Maria Grapini, ministru pentru IMM în GUVERNUL PONTA II. Afaceri în industria textilă și trei brevete de inovații la activ

Maria Grapini, ministru pentru IMM în GUVERNUL PONTA II. Afaceri în industria textilă și trei brevete de inovații la activ
Publicat: 19/12/2012, 12:59
Actualizat: 19/12/2012, 13:47

Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, Turismului și Mediului de Afaceri în guvernul Ponta II, este al doilea lider al PC, după Daniel Constantin la Agricultură, care primește un portofoliu în noul Guvern. Grapini, în prezent deputat în colegiul 3, Timișoara, aleasă pe listele USL, este cunoscută mai mult în mediul de afaceri decât în politică, fiind una dintre vocile care, de 23 de ani, susțin industria românească. Fost candidat la primăria Timișoarei în 2011, înainte constituirea USL, Grapini a renunțat la această poziție, o dată ce forurile locale și centrale l-au desemnat pe Nicolae Robu (PNL) drept candidat pentru primărie. De altfel, cu acesta a avut și câteva ciocniri, sesizate de presa locală, dar atât Grapini cât și Robu le-au negat.

Născută la Galați și stabilită în Timișoara, Maria Grapini, 58 de ani, conduce o companie de confecții – Pasmatex. Inginer textilist de profesie, actualul număr 2 în Partidul Conservator deține o serie de funcții printre care cea de Consul Onorific al Republicii India în România, cea de membru al Rotary Club Ripensis Timișoara, cea de vicepreședinte UGIR 1903 ori de președinte al Federației Patronală din Industria Ușoară.

Din 2000, Cavaler

Mai mult, din CV-ul Mariei Grapini nu lipsesc cursurile de perfecționare și specializările – Programul International pentru participanți din exterior al Departamentului de Stat al USA” Business Development Issues for Women Business Leaders”, organizat de Departamentul de Stat USA, Instruire în Anti-Dumping și sistemul legislativ contabil, organizat de Departamentul de Comerț al S.U.A, Managementul financiar intern, organizat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Industrială, etc, -, ori diferitele lucrări publicate.

Grapini are și trei brevete de inovații la activ, obținute înainte de 1989 și o serie de titluri și trofee. În 2000 a primit gradul de Cavaler – Ordinul Național „Pentru merit”, acordat de Președintele României pentru merite deosebite în conducerea activităților economice.

Pasiunea Mariei Grapini: scrabble-ul

Potrivit declarației de avere depusă la BEJ Timiș, Grapini are două case, un autoturism Volkswagen Touareg, fabricat în 2006 și bijuterii de 120.000 lei, precum și tablouri de aceeași valoare. Ea deține și un teren extravilan de 750 metri pătrați, în zona Lacului Surduc din județul Timiș, cumpărat în anul 2005.

Femeia de afaceri mai are și un depozit bancar de 10.000 de lei, la City Bank, din anul 2010.

De asemenea, Grapini are acțiuni la Pasmatex SA în valoare de peste două milioane de lei, la Pasmatex Conf SA în valoare de peste 69.000 de lei și la Certasig București de peste 48.000 de lei.

La capitolul „Venituri”, Maria Grapini a obținut în anul fiscal 2011, ca președinte al Pasmatex SA, 211.285 lei și alți 6.720 lei ca acționar la Pasmatex Conf SA, potrivit Mediafax.

Maria Grapini este căsătorită și are un fiu. Vorbește engleză și franceză și este pasionată de scrabble.