Marcel Ciolacu: PSD vrea să continue colaborarea cu UDMR la guvernare. Ce portofolii propune să le revină maghiarilor

Marcel Ciolacu: PSD vrea să continue colaborarea cu UDMR la guvernare. Ce portofolii propune să le revină maghiarilor
Publicat: 11/06/2023, 15:59

Partidul Social Democrat vrea să continue colaborarea în coaliția de guvernare cu Uniunea Democrată Maghiară din România, a declarat, duminică, președintele PSD, Marcel Ciolacu, care va propune chiar partenerilor actuali două portofolii.

Marcel Ciolacu a precizat duminică, după o întâlnire cu mai mulți președinți de filiale din țară, că PSD vrea ca UDMR să rămână la guvernare și că va merge la la ședința de duminică seară, cu premierul Nicolae Ciucă și liderul Kelemen Hunor cu propunerea ca UDMR să ia ministerele Energiei și al Fondurilor Europene.

Portofoliile Energiei și Fondurilor Europene, deținute în prezent de PNL, iar UDMR are în prezent Ministerul Dezvoltării și Mediul.

„În primul rând, discuțiile au fost mult mai ample, inclusiv pe fiecare minister ce e de făcut, s-a intrat și pe programul de guvernare. A fost o discuție pentru a continua colaborarea cu UDMR, colegii mei sunt total de acord cu asta și s-a venit și cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o s-o am cred că astăzi cu domnul premier Ciucă și cu președintele Kelemen Hunor. Propunerea este ca UDMR să preia Energia și Fondurile Europene”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de G4Media.

„Din câte cunoaştem, au şi persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere”, a declarat liderul PSD, care ar urma să preia postul de premier.

„Un acord politic este pentru a crea o majoritate parlamentară. Contextul de acum un an și jumătate e unul, contextul de acum e altul și încercăm să maximizăm în funcție de persoanele cele mai potrivite de a conduce ministerele”, a adăugat liderul PSD, conform Mediafax.

PSD își dorește păstrarea Ministerului Transporturilor și mandatul lui Sorin Grindeanu, după cum a declarat pentru GÂNDUL Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD. Varianta respectării „ad litteram” a protocolului inițial este luată în calcul de social democrați „în cel mai rău caz”, a menționat social-democratul.

Scurtă cronologie a rotativei

Cabinetul Ciucă este la Palatul Victoria din 25 noiembrie 2021, când programul de guvernare al coaliției PNL – PSD – UDMR – minorități naționale a primit votul pentru învestire în Parlament. Actualul Executiv a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 318 voturi, peste minimul de 234 necesare, astfel că a actualul Executiv a fost învestit, la aproximativ șapte săptămâni de criză politică, respectiv din 5 octombrie 2021, când Cabinetul Cîțu a fost demis, în același for, prin moțiune de cenzură, depusă de PSD.

Deblocarea stării de interimat a fost posibilă la acea vreme prin încheierea unui acordul politic încheiat de coaliție în noiembrie 2021, ce prevedea ca, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, până la alegerile generale din 2024.

Crizele din ultimele aproximativ 14 luni – criza energiei, implicațiile războiului din Ucraina, inflația galopantă – dar și pozițiile diferite privind unele chestiuni-cheie ideologic, precum pensiile, și demisii ale unor miniștri – au provocat o serie de declarații tensionate între partenerii de guvernare.

Conform acordului politic, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției. La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii Cabinetului, astfel vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, ar urma să fie înlocuit de un vicepremier PNL, pe baza protocolului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media