MAREA DESCENTRALIZARE a produs ruptura în USL. Mazăre: Cu cât PNL pleacă mai repede de la guvernare, cu atât mai bine

MAREA DESCENTRALIZARE a produs ruptura în USL. Mazăre: Cu cât PNL pleacă mai repede de la guvernare, cu atât mai bine
Publicat: 05/01/2014, 17:31
Actualizat: 18/05/2015, 17:21

Marea descentralizare a produs o ruptură în USL, liderii din teritoriu ai PSD acuzându-i pe Crin Antonescu și pe miniștrii PNL că își doresc doar puterea și nu își respectă promisiunile electorale. Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, i-a caracterizat pe liberali drept „niște mincinoși” care s-au opus descentralizării promovată de Dragnea. „Cu cât pleacă de la mai repede din Guvern, cu atât mai bine”, a declarat pentru gândul Radu Mazăre. Nici liberalii nu se feresc să facă acuzații către pesediști, Ludovic Orban spunând că oricum USL este deja rupt și că mai există doar pe hârtie, în timp ce președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, consideră că dacă nu vor fi puse niște condiții concrete pe care să le respecte și PSD, liberalii mai bine părăsesc alianța.

În plin scandal în USL, când liderii Antonescu și Ponta se acuză de minciună, această falie cu liderii din teritoriu arată o slăbire evidentă a proiectului USL. Printre miniștrii acuzați de pesediști că s-au opus descentralizării se numără Radu Stroe – ministru de Interne, Mariana Câmpeanu – ministrul Muncii și Ramona Mănescu – ministrul Transporturilor.

„Pentru că s-au opus descentralizării promovată de Dragnea, pentru că s-au opus descentralizării Portului, deși în campanie susțineau contrariul, pentru mine sunt doar niște mincinoși care își doresc cât mai multă putere sub controlul lor. Ca atare, indiferent dacă Ponta se împacă cu Antonescu sau nu, liberalii au pierdut susținerea mea. Cu cât pleacă mai repede din Guvern, cu atât mai bine”, a declarat pentru gândul Radu Mazăre.

Reacția lui Mazăre nu este prima de acest gen printre liderii PSD din teritoriu. Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, l-a acuzat pe ministrul de Interne, Radu Stroe, că dorește un stat centralist în care să dețină controlul. Criticile lui Nichita au apărut după ce ministrul de Interne a refuzat ca în procesul procesului de descentralizare să intre serviciul de ordine publică și serviciul rutier. Vicepreședintele PSD a spus că Stroe a fost „înghițit și copleșit” de sistem.

Gândul a dezvăluit în exclusivitate în luna septembrie că Guvernul plănuiește să realizeze în toamna lui 2013 procesul de descentralizare. Dacă inițial premierul a negat informația, în cele din urmă a admis că este veridică, fapt demonstrat de faptul că Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie pentru proiectul descentralizării.

Social-democrații au acceptat forma propusă de Guvern pentru descentralizare, dar prin mai multe voci i-au criticat pe liberali pentru că s-au opus unei descentralizări mai ample.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a fost primul care a reacționat după articolul din gândul afirmând că se va opune categoric descentralizării ordinii publice și a serviciului rutier. El și-a impus punctul de vedere, ceea ce a trezit o iritare puternică în tabăra social-democrată.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a avut și ea mai multe contre cu vicepremierul Liviu Dragnea, deoarece nu a fost de acord cu descentralizarea Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă și a Agenției de Prestații Sociale.

Un alt ministru liberal care i-a nemulțumit pe liderii PSD din teritoriu a fost ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu. Aceasta s-a opus descentralizării porturilor.

Nu au scăpat de criticile venite din partea PSD nici ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu sau cel al Pădurilor și Apelor, Lucia Varga.

Ce este descentralizarea

Procesul descentralizării reprezintă în fapt un trasfer de competențe de la ministere către autoritățile locale – primării, Consilii Județene. Astfel, mai multe direcții aflate în subordinea ministerelor: sănătate, agricultură, cultură, sport, mediu vor trece în urma procesului de descentralizare în coordonarea autorităților locale. Procesul descentralizării nu este unul nou, măsura fiind prezentă în programul de guvernare și în anii trecuți, dar niciodată nu a fost realizată. Ea a devenit prioritară pentru USL după ce procesul regionalizării a fost blocat din cauza amânării procesului de modificare a Constituției.

Liviu Dragnea a declarat în mai multe rânduri că realizarea acestui proces „reprezintă prima rupere reală de comunism”.

În competențele autorităților publice locale vor intra:
– serviciile de sănătate publică la nivel județean
– administrarea plajelor turistice maritime și fluviale, ale râurilor, pârâurilor
– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor
– protecția mediului, pescuit și acvacultură
– administrarea unităților sportive și de tineret, a taberelor școlare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenților, precum și a cluburilor sportive de la
nivel local;
– dezvoltare și promovare turistică;
– organizează și desfășoară activități educative extrașcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor
– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul județului
– implementarea programelor județene în domeniul tineretului și sportului

Descentralizarea la mâna Curții Constituționale

Dacă în Parlament, Guvernul nu a avut emoții în a impune descentralizarea, lucrurile se complică la Curtea Constituțională. PDL a contestat legea la Curtea Constituțională și se așteaptă un răspuns din partea judecătorilor pe 10 ianuarie. Președintele Băsescu a anunțat că va contesta și el legea la Curtea Constituțională.

Deși liderii USL doreau ca legea descentralizării să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, ei trebuie să aștepte acum hotărârile CCR. Dacă legea trece și de acest obstacol, în bugetul de stat pe 2014 sunt prevăzute fondurile care vor fi transferate de la centru către autoritățile locale pentru menținerea instituțiilor pe care le vor prelua în coordonare.

PSD vrea o descentralizare mai largă

Social-democrații au declarat că au acceptat această variantă a proiectului descentralizării ca un prim pas și că în anii următori doresc ca și acele instituții centrale care nu au făcut parte din acest proces să fie descentralizate.

Cel mai important pariu pentru vicepremierului Liviu Dragnea și liderii PSD din teritoriu îl reprezintă lupta cu ministrul de Interne, Radu Stroe, pentru descentralizarea Poliției.

Pesediștii au anunțat deja că plănuiesc modificarea Legii Poliției locale și a funcționarului public.

PNL contraatacă prin Orban: „Nu mai există USL în realitate, e doar pe hârtie”

În timp ce pesediștii și-au exprimat nemulțumirile prin mai multe voci, liberalii au păstrat, aparent, un calm, și atacurile au fost concentrate doar prin vocea lui Crin Antonescu și cea a lui Ludovic Orban.

Nici de această dată, când nervii în USL au fost întinși la maxim pe fondul replicilor extrem de acide dintre Ponta și Antonescu, Orban nu a păstrat tăcerea, susținând că USL ar trebui să se rupă cât mai repede, spunând că PSD și PNL sunt ca apa și uleiul.

„Nu poți să amesteci uleiul cu apa, oricât ai încerca, chiar dacă bagi la mixer sau la blender, după ce încetează mișcarea uleiul se separă de apă. N-o să putem niciodată să fim într-un parteneriat cu PSD. PNL a fost pus în situația în care a trebuit să cedeze de foarte multe ori, în fața faptului împlinit”, a declarat Orban, pentru gândul.

El a dat ca exemplu scandalul cu numirea Laurei Codruța Kovesi la DNA, pactul de coabitare dintre Victor Ponta și Traian Băsescu, faptul că Liviu Dragnea, deși a fost trimis în judecată, nu și-a dat demisia, dar și rezultatele negocierilor cu FMI.

Nu mai există USL în realitate, e numai pe hârtie. Există un guvern în care premierul face ce vrea, de multe ori fără să ceară acordul liberalilor. Premierul nu spune adevărul sau îl spune doar parțial astfel încât să-i convină lui. PSD nu respectă înțelegerile făcute cu noi. La orice ocazie pe care o au să-și mărească puterea, o face fără jenă în dauna PNL. Miniștrii liberali nu trebuie să fie acolo pe post de mobilă”, a mai spus Orban.

Întrebat cum vede USL în viitorul apropiat, liberalul a precizat că, din punctul lui de vedere, PNL va fi dat afară de la guvernare atunci când PSD va fi convins de acest lucru.

Vicepreședinte PNL: Este un joc al nervilor, se face joc de glezne

Nici în teritoriu liberalii nu sunt foarte mulțumiți. Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a spus că de când a venit USL la guvernare nu a simțit foarte multe efecte benefice, ci doar că „s-a oprit căderea”. Mai mult, și Petrache le-a reproșat pesediștilor faptul că, în ciuda acordului oficial dat de Ponta pentru numirea lui Rareș Bogdan la TVR, toți parlamentarii PSD au boicotat votul final.

„Dacă am insista să rămânem la guvernare ar însemna că tragem de oscioare. Eu cred că nu trebuie să renunțăm la guvernare, dar trebuie să discutăm cu ei pe lucruri clare, să punem niște condiții. E posibil ca PNL să iasă de la guvernare, dacă vede că nu se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple, iese de la guvernare și gata. E un joc al nervilor, se face joc de glezne. PNL ar avea de pierdut sigur dacă ar mai sta în joaca asta care mai e acuma”,a declarat și Petrache, contactat de gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația