Premierul Ponta își schimbă poziția pe descentralizare: Susțin proiectul prezentat în Gândul, sunt pentru descentralizarea Poliției. Luni vom lua o decizie în USL

Redactor:
Cristian Andrei
Premierul Ponta își schimbă poziția pe descentralizare: Susțin proiectul prezentat în Gândul, sunt pentru descentralizarea Poliției. Luni vom lua o decizie în USL
La trei zile după ce nega existența proiectului marii descentralizării prezentat luni în gândul, premierul Ponta a revenit astăzi asupra poziției sale, afirmând că între timp s-a informat și susține „proiectul prezentat în Gândul"

La trei zile după ce nega existența proiectului marii descentralizării prezentat luni în gândul, premierul Ponta a revenit astăzi asupra poziției sale, afirmând că între timp s-a informat și susține „proiectul prezentat în Gândul„. Prim-ministrul s-a pronunțat și pentru descentralizarea Poliției, lucru cu care ministrul de Interne nu este de acord, adăugând că o decizie finală asupra proiectului descentralizării este posibil să fie luată luni în USL. Ponta a ținut să precizeze că este nevoie ca această decizie să fie luată pentru a se construi bugetul pe 2014.

Repoziționarea premierului vine după o serie de discuții cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, dar și cu vicepremierul Liviu Dragnea.

Întrebat luni dacă proiectul descentralizării poate deveni realitate până la 1 ianuarie 2014, premierul răspundea că nu știe despre ce proiect este vorba și că a văzut doar „proiectul Gândul”. El adăuga că la Guvern nu a ajuns un astfel de proiect, deși vicepremierul Dragnea avusese mai multe discuții cu autoritățile locale pentru un proiect privind descentralizarea.

„Au fost niște discuții foarte bune, pe care le continuăm în USL probabil chiar luni. Eu susțin în continuare, un lucru pe care l-a susținut și USL anul trecut, și cu care cred că o să fim toți de acord că sunt servicii publice care nu au ce căuta la București la guvernul central, ci cât mai aproape de cetățean. Vorbim de direcția agricolă, de direcția de sănătate, diverse alte lucruri. Ce a rămas în dezbatere și vom stabili luni, nu este nicio supărare, este dacă Poliția de circulație trece la autoritățile locale, cu excepția poliției naționale, care se ocupă de autostrăzi și drumuri naționale, vorbesc de circulația obișnuită, paza și ordinea, cei care se ocupă pe stradă de liniștea în fiecare comună sau fiecare oraș”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, sunt „două concepte fundamentale”, între ce doresc autoritățile locale și ce vrea Ministerul Interne. Ponta a explicat că această „bătălie” a fost câștigată peste tot în Europa de autoritățile locale și că el susține sistemul european.

„Aici sunt două concepte fundamentale, pe care nu avem cum să le împăcăm, este concepția Ministerului de Interne, orice ministru, care a fost ministru de Interne, țină să aibă el Poliția de circulație și ordine publică. Autoritățile locale au câștigat această bătălie în toată Europa și anume sunt la ele. Care va fi decizia, o stabilim luni, nu va fi o supărare. Domnul Stroe face ce au făcut toți minștrii de Interne, nu vrea să dea, sigur că nu vrea să dea. Eu cred că sistemul aplicat în toată Europa este un sistem mai eficient, dar rămâne să discutăm”, a spus Ponta.

Premierul a anunțat că decizia în procesul descentralizării se poate realiza până la 1 ianaurie 2014, deoarece este nevoie să se cunoască care este decizia politică pentru construirea bugetului.

„Luni vom discuta despre tot ceea ce intră în descentralizare. Sigur că da, se poate face până la 1 ianuarie 2014, ca să știu cum construim bugetul pe 2014. Dacă trecem direcțiile agricole la județe, atunci nu mai pun banii la ministerul Agriculturii, ci la autoritățile locale, dacă trecem direcțiile sanitare, nu mai pun la minsterul Sănătății, ci la local. De anul acesta am decis că Ministerul Educației nu se mai ocupă de vopsi școli și garduri și centrala termică, se ocupă primăria. Asta e o descentralizare pe care o susțin cu toată inima, pe care a susținut-o USL, și pentru care punerea în practică vedem fiecare implicație. Eu cred că săptămâna viitoare putem avea și o decizie în acest sens, pentru atunci când venim cu bugetul”, a fost noua poziție a premierului.

Gândul a prezentat luni proiectul marii descentralizat conceput de vicepremierul Dragnea în colaborare cu autoritățile locale.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide