Marele câștigător al traseismului politic. Cum a ajuns UNPR cheia schimbării majorității în Parlament

Publicat: 04/08/2015, 19:07

În urma alegerilor parlamentare din 2012, UNPR a obținut doar 15 mandate: 10 de deputați și 5 de senatori.

Partidul lui Gabriel Oprea a început atragerea de noi parlamentari, ceea ce a dus la triplarea numărului de aleși ai formațiunii în trei ani, ajungând la 55 de parlamentari în momentul de față. Majoritatea nou-veniților în UNPR, peste 20 la număr, au fost membri ai PPDD, grup care și-a încetat activitatea. De altfel, duminică UNPR a fuzionat prin absorbție cu PPDD. Atât PNL, cât și PDL, au pierdut parlamentari în favoarea UNPR, formațiunea reușind să atragă și un număr semnificativ de independenți.

La Camera Deputaților, după alegerile din 2012, grupul UNPR era format din 10 deputați: Laurențiu Chirvăsuță, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Constantin Mazilu, Eugen Nicolicea, Dorin Petrea, Iulian Popescu, Ion Răducanu, Valeriu Steriu și Ion Tăbugan. Alți cinci deputați s-au alăturat grupului, dar între timp l-au părăsit. Este vorba despre Răzvan Tănase, care a trecut de la PPDD la UNPR, apoi a devenit independent, Florin Secară, care a trecut în primii trei ani de mandat prin PDL, PMP, UNPR și mai apoi PNL, Răzvan Condurățeanu, fost membru PPDD care a devenit deputat independent, precum și Gheorghe Nețoiu și Monica Iacob Ridzi, cărora le-a încetat mandatul în urma condamnărilor penale.

La Senat, grupul era format inițial din 5 membri: Gabriel Oprea, Șerban Mihăilescu, Ion Toma, Octavian Bumbu și Damian Drăghici. Acesta din urmă a demisionat între timp din Parlament, devenind europarlamentar. Senatorul Mihai Neagu, o altă achiziție a UNPR din grupul PPDD, a redevenit senator independent, după 10 luni în formațiunea lui Gabriel Oprea. Alți 11 aleși s-au alăturat UNPR, grupul senatorial ajungând astfel la 15 membri.

Printre aleșii care s-au alăturat UNPR în ultimii trei ani se numără și Floriana Jipa, fostă senatoare PPDD. Ea este cea care l-a dat cu mir pe Dan Șova înaintea votului din plen pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive solicitate de procurori. Un alt senator care s-a alăturat PPDD este Ciprian Rogojan, fost membru al formației Sistem, intrat în politică prin intermediul PDL și care a ajuns să fie cunoscut drept un apropiat al Elenei Udrea. După o perioadă în PDL, acesta a urmat-o pe fostul ministru în PMP, pentru ca în final să ajungă în formațiunea condusă de Gabriel Oprea. UNPR a reușit să atragă și doi foști miniștri: Radu Stroe, fost vicepreședinte PNL și ministru de Interne, și Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor în guvernarea PDL.

În plus, 14 dintre cei 40 de parlamentari care s-au alăturat UNPR au activat în cel puțin două alte grupuri înainte de a se afilia Uniunii.

UNPR este partidul care a avut cel mai mult de câștigat de pe urma migrației politice, în timp ce PPDD a suferit cel mai tare, ajungându-se în situația ca grupul să fie dizolvat. Probleme au avut însă și cei din PNL, cărora le-au plecat 52 de parlamentari, în timp ce doar 16 s-au alăturat grupului. La aceștia se adaugă și cei 56 de senatori și deputați care au intrat în PNL ca urmare a fuziunii cu PDL. Și din PSD au plecat 26 de aleși, în timp ce doar 11 s-au alăturat grupului, de la alegerile din 2012 și până în prezent.

Matematica parlamentară este însă în acest moment în favoarea lui Victor Ponta. PSD, alături de UNPR, PC, PLR și minorități se bazează acum 320 voturi, cu 41 mai multe decât necesare pentru a rămâne în funcție. PNL, dacă i-ar convige pe cei de la UDMR, pe democrat-populari și pe neafiliați, ar strânge 240 de voturi din cele 279 cât ar avea nevoie să dărâme guvernul. În aceste condiții singura soluție pentru dărâmarea Guvernului la o moțiune de cenzură este ca parlamentarii UNPR să schimbe tabăra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Românii trebuie să raporteze. Statul vrea să știe tot
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×