Marcel Ciolacu, interimar la Apărare. Iohannis a semnat decretul

Marcel Ciolacu, interimar la Apărare. Iohannis a semnat decretul
Publicat: 06/09/2017, 12:45
Actualizat: 06/09/2017, 13:48

Viceprim-ministrul, Marcel Ciolacu, preia conducerea interimară a Ministerului Apărării, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul de numire, în urma revocării lui Adrian Țuțuianu, anunță Administrația Prezidențială.

Ministrul demisionar al Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a anunțat, marți, că și-a lăsat demisia pe masa premierului Mihai Tudose, din cauza comunicatului publicat pe site-ul ministerului, potrivit căruia angajații MApN nu ar fi urmat să își primească integral veniturile la data de 15 septembrie. Tudose a acceptat demisia lui Țuțuianu, desemnându-l pe vicepremierul Marcel Ciolacu în postul de ministru interimar al Apărării, până când va fi găsit un înlocuitor pentru Adrian Țuțuianu.

Marcel Ciolacu și-a început și dezvoltat cariera politică în grupul PSD de la Buzău, fiind numit viceprim-ministru, fără portofoliu în Guvernul Tudose, după ce a obținut al doilea mandat de deputat. Înainte să fie ales în Parlament, Ciolacu a fost viceprimar al Buzăului, între 2008 și 2012, sub mandatul primarului Constantin Boșcodeală.

A fost pe rând, începând cu 2002, consilier local și prefect interimar la Buzău. În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe deputatul Marcel Ciolacu în funcția de consilier onorific, pe probleme de regionalizare și administrație publică, iar în 2014 Ciolacu a devenit secretar al Camerei Deputaților. Din 2017, este liderul grupului PSD de la Camera Deputaților.

Între 2007 și 2008, Ciolacu a condus la Buzău compania primăriei, Urbis Serv. În 2009, Curtea de Conturi Buzău constata că firma municipalității Buzău, Urbis Serv, condusă de Marcel Ciolacu între 2007 și 2008, a încheiat ilegal un contract cu o firmă deținută de un coleg de partid – fostul consilier județean PSD Dumitru Dobrică, acuzat de ANI de conflict de interese – prin care municipalitatea buzoiană a fost păgubită cu aproximativ 1,3 milioane de euro. Firmele lui Dobrică, la care era acționar, administrator sau figura doar ca angajat, au fost abonate la contracte cu autoritățile buzoiene conduse de colegii săi de partid, doar în perioada 2010-2013 ele obținând peste 16 milioane de euro din contracte publice. Dobrică a fost acuzat de ANI de conflict de interese, el fiind cercetat penal pentru acest lucru și pierzând și procesul cu ANI, pe parte administrativă, în primă instanță.

În tinerețe, în urmă cu aproximativ 20 de ani, Ciolacu apărea în fotografii, la vânătoare alături de Omar Hayssam, condamnat pentru terorism după ce a pus la cale răpirea a trei jurnaliști. Despre pozele în care apare alături de Omar Hayssam și mistreții doborâți la o vânătoare din Munții Buzăului, „în urmă cu 15-20 de ani”, deputatul Marcel Ciolacu spune că sunt reale, însă că au fost „tăiate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase