Marcel Ciolacu, înaintea ședinței în care PSD decide dacă face majoritate cu PNL pentru un nou Guvern. „Nu am auzit de altfel de negocieri decât cele pe ponderi”

Publicat: 08/11/2021, 12:17
Actualizat: 08/11/2021, 12:40

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat luni dimineața, înaintea ședinţei Consiliului Politic Naţional, că va propune conducerii partidului să se înceapă negocierile cu PNL pentru alcătuirea unui guvern, precizând că el nu cunoaşte altfel de negocieri decât cele conform ponderilor parlamentare.

Întrebat, la sediul central al PSD, ce mandat va propune colegilor săi în Consiliul Politic Naţional, Marcel Ciolacu a spus că va propune începerea negocierilor, conform rezultatelor de la alegeri.

Social-democrații au lucrat la un proiect de program de guvernare, în weekend, după prima întâlnire cu președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, de săptămâna trecută, după flexibilizarea mandatului. Potrivit unor surse politice citate d eDigi24, PSD ar vrea să prevadă mai multe majorări, printre care indexarea pensiilor cu 11% din 1 decembrie, creșterea cu 200 de lei a indemnizației sociale minime, care să ajungă astfel la 1.000 de lei, dar și a alocațiilor copiilor.

„Vom vedea în funcţie de buget cât se poate, astfel încât să nu păcălim românii”

Întrebat dacă există bani pentru majorile pe care social democrații intenționează să le includă în Marcel Ciolacu a spus că legea nu a fost aplicată și este mai complicat în acest moment, dar se vor putea decide în funcție de analiza datelor din execuția bugetară.

„Avem execuţia bugetară. Am văzut şi eu ştirile şi am crezut că am fost foarte clar înţeles. Măririle se fac în urma unui buget aprobat. De obicei, bugetul pe anul viitor se aprobă în luna noiembrie, decembrie şi acolo îţi creezi priorităţile. Una dintre priorităţile PSD sunt aceste măriri şi vom vedea în funcţie de buget cât se poate, astfel încât să nu păcălim românii. În al doilea rând, anul în curs, respectiv aceste luni, noiembrie şi decembrie, le vom vedea după ce avem execuţia bugetară a lunii octombrie. Momentan avem la dispoziţie numai execuţia bugetară a lunii a noua”, a spus Marcel Ciolacu,

În acest context, preşedintele PSD a mai spus că România a ajuns la o datorie publică, „făcută de către guvernările de dreapta, PNL-USR”, de aproape 50% şi, conform legii, în acest moment, nu e voie să se facă niciun fel de măriri. „Dar lăsați-ne să avem toate … (informațiile – n.r.). Și ieri i-am trimis domnului ministru al Ffinanțelor o listă cu anumiți parametri pe care am dori să îi cunoaștem”, a spus liderul PSD.

Ce funcții vot social-democrații

Întrebat dacă PSD ar putea să renunțe la funcția de premier, Marcel Ciolacu a spus: „Nu am luat în discuție nicio funcție. Încă suntem în marja programului de guvernare, să vedem dacă colegii mei decid să facem aceste negocieri sau nu”.

„Negocierile nu poate să fie altfel decât conform ponderilor parlamentare. Eu nu am auzit de altfel de negocieri decât cele pe ponderi (….) pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondajele de opinie”, a spus Marcel Ciolacu. Întrebare despre funcția pe care și-ar dori-o, el a precizat că are „cea mai bună funcție, preșdinte al PSD”, a precizat președintele PSD.

La întrebarea presei, Marcel Ciolacu a declarat că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis.

Și PNL are programată luni o ședință a conducerii partidului, de la oar 19:00, în care ar urma să decidă cu cine formează majoritatea, cu PSD sau cu USR, după cum a anunțat Florin Cîțu. Șeful statului precizase joi seara, după cele două încercări eșuate de a forma un Guvern, una prin vot, celalaltă prin renunțarea la mandatul de premier desemnat, că așteaptă să se concretizeze o majoritate înainte de a organiza consultări.

Pentru a putea fi investit, Guvernul trebuie să primească cel puțin 234 de voturi, majoritatea din Legislativ, iar PNL, cu UDMR și minoritățile nu însumau acest număr de mandate. PSD are cele mai multe mandate, 157, în cele două Camerele ale Parlamentului.

În urma retragerilor recente, PNL mai are în Camera Deputaților 81 de membri în grupul parlamentar, conform datelor oficiale publicate pe site-urile celor două camere, care nu includ toate dezafilierile anunțate în spațiul public. Și de la Senat a părăsit grupul un liberal, Ion Iordache, rămânând 39 de membri.

Total formațiuni/neafiliați

  • PSD – 110+47=157
  • PNL – 81+39 = 120
  • USR – 55+25 = 80
  • AUR – 30+13 = 43
  • UDMR – 20+9-=29
  • Minorități – 18
  • Neafiliați – 16+3 = 19
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...