Marian Oprișan: Președintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot

Marian Oprișan: Președintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot
Publicat: 30/01/2020, 15:35

„Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) solicită ferm Guvernului României ca, pentru consolidarea democrației în România, nu a unui grup politic aflat la putere, să nu adopte ordonanța de urgență prin care președinții de consilii județene sunt aleși din rândul consilierilor județeni și nu direct”, a scris pe Facebook președintele UNCJR, Marian Oprișan.

El susține că Guvernul României intenționează să încalce toate recomandările organismelor europene în materie electorală și toate deciziile Curții Constituționale numai pentru ca președinții consiliilor județene să nu fie aleși uninominal.

„Intenția Guvernului României de a adopta o Ordonanță de Guvern pe acest subiect este abuzivă și urmărește doar un interes politic de grup, efectul scontat fiind acela de manipulare a electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere!
Atragem atenția, într-un mod extrem de serios, că modificarea legislației electorale în luna februarie 2020 este profund inoportună, nelegală și neconstituțională. Din punct de vedere al oportunității, arătăm că autoritatea dată de votul direct, uninominal, majoritar este greu de manipulat, situație care, în mod surprinzător, dar real, deranjează”, a adăugat Oprișan.

Marian Oprișan apreciază că în propunerea de ordonanță de guvern formulată de Guvernul Orban, se desconsideră dreptul alegătorilor de a vota în mod direct președintele consiliului județean, adică li se refuză cetățenilor dreptul de a decide, direct, cine va gestiona administrația publică județeană.

„Președintele de consiliu județean trebuie să fie un pol de stabilitate atât pentru administrațiile locale cât și pentru funcționarii publici, ori în lipsa stabilității garantate prin vot universal și direct, autoritatea se diminuează nemaifiind posibilă nici programarea unei strategii de dezvoltare a unității administrativ teritoriale pe termen mediu și lung. În contextul modificărilor legislative, posibilitatea schimbării oricând a președintelui consiliului județean va face ca strategiile implementate de conducătorul administrației județene să fie lipsite de substanță și susținere. Din punct de vedere politic abordarea actuală este complet nedemocratică și deschide drumul unui val imens de corupție asupra modului în care va fi ales președintele de Consiliu Județean. Președintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot care pot implica sume de bani sau susținerea unor interese financiare care vor fi date în scopul atragerii consilierilor pentru crearea unei majorități capabile să-l aleagă pe președintele consiliului județean”, a mai scris liderul UNCJR.

Potrivit acestuia, conducerea națională a partidelor va avea deschisă calea pentru schimbarea unui președinte de consiliu județean devenit indezirabil, chiar și la trei luni putând impune alegerea unui alt președinte care să răspundă prioritar intereselor sau comenzilor politice și nu interesului public.

„Din punct de vedere al legalității, atragem atenția, într-un mod extrem de serios, că demersul politic anunțat de Guvernul României încalcă flagrant prevederile legale în vigoare, în special Constituția României. Pe de altă parte Curtea Constituțională a României s-a pronunțat și a decis că alegerea președinților de Consilii Județene prin vot direct și uninominal este constituțională și mai mult decât atât, întărește și susține dispozițiile Constituției României privitoare la autonomia locală, în sensul că alegerea prin vot uninominal a președintelui consiliului județean ar fi rezultatul unui vot popular și nu al unor tranzacții politice ale competitorilor electorali. (vezi Decizia nr. 305/2008 a Curții Constituționale). În același timp, prin Decizia nr. 682/2012, Curtea Constituțională a decis că modificarea sistemului electoral cu mai puțin de 6 luni înainte de scrutin este neconstituțională, Curtea analizând inclusiv consecințele unei asemenea modificări care poate reprezenta restrângerea dreptului de vot. În acest sens, invităm inițiatorii modificării legislative propuse să lectureze și Decizia nr. 51/2012 și Decizia nr. 146/2019 ale Curții Constituționale”, a mai arătat Oprișan.

„Dubla măsură pare să fie politica primului-ministru care, atunci când vorbește despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin susține că acest lucru ar permite o legitimitate mai mare pentru cei care susțin destinele comunităților locale. E o chestiune care întărește democrația. Iată cum democrația este întărită prin alegerea primarilor în două tururi, însă acest lucru nu mai reprezintă un argument pentru Orban atunci când se discută despre alegerea uninominală a președinților de consilii județene. Un alt argument în favoarea alegerii uninominale este faptul că atributul de reprezentare al președintelui consiliului județean și al primarului trebuie să fie legitimat pe același principiu al votului direct, cu atât mai mult cu cât atribuțiile executive sunt similare.Încălcarea tuturor recomandărilor organismelor europene în materie electorală și a Deciziilor Curții Constituționale pentru ca președinții consiliilor județene să nu fie aleși uninominal este o decizie abuzivă care urmărește un interes politic de grup și, în același timp, are ca efect manipularea electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere”, a mai afirmat președintele UNCJR, care mai deține funcțiile de lider PSD Vrancea și președinte CJV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...