Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis, mesaje de ZIUA NATO: „România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis, mesaje de ZIUA NATO: România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil
Publicat: 07/04/2024, 12:46
Actualizat: 07/04/2024, 12:47

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, cu prilejul Zilei NATO în România şi al aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea NATO, că pe parcursul celor două decenii de la aderarea sa, ţara noastă „a dovedit că este un aliat de încredere şi un veritabil furnizor de securitate şi stabilitate.” Și președintele Klaus Iohannis a transmis – cu prilejul Zilei NATO în România şi al aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea NATO – că articolul 5 al Tratatului de la Washington este astăzi mai relevant ca oricând.

România, 20 de ani ca membru cu drepturi depline al Alianţei

Marcel Ciolacu a mai precizat că  „vom continua să contribuim la fel de hotărât şi să ne implicăm activ în asigurarea securităţii României şi în spaţiul euroatlantic”, a mai precizat şeful Guvernului.

„Sărbătorim astăzi Ziua NATO, o tradiţie pe care România o marchează în mod deosebit în acest an, sărbătorind 20 de ani ca membru cu drepturi depline al Alianţei. În cei 20 de ani de la aderare, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor şi principiilor democratice, a securităţii şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic şi în afara sa.

Contribuţiile valoroase ale ţării noastre îşi găsesc, în prezent, o reflectare substanţială în acţiunile Alianţei. Aniversarea celor 20 de ani de membru activ al NATO se suprapune, în acest an cu celebrarea a 75 de ani de la înfiinţare organizaţiei nord-atlantice, care oferă cadrul unei cooperări politico-militare în scop defensiv împotriva ameninţărilor complexe cu care ne confruntăm astăzi.

Aflată în imediata apropiere a acestui conflict fără perspective foarte apropiate de a se încheia, România beneficiază, ca stat membru NATO, de cea mai cuprinzătoare garanţie de securitate pe care am avut-o vreodată şi, la rândul său, va continua să dea dovadă de aceeaşi responsabilitate în eforturile aliate de pregătire şi apărare împotriva ameninţărilor pe care le generează noul context strategic”, afirmat Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

„Pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un moment crucial”

Şeful Guvernului a adăugat că „astăzi, mai mult ca oricând, Flancul Estic, vecinătatea estică, Marea Neagră, au devenit teme de importanţă centrală pe agenda NATO.”

„România beneficiază de o prezenţă aliată consolidată şi o postură NATO întărită de descurajare şi apărare pe teritoriul naţional şi în regiune. Pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un moment crucial, prin atingerea unui deziderat strategic de politică externă şi securitate, pentru care clasa politică şi întreaga societate românească şi-au unit eforturile.

Pe parcursul celor două decenii de la aderarea sa, România a dovedit că este un aliat de încredere şi un veritabil furnizor de securitate şi stabilitate. Vom continua să contribuim la fel de hotărât şi să ne implicăm activ în asigurarea securităţii României şi în spaţiul euroatlantic. La mulţi ani României în NATO! La mulţi ani Alianţei Tratatului Atlanticului de Nord!”, a conchis prim-ministrul României.

Klaus Iohannis: „NATO rămâne unită, puternică şi se adaptează conceptual, structural, instituţional”

Și preşedintele Klaus Iohannis aafirmăt, în mesajul transmis duminică, cu prilejul Zilei NATO în România şi al aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea NATO, că articolul 5 al Tratatului de la Washington este astăzi mai relevant ca oricând, iar angajamentul faţă de apărarea colectivă oferă fiecăruia dintre cei 32 de aliaţi garanţia unor societăţi democratice, în pace şi siguranţă.

Conform lui Iohannis, România se identifică deplin cu valorile democratice ale NATO şi acţionează cu responsabilitate şi hotărâre la nivel aliat, ca un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic.

„Astăzi, când aniversăm 75 de ani de la înfiinţarea NATO, războiul s-a întors în Europa din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, iar provocările actuale de securitate sunt dintre cele mai diverse şi complexe, de la cele convenţionale, la cele hibride, cibernetice şi până la cele neconvenţionale. Cu atât mai mult, în acest context de securitate dificil, NATO rămâne unită, puternică şi se adaptează conceptual, structural, instituţional şi operaţional pentru a-şi menţine superioritatea militară cu rol de descurajare faţă de orice potenţial adversar.

În ultimii 10 ani, postura NATO de descurajare şi apărare a fost întărită semnificativ, în special pe Flancul Estic, iar acest proces va continua, având la bază prevederile Conceptului Strategic al NATO adoptat la Madrid în 2022, care consacră descurajarea şi apărarea ca primă sarcină fundamentală a Alianţei Nord-Atlantice. 

Articolul 5 al Tratatului de la Washington este astăzi mai relevant ca oricând, iar angajamentul faţă de apărarea colectivă ne oferă fiecăruia dintre cei 32 de Aliaţi, deopotrivă, garanţia unor societăţi democratice, în pace şi siguranţă. În aceeaşi măsură, rămânem ferm angajaţi, ca Aliaţi, să ne consolidăm propriile capacităţi de apărare şi să contribuim echitabil la partajarea responsabilităţilor la nivelul NATO”, a transmis și președintele României.

Sursa FOTO: Facebook 

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu, VEȘTI despre aplicarea salariului minim european / „Vom găsi FORMULA cea mai bună”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple