„Marile restanțe” ale lui Băsescu: „Deci astea două legi le mai vreau și pot să spun că am lăsat ceva în urma mea”

Marile restanțe ale lui Băsescu: Deci astea două legi le mai vreau și pot să spun că am lăsat ceva în urma mea
Publicat: 20/05/2012, 19:45
Actualizat: 02/04/2014, 00:13

Președintele Băsescu a declarat, sâmbătă seară, că, pe lângă modificarea Constituției, alte două mari restanțe ale mandatului său sunt legea sănătății și legea reorganizării administrative, el adăugând speranța de a le îndeplini cu noua majoritate de după alegerile din noiembrie.

„Mai am două mari restanțe, dincolo de Constituție care trebuie revizuită și ea. Legea sănătății și legea de reorganizare administrativă a țării. Sper ca după alegeri să găsesc o majoritate care să le promoveze, poate legea sănătății chiar înainte de alegerile din noiembrie (…) Deci astea două legi le mai vreau și pot să spun că am lăsat ceva în urma mea”, a spus Băsescu, la întâlnirea cu membrii comunității românești din Chicago.

El a arătat că a înțeles din mandatele sale de președinte că „statul român nu va fi performant dacă nu realizăm că nu poate funcționa cu legi capitaliste așezate peste instituții comuniste”. „Asta am înțeles eu și este cel mai bun lucru pe care îl las gratis președintelui care va veni după mine”, a spus Băsescu.

De asemenea, el a arătat că statul român nu poate fi „performant” cu aceeași organizare administrativă de dinainte de 1989.

„Cum credeți că putem fi performanți când avem aceeași organizare administrativă ca pe vremea lui Ceaușescu, cu 42 de județe, cu 42 de prefecți, cu 42 de președinți de consiliu județean și câte 35 de consilieri la fiecare județ. Cum putem funcționa când ne punem problema dezvoltării regionale, iar la noi un președinte de consiliu județean stabilește că vrea să facă un drum județean, să îl modernizeze de la Capitală spre Vest, iar în județul următor el vrea de la Capitală spre sud și nu trece în al treilea județ nicicum pentru că unul are primarii spre Sud, iar unul îi are spre Vest sau spre Est. Deci statul român trebuie să continue procesul de modernizare (…) Avem nevoie de 9-12 regiuni, ne ajung, ne ajunge birocrația din 12 regiuni, cu putere delegată, apropiat de cum au statele aici, în SUA, cu libertatea de a-și face politici regionale. În momentul de față pe bani europeni facem exact ce v-am spus mai înainte cu drumurile, nu continuă pentru că interesele în fiecare județ sunt altele”, a argumentat președintele Băsescu.

Președintele a afirmat că și la nivelul primăriilor de comune se risipesc bani, inclusiv europeni, din cauza „proastei organizări administrative”.

„Să vedem ce facem cu canalizările, tot pe bani europeni. Nu avem o viziune să treacă conducta colectoare prin două-trei județe, nu, noi facem la nivel de comună și nici nu punem stații de epurare că e prea scump să mai pui stații de epurare și dăm din canalizare tot în pârâul din spatele caselor. Nu se mai poate așa pentru că suntem prost organizați. Avem 3.000 de comune, din care maxim 500 sunt viabile economic pentru că fiecare a vrut să aibă comuna lui cu primarul lui de comună. Trebuie să le comasăm, să facem comune de 5.000-7.000-8.000 de oameni, nu comune de 1.500 de oameni cu trei sate împrăștiate pe toți munții. De asta risipim banii pentru că după ce că suntem săraci, mai și risipim banii”, a mai spus președintele Băsescu.

De asemenea, el a reluat și argumentele sale referitoare la noua lege a sănătății prin care să se treacă la privatizarea managementului spitalelor, dar și a sistemului de asigurări de sănătate.

„Și nu vom putea avea performanță în sănătate până când nu lăsam și sectorul privat, să ne privatizăm managamentul spitalelor, să ne privatizăm sistemul de asigurări de sănătate. Eu am o asigurare, BUPA, o asigurare afară din România pentru că în România nu avem un sistem privat de asigurări. Aș fi vrut ca suma pe care am plătit-o pentru un an să mă asigur la o firmă privată din Marea Britanie, aș fi vrut să o dau unei firme din România să îmi facă asigurarea de sănătate, dar nu pot pentru că numai statul deține monopolul sistemului de sănătate. Nu poți să modernizezi sănătatea crezând că numai banii de la stat pot să facă o sănătate performantă”, a detaliat Băsescu.

Președintele a precizat că în mandatul său a promulgat reforme importante cum ar fi noua lege a Educației, noul Cod al Muncii, noile coduri penal și de procedură penală, „comercial și de procedură comercială”.

Traian Băsescu a mai spus că perioada ultimilor două decenii, caracterizată de un exces de libertate al politicienilor, presei, a fost necesară pentru a se înțelege limitele reale ale libertății într-o democrație.

„Ne trebuiau și zece ani de libertate pentru că numai așa presa se putea autoregla, spre exemplu. Politicienii și ei se vor autoregla. Chiar și eu am avut libertatea totală a președintelui, deși puțini președinți își pot permite să o aibă. Dar toți ne autoreglăm. Avem nevoie de libertate totală”, a spus Băsescu.

De asemenea, el a pus în comparație excesele din presa de azi cu perioada din timpul guvernării lui Adrian Năstase, când aceasta era „controlată excesiv”.

„Limita reală a libertății nu este să faci tot timpul numai ce vrei. Sunt convins că beneficiind de această libertate totală, uitați-vă la televiziuni, de dimineață până seara se ocupă de Băsescu. Câți analfabeți nu sunt mulți mai deștepți decât președintele lor? Dar, România avea nevoie de această perioadă de libertate totală. Vă aduceți aminte că în timpul lui Adrian Năstase se spunea că a controlat excesiv presa, și așa a fost, că a făcut-o dependentă de contracte, și așa a fost, și-a făcut-o slugă, și așa a fost”, a mai spus președintele Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...