Marius Tucă Show | Interviul integral cu Ion Cristoiu: Dragnea a fost convins că e achitat. Jur, a fost convins

Publicat: 10/06/2019, 12:27
Actualizat: 08/01/2020, 20:52

Redăm principalele declarații ale analistului Ion Cristoiu la emisiunea Marius Tucă Show:

„Condamnarea lui Liviu Dragnea care este o decizie politică, o iau ca un fapt. După părerea mea, doamna Viorica Dăncilă fusese instruită de ofițerul de caz de acum 2-3 săptămâni că va prelua ea. Ea când a preluat e ca și când o furnică a preluat un elefant. Deci ea s-a trezit peste noapte cu un PSD greu, imposibil de administrat, cu o guvernare și mai greu de administrat și în consecință doamna Viorica Dăncilă, până la sfârșitul săptămânii, va hotărî ca PSD să intre într-un guvern de uniune națională”

„PSD va intra într-o lungă iarnă cum ar spune în Games of Thrones, va veni o iarnă lungă pentru PSD, necesară, vă atrag atenția că ei sunt la guvernare din 2012, degeaba spun că nu a fost, tot ei erau”.

„Fac o dezvăluire, că acum e în închisoare. Deci domnul Dragnea mi-a spus următorul lucru. El, personal, că era pe vremea când era în Opoziție și mai stătea de vorbă și cu muritori ca mine. În ziua când urma să se pronunțe în dosarul Referendumul, s-a dus la Klaus Iohannis. Klaus Iohannis are un gest, ca și cu , îți pune mâna pe genunchi. I-a pus mâna pe genunchi și i-a zis . S-a aranjat, da?”

„Este clar că aici Liviu Dragnea și PSD nu a avut pe nimeni în spate. Toate poveștile alea că au americanii, că au CIA, e falsă. În momentul în care pornești un război cu multinaționalele te bazezi pe cineva, pe alte multinaționale. El nu s-a bazat pe nimic. Acum ne dăm seama că nu era pe nimic. Că dacă era pe ceva, azi noapte veneau niște tipi de la CIA la toți trei judecătorii și le spunea Stați cuminți”

„Revoltând pe cei care se uită la dvs, le voi spune că noi nu avem servicii secrete, ale noastre. Ele toate sunt filiale ale unor servicii secrete străine. E o acuzație pe care o pot justifica oricând, știu despre ce e vorba (…) Securitatea noastră, la dispoziția lui Ceaușescu a zis Dincoace nu cred că mai este. Ei sunt bucuroși că… ați văzut că în toate declarațile șefilor SRI e cum ajută ei NATO”.

„Au fost dezvăluiri ale presei despre procurorul general, dar nu au mers până la Klaus Iohannis. Când era vorba despre Klaus Iohannis vedeam așa, un fel de frână pusă pe sub masă. Eh, era o convenție, nu știți cum e…băi faceți ce vreți, înjurați pe toți, dar nu pe ăla. S-a făcut o astfel de convenție pentru că și ăia de acolo depind de niște servicii”.

VIDEO – Interviul integral cu Ion Cristoiu: Dragnea a fost convins că e achitat. Partea a 2-a:

Redăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o nouă emisiune, Marius Tucă Show la Smart TV, de data asta suntem live, invitatul meu într-o zi istorică pentru România, domnul Ion Cristoiu, bine ați venit.

Ion Cristoiu: E atât de importantă încât am plecat de la bibliotecă în partea a doua a zilei.

Marius Tucă: E un caz unic în ultimii 30 de ani. Se întâmplă o revoluție în România, orice am spune, iar punctul culminant să spunem este condamnarea la trei ani și șase luni cu închisoare pentru Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Cred că atunci când ați folosit cuvântul revoluție, v-ați referit la lovitură de stat din decembrie 1989, pentru că eu nu cred că e revoluție, ca și la lovitura de stat din 1989 sunt niște dedesubturi așa că evit să folosesc termenul revoluție pentru întâmplările din România.

Marius Tucă: A, deci totul era pus la cale în ceea ce privește…

Ion Cristoiu: Da, nu am nici o îndoială.

Marius Tucă: Păi, explicați-le celor care se află acasă.

Ion Cristoiu: Păi, hai să vedem marele plan: în primul rând punerea acestei sentințe, deci plec de la o premisă care sigur o să enerveze pe dumneavoastră pentru că sunteți un adept al justiției independente, eu nu cred în justiția din România, nici când am câștigat procese, nici când le-am pierdut. Magistrații sunt ca și cei din presă, unii independenți, marea majoritate dependenți. Deci magistrații aceștia ai ÎCCJ, sunt niște tipi cu peruci ca în filmele cu britanici au pus azi, de ce azi? Pentru ca duminică mașinăria PSD-istă să fie clătinată, că a fost clătinată spune o cifră care nu a fost amintită și anume au ieșit, față de decembrie 2016, cu 1.200.000 mai puțin la vot, deci atenție PSD nu a pierdut prin…

Marius Tucă: Votanți ai PSD-ului.

Ion Cristoiu: Da, deci foarte important, s-a tot trăncănit peste tot că PSD a pierdut deoarece au ieșit mulți la vot și cei care au ieșit i-a sub clasat, nu. PSD nu are același număr de votanți din decembrie, să spui că au venit aceeași tipi și nu au avut ce face. Asta înseamnă că 1.200.000 de votanți care erau la îndemâna structurilor nu au ieșit.

Marius Tucă: Bazinul…

Ion Cristoiu: Bazinul, deci care era la mașinăria… în plus altă ciudățenie de regulă când vin alegătorii, 10% au fost în plus față de 2016, teoretic măcar 3%, sunteți de acord, vin și de partea aialaltă, că nu cred că vin numai ăia, nu au venit. Deci una din cauzele acestei restabilizări, pe lângă trădarea baronilor, pe lângă sigur discutăm enormele greșeli făcute de PSD…

Condamnarea lui Liviu Dragnea este o decizie politică

Marius Tucă: O să discutăm despre asta, dar vorbeam de mașinăria care s-a pus în mișcare și de care ziceați, planul…

Ion Cristoiu: Păi nu, punerea astăzi a făcut ca mașinăria PSD-istă să se clatine, baronii au spus „bă dacă îl condamnă?” și mai mult ca sigur că îl condamnă. Activistul, primarul a zis „bă mai degrabă ce să mă mai ostenesc că oricum bătălia e pierdută”, deci nu întâmplător a fost pusă azi și putea fi amânată, hai să fim serioși da? De ce a fost pusă azi, pentru ca votul să fie o prăbușire a PSD, prima lovitură și a doua lovitură și să îmi iertați comparația, nu e firească, în momentul în care majestatea sa Carol al – II-lea a zis „domne, ce dracu facem cu legionarii ăștia?” un domn numit Nicolae Iorga, cu barbă, care era… despre caracterul lui Iorga nu discutăm, era caracterul care era i-a zis: „Majestate, vrei să omori haita? Omori lupul”. Și l-a omorât pe cutare, sigur comparația strică, Liviu Dragnea nu este Corneliu Zelea Codreanu cel puțin în imaginea mea, dar a doua lovitură a venit astăzi, condamnarea lui Liviu Dragnea care este o decizie politică, nici nu discut, da o decizie pe care o iau ca un fapt, este cum spun eu mereu bătălia de la Waterloo, deci a pierdut ăla, a pierdut până la urmă. Deci acest fapt este a doua lovitură dată PSD încât să se clatine, după părerea mea doamna Viorica Dăncilă fusese instruită de K-officer, ofițerul de caz, mai multe nu pot să spun de acum două trei săptămâni că va prelua ea. Ea când a preluat e ca și cum o furnică ar fi preluat un elefant, furnică e un termen duios pentru mine, am o părere foarte proastă despre ea. Deci ea s-a trezit de o dată peste noapte cu un PSD greu, imposibil de administrat, cu o guvernare și mai greu de administrat și în consecință doamna Viorica Dăncilă până la sfârșitul săptămânii va hotărî ca PSD să intre într-un guvern de uniune națională, guvernul, varianta guvernul meu nu are cum să se facă pentru că domnul Klaus Iohannis nu are nici un interes să aibă un guvern de care să răspundă, da?

Marius Tucă: Cu toate că aseară în prima declarație când am fost …

Ion Cristoiu: Nu știa că va fi condamnat.

Marius Tucă: Exact, la ora 9 a avut o reacție destul de, să spunem ofensivă, în sensul că a zis că guvernul trebuie să plece și așa mai departe.

Ion Cristoiu: Păi, pleacă guvernul.

Marius Tucă: Nu, nu și spunea că trebuie să facă, atunci, să facă acest guvern, să îl facă PNL, USR și PLUS.

Ion Cristoiu: Da, din care va fi inclus și PSD-ul, eu nu am spus că va fi guvernul PSD…

Marius Tucă: Nu, nu am spus asta, aseară era mult mai direct că trebuie să plece PSD-ul.

Ion Cristoiu: Deci PSD va pleca, dacă va veni un guvern de uniune națională și el PSD va avea pe această clătinare cumplită. Hai să fim serioși.

Marius Tucă: Nu vrea să erodeze PNL un an jumate să…

Ion Cristoiu: Această clătinare care o constituie lovitura de stat, cu Dragnea, la care nimeni nu se aștepta, planul este acesta: PSD-ului i se pune, Vioricăi Dăncilă că PSD … ea conduce acum, are două posibilități, ori vă dăm noi afară de la guvernare și muriți de foame, ba chiar vă și arestăm că e atât de ușor, atâtea procese pot fi inventate pe planeta asta, pe lumea asta, ori dacă nu acceptați participarea la un guvern de uniune națională condus de Rareș Bogdan, nici nu îl văd pe Ludovic Orban, că el era aseară purtătorul de cuvânt al lui Rareș Bogdan, deci eu asta cred că va fi și atunci Klaus Iohannis nu are nici o responsabilitate, sunteți de acord, sunteți moderator.

Marius Tucă: Absolut.

Ion Cristoiu: Adică zice, domne e guvernul de uniune națională, nu are opoziție, și dacă USR își respectă, mă rog eu nu cred că își respectă că nici ei nu sunt de capul lor, promisiunea de aseară că nu vor participa la un asemenea guvern…

Marius Tucă: Ar trebui să spunem că aseară într-o emisiune în care ați fost invitat la TVR, Cioloș a declarat că nu vor intra la guvernare, în nici un caz, poate să sprijine un guvern dacă există elemente de program care să fie de acord cu el, dar nu vor intra la guvernare.

Ion Cristoiu: Foarte important de precizat pentru telespectatori următorul lucru: ca să evit vorba aruncată în vânt, că eu eram prin studio și el era pe unde nu știu, i-am precizat știți că eu fac ca ăia, stimate domnule președinte, știrea este în felul următor, deci dacă se va face un guvern al opoziției dumneavoastră nu numai că nu participați, dar și cu sprijinul condiționat și el a repetat cu subiect și predicat știrea asta.

Marius Tucă: Că nu va participa și nu va intra la guvernare.

Ion Cristoiu: Deci în aceste condiții, admițând că ei nu participă, nu ies la … vom avea un guvern unde vor face parte și ei pentru că hai să inventăm noi argumentele, ia spune-mi niște cuvinte frumoase, de ce este nevoie de un guvern național, dacă ați fi dumneavoastră în locul lui Klaus Iohannis?

Marius Tucă: Nu mă pricep, nu sunt de aici, abia am sosit în localitate.

Ion Cristoiu: E nevoie de guvernare națională că vremurile sunt tulburi, că… sigur, vă spun eu dar nu sunt laudă, e nevoie ca să mai împartă și ei friptura aia, să le-o da și ălora că după doi ani …

Marius Tucă: Doi ani și jumătate aproape, da.

Ion Cristoiu: Cred că PSD nu va fi de acord.

Marius Tucă: PSD adică Viorica Dăncilă.

Lovitura adevărată nu constituie rezultatul alegerilor de ieri, ci lovitura de astăzi. Condamnarea lui Liviu Dragnea

Ion Cristoiu: Adică doar nu o să îi ia toată friptura, are de ales între jumătate din friptură sau un sfert.

Marius Tucă: Domnule Cristoiu vă întreb, credeți că este cineva capabil să preia cu adevărat conducerea PSD?

Ion Cristoiu: Nu, lovitura adevărată nu constituie rezultatul alegerilor de ieri, ci lovitura de astăzi, deoarece Liviu Dragnea… din mai multe motive, 1. Partidul PSD din nenorocire s-a format ca partid condus cu mână de fier, ca partidul comunist al lui Ceaușescu, da? Foarte important. Sigur, normal era ca acest partid, baronii nu puciștii, să constituie o masă democrată, adică la ședințele acelea ale CEX răspunzând nevoii mele de democrație să fie 70 la 29, dar ați văzut la ei a fost în unanimitate, deci este clar că este un partid care a depins de lider. În cazul de față am avut de a face cu un lider care a ținut6 totul în mână, ba chiar foarte multe lucruri pe care numai el le știe, adică nu cred că a scris vreo zece pagini către viorica Dăncilă.

Marius Tucă: Și modul în care a fost decapitat, foarte greu să găsești pe cineva să îl înlocuiască, să vină un…

Ion Cristoiu: Nu ați fost atent la nuanța mea, deci el pleacă și cu anumite secrete pe care nu le transmite normal ar spune „Viorica Dăncilă fi atentă că ăla care e la TVR acolo e omul nostru”, el nu, a plecat și atunci acest partid rămâne 1 fără liant, rămâne la mâna baronilor care fiecare dintre ei se visează șef și mai ales de mâna Vioricăi Dăncilă care e de ajuns să îi zici hau și o ia la fugă.

Marius Tucă: Asta e clar dar, totuși se vorbește de un congres în iunie, credeți că va fi ales atunci un șef?

Ion Cristoiu: Nu, nu va fi nici un congres, nu va fi interimar condus de Viorica Dăncilă până când la prezidențiale când Klaus Iohannis le va câștiga din primul tur, pentru că dacă în cazul lui Dragnea ca și în cazul lui Ceaușescu, sigur o comparație, era un monstru de care te temeai, pe care îl urai, doamna Viorica Dăncilă a reușit performanța să fie hazlie, deci vom avea un PSD ridicol, adică vom avea într-adevăr un mastodont de care va râde toată lumea, pentru că cine crede, dacă ea se iluzionează, asta e o iluzie PSD-istă, în perioada următoare terfeliții, strada, Digi, toată presa securității va spune „vai Viorica Dăncilă” nu, o iau pe ea la tocat că au nevoie să încarneze, până acum au lucrat, că au lucrat că nu eșa Dragnea chiar monstru, un teleormănean, mă rog.

Marius Tucă: Deci monstrul a dispărut, trebuie înlocuit cu altcineva.

Ion Cristoiu: Nu, trebuie înlocuit cu proasta cu P mare în sensul bun, adică ca imagine, adică monstrul nu mai e și o să vedeți …

Marius Tucă: Monstrul cu M mare nu mai e și vine proasta cu P mare.

Ion Cristoiu: Garantez, o să vedeți ce începe, s-a dus acolo și era umedă…

Marius Tucă: Oricum și până acum a avut parte de asta și a mai și alimentat.

Ion Cristoiu: Dar acum nu mai poate pentru că partea aialaltă nu poate trăi pe chestii pozitive, ea trăiește pe făurire de imagine. La Dragnea au lucrat un an și ceva, au lucrat mult la imagine, păi să faci pe Dragnea monstru, dar acum au lucrat ați văzut, Dragnea e de vină în toate cutare și acum… dar la Dăncilă au mare noroc că deja s-a lucrat la imaginea de ce e, ca să nu mai folosesc, eu am zis proastă în ghilimele ca imagine. Și se va lucra pe imaginea asta și toată lumea când va auzi PSD va râde. Dacă nu intră guvernul uniunii naționale, dacă intră atunci va fi chiar o pată largă.

Marius Tucă: Excludeți total varianta unei moțiuni de cenzură și intrarea PNL la guvernare?

Ion Cristoiu: Păi dar nu are cum să fie din punct de vedere al aritmeticii, cum?

Marius Tucă: Simplu, la români trădarea… păi în primul rând UDMR deja a anunțat, sigur că a fost și o chestiune electorală, cu încă câțiva parlamentari și … deci excludeți varianta?

Ion Cristoiu: Exclud varianta, păi stați să vă spun de ce. Pentru că, sigur, că poți să faci unu, dar acel guvern e al tău și tot ce fac ei îți vine în piept ție Klaus Iohannis și doi, oricât ar pleca din PSD rămâne în Parlament, o majoritate compactă, foarte primejdioasă pentru că una e să ai o majoritate alcătuită din mai mulți și una e compactă și atunci intră, cuvinte mari dacă vreți vi le dau de pe acum, orice guvern al uniunii naționale e frumos nu-i așa? E nevoie de asta.

Marius Tucă: Pentru salvarea României, guvernarea dezastruoasă…

Ion Cristoiu: Dar nu cu premier Viorica Dăncilă.

Marius Tucă: Deci premier va fi Rareș Bogdan, păi nu se mai duce în…?

Ion Cristoiu: Dumneavoastră, spuneți-mi, sunteți de acord că este cel mai bun plan?

Marius Tucă: Cel mai bun plan pentru cine? Cel mai bun plan pentru Iohannis, care în felul ăsta și va câștiga, apropo de prezidențiale pentru că ajungem și acolo, spuneați că va câștiga din primul tur. Păi Cioloș nu mai are nici un cuvânt de spus? Pentru că ei au declarat că au candidatul lor la prezidențiale, nici vorbă să îl susțină pe Klaus Iohannis, cum ieșim de la această situație?

Ion Cristoiu: Foarte simplu, dar cine e Cioloș? Dacă au reușit să facă un monstru din Dragnea și de ce este foarte important, pentru că cu tot ce a fost încărcat Dragnea, că a fost o lucrătură de imagine senzațională, nu prea a mers la electoratul PSD, adică bine mă și bun și e monstru și în cazul lui Cioloș avem de a face cu el este virgin din punct de vedere al electoratului, el are un electorat fluid, acest electorat care i-a dat acum votul, nu i l-a dat lui, a fost un vot anti- PSD și atunci pentru că încă între PNL și USR era la modă mai degrabă să votezi USR, oamenii s-au dus să voteze USR, bun atenție acest electorat este foarte exigent, e de ajuns să pui pe rochița numită domnul Cioloș o pătică (pată) și începe povestea aia că el a fost la intersecție devine peste noapte tema numărul unu da? păi cum adică și vor mai veni niște dezvăluiri, mai scoate și CNSAS-ul că de aia se ocupă CNSAS.

Marius Tucă: Da, dar a spus în campanie și nu a spus-o o dată, a spus-o de multe ori faptul că acest referendum a fost organizat de către Iohannis ca să închidă gura celor din USR și mă rog, al fanilor USR, al celor #rezist. Cum se împacă asta…

Ion Cristoiu: Cu faptul că ei nu se tem …

Marius Tucă: Pentru că ei o să îl atace pe Cioloș.

Ion Cristoiu: Păi, deocamdată ei nu au ajuns la ananghie, în sensul că Cioloș chiar să vrea, deci nu. Satisfacerea electoratului lui Cioloș nu depindea de Cioloș, depindea, dacă el nu făcea acest referendum electoratul, voia el, dar am spus că acest electorat este volatil, că acest electorat este ușor de manipulat pentru o pată. Ce rost avea să îi pun pata lui Cioloș că mai e încă bun, deocamdată, da? aveau nevoie…

Marius Tucă: Și un electorat anti, asta spuneți, că a fost un electorat anti-PSD?

Ion Cristoiu: Da cel mai primejdios electorat pentru partidele care au beneficiat, pentru că a fost un electorat care a fost un vot al urii, un referendum al urii, o să discutăm din ce motive. Dacă ați observat acest electorat nu s-a dus la partide, ce înseamnă la partide? Adică eu mă duc și am ALDE și votez și dacă plouă și dacă ninge. Nici la PMP nici la Pro România, ci acest electorat s-a împărțit între cele două formațiuni anti- …

Marius Tucă: Adică USR cu PLUS și PNL.

Timp de doi an PSD a reușit rara performanță, nu să se erodeze, ci să se prăbușească

Ion Cristoiu: Da. De ce este foarte important domnu Marius Tucă, noi am mai discutat, că după asemenea evenimente e bine ca oamenii lucizi să analizeze, nu eu, dumneavoastră, adică să interpretăm. Îi lăsăm pe ăia care zbiară, care plâng, care sunt în perioada…

Marius Tucă: Care sunt în faza orgasm pe lung.

Ion Cristoiu: Dacă analizăm tot ce s-a întâmplat, vom descoperi acest lucru: timp de doi an PSD a reușit rara performanță, nu să se erodeze, ci să se prăbușească, deci am spus a pierdut un milion și ceva. Și dacă vrem să vedem pe viitor trebuie să facem o analiză a ce s-a întâmplat, ieri s-a întâmplat următorul lucru: anume a fost un vot anti-PSD, de ce a fost votul anti-PSD, am să vă dau un exemplu. PNL nu avea nici o șansă să fie pe primul loc dacă nu venea Rareș Bogdan, ce a adus Rareș Bogdan, care a fost pregătit de vreo lună. A adus isteria anti -PSD, deci PNL că știu mai multe lucruri, v-am mai spus, PNL în perioada până la Rareș Bogdan se confrunta cu următorul lucru, nu erau crezuți că sunt așa de revoltați pe PSD, era USR care întruchipa, ați văzut USR era din ăla, dădea cu baioneta. Și atunci pentru că Ludovic Orban este hazliu, nu cred că îl luați în serios și atunci au avut nevoie, atunci a venit Rareș Bogdan spre stupoarea mea și am dovedit că nu mă pricep, păi da Rareș Bogdan trebuia să vină cu un program cât de cât pozitiv, nu el a venit cu o și mai mare isterie, mai țineți minte de la emisiune.

Marius Tucă: Partidele care au câștigat nu au avut un program pentru europarlamentare au avut un program ani-PSD.

Ion Cristoiu: Nu au avut nici un fel de program, eu am spus de ce a fost al urii, pentru că PNL dacă nu avea isteriile lui Rareș Bogdan, nu câștiga.

Marius Tucă: Da, programul lor a fost Muie PSD.

Ion Cristoiu: Păi da, faptul că s-a ajuns până aici arată ura și atunci ăsta este un semnal pentru PSD că trebuie să plece. Normal era ca aseară Liviu Dragnea, dacă era un mare bărbat, anunța plecarea PSD de la guvernare, îi omora.

Marius Tucă: Absolut, eu cred că și acum poate să facă asta.

Ion Cristoiu: Acum din închisoare nu mai poate.

Marius Tucă: Nu el, ei poate să facă asta.

Ion Cristoiu: Dacă aseară, cea mai importantă…

Marius Tucă: Domnu” Cristoiu, putea să intervină de aseară, dar ce a vrut să spună, am înțeles votul, mai ales că alegerile, adică rezultatele BEC-ului arată o situație și mai dezastruoasă, probabil că vor fi pe locul 3 da și inclusiv după USR în momentul ăsta, o să vedem unde sunt voturile. Și puteau să spună: „am înțeles votul populației, noi am luat cu un milion de voturi mai puțin, au fost votate PNL și USR care poate să facă majoritatea, mulțumesc la revedere”, demisia, am înțeles mesajul populației, e clar că nu știu ce. Păi uitați ce face Dăncilă și cei de la PSD, știți cum sunt ei? Sunt exact cum erau Ceaușeasca și cu Ceaușescu în balcon când mai dădeau 120 de lei la (…) vă aduceți aminte?

Ion Cristoiu: Da, aia era clar…

Marius Tucă: Dar nu au înțeles și în continuare merg pe asta, că am dat, că am dat, că a mărit salarii, nu a contat. O dată nu a contat pentru votanții lor, au venit cu un milion mai puțin, nu au avut nici o treabă cu măriri, nu a contat faptul că e creșterea economică cea mai mare și așa mai departe și nu a contat cu atât mai mult la cei care au avut sloganul despre care vorbeam mai devreme, da? și-au luat un vot mare în bot. Păi ce face Dăncilă, în loc să spună luați, vă lăsăm cheile, mașinile totul la scară. Păi uite ce credeți că fac? Păi fac așa: Dăncilă a zis că nu comentează decizia de condamnare a lui Dragnea și a decis mâine să convoace BPN și CEX-ul PSD, se face o analiză a rezultatului alegerilor, a zis că nu își dă demisia indiferent de ce cer unii și alții și acum e la declarații la PSD continuăm programul de guvernare, trebuie să recâștigăm electoratul. Păi cum să recâștigi electoratul cu programul de guvernare că tocmai ai arătat că l-ai pierdut?

Ion Cristoiu: Nu numai atâta domnule Tucă, în momentul în care guvernul…

Marius Tucă: Și Liviu Dragnea a ajuns la Rahova, să stați liniștit.

Ion Cristoiu: O chestie sălbatică, o urmăresc cum ajunge el.

Marius Tucă: E România de astăzi…

Ion Cristoiu: Acum dacă vreți să vă spun, nu mă miră pentru că în timpul terorii franceze ăia își închiriau, deci pe unde trecea careta cu vedetele, cu regele cu regina, de la ora cinci dimineața…

Marius Tucă: Locul cel mai bun.

Ion Cristoiu: Să vadă și să aplaude și jubilau și după o săptămână au început să bocească „aoleu l-am pierdut pe Danton”. Deci, în momentul acesta Viorica Dăncilă merge exact potrivit planului, de ce este foarte important să le iei…

Marius Tucă: Planul cui?

Ion Cristoiu: Am discutat la un moment dat despre … nu că ajung la… dacă aseară se anunța demisia, toți rămâneau cu planurile pe masă, dumneavoastră știți că în noiembrie 1989 și Occidentul și Moscova avea o neliniște ca nu cumva Ceaușescu să își dea demisia?

Marius Tucă: S-a discutat atunci.

Ion Cristoiu: Strica tot planul, pentru că planul lor era nu demisionează, deci planul lor a fost așa: Dragnea vine duminică seara și el o să zică nu demisionează, pentru că l-au studiat și pe el bine. Și atunci au continuat cu acest cric de astăzi și …

Marius Tucă: Și probabil că o să continue și mâine, să poată ajunge la guvernul de uniune națională despre care ați vorbit dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Cerut și de stradă

Marius Tucă: Cerut și de stradă, păi automat o cere și strada, cine e arhitectul?

Ion Cristoiu: Nu e din interior…

Liviu Dragnea și PSD nu a avut pe nimeni în spate, toate poveștile alea că au americanii, că au CIA e fals

Marius Tucă: Dar e pus în aplicare cu forțele din interior. Cine vrea ca o țară, până la urmă a arătat că s-a votat democratic, au ieșit 50% din oameni la vot, cine? E o chestie care vine din Europa sau din America v-aș întreba?

Ion Cristoiu: Nu, vine din Europa pentru că, hai să vă spun judecata istorică, ca istoric, cazul lui Dragnea: multă vreme până la decizia de astăzi că între noi e vorba și nu ne aud telespectatorii, dacă tu ești cel mai tare om din România, desființezi Înalta Curte, cel mai tare om din România, deci ăla e cel mai forțos, strada, Dragnea cutare, omul cel mai forțos se duce acum urmărit de o haită de jurnaliști la pușcărie, asta înseamnă că nu e deloc tare, dacă e politică eu fac în așa fel încât, repet, nu știu desființez înalta curte, bun. Deci din punctul acesta de vedere este clar că aici nu a existat, că Liviu Dragnea și PSD nu a avut pe nimeni în spate, toate poveștile alea că au americanii, că au CIA e fals, deci în momentul în care pornești un război cu multinaționalele te bazezi pe ceva, pe alte multinaționale, sau te bazezi…

Marius Tucă: Nu s-a bazat pe nimic practic.

Ion Cristoiu: El nu s-a bazat pe nimic, acum ne dăm seama că nu era pe nimic, că dacă era pe ceva azi -noapte veneau niște tipi de la CIA la Judecători, la toți trei și le spunea băi stați cuminți. Nu, probabil că a venit de la BND, nu de la… după părerea mea ca să vă fac o dezvăluire, vinerea înaintea celui de al doilea tur m-a sunat președintele Traian Băsescu și mi-a zis că gata, rezultatul e că vine Iohannis și i-am zis „americanii unde sunt?”, „păi americanii au pierdut”, deci eu cred că în cazul de față a fost o legendă cu sprijinirea lui de către (…) nu l-a sprijinit nimeni, el era acolo tobă că altfel nu ajungea la închisoare, hai să fim serioși.

Marius Tucă: Mai mult decât atât, ați spus nu o dată, ci de nenumărate rânduri că ei cumva și în frunte cu Dragnea, nu au făcut nimic pentru electoratul PSD în ideea, de toate cerințele astea legate de justiție, legate de ordonanțe de urgență, doar s-a vorbit despre ele, că nu s-au dat și în permanență nu au făcut altceva decât să încerce să fie pe placul adversarilor.

Ion Cristoiu: Cel mai bun exemplu îl avem cu studenții, în primul rând că ideea, măsura ca studenții am toată stima și studentele, oameni în toată firea, chiar unii din ei fac copii da? să meargă pe gratis cu trenul, mie mi s-a părut o prostie, o prostie chiar din punct de vedere capitalistă, bă vrei să mergi cu trenul… a dacă erau anumite trasee, adică dacă te duceai la cules de cireșe …

Marius Tucă: Dacă toate aceste cadouri…

Ion Cristoiu: Ba, mai mult voia acuma să dea și pe avion. De ce? Întotdeauna FSN-ul de pe vremea lui Ionescu au avut un complex față de ăialalți, din punct de vedere al intelectualilor, există foarte mult în bătălia cu intelectualii de dreapta există istorie scrisă, nici unul din ei când au ajuns ăștia la putere nu… așa se face, oamenii care i-au sprijinit nu au beneficiat, la ICR o modistă, la TVR nu vreau să mai spun cine e și atunci la un moment dat ei de fapt nu au făcut nimic pentru electoratul lor, da? pentru că a fost o acuzație aberantă că ei au PSD-izat, a PSD-iza înseamnă în felul următor, un partid când vine la putere își aduce în, vezi Traian Băsescu, în toate structurile oamenii săi de partid, aduc la TVR un jurnalist care mănâncă…

Marius Tucă: La SRI pe cineva, păi ei nu au avut nimic din toate astea.

Ion Cristoiu: Păi nu, ei au adus clientelă, adică domnul Dragnea și-a adus nepoatele, nu…

Marius Tucă: Nu au avut vârful de lance în nici o instituție, au adus clientela, nepoate, rude, cumetrii.

Ion Cristoiu: Dar atenție, aceste cumetre, aceste nepoțele nu sunt feroce. Mai țineți minte când a venit Traian Băsescu, ce a făcut la TVR? Ce a făcut la ICR, mai țineți minte în 2005 când ne hăituiau, da?

Marius Tucă: Și-a pus oamenii…

Ion Cristoiu: Da, dar nu era nevoie să pui pe cineva să îi spui, pui pe unu care ști că…

Marius Tucă: Da, domnule Cristoiu, lucrurile aici stau un pic altfel, acolo îl aveau președintele, era președintele care pune, făcea, desfăcea, ei nu au avut președinte, au avut …

Ion Cristoiu: Și la TVR și la ICR nu au președinte… hai să fim seroși.

Marius Tucă: Cei din opoziție au fost tocați de Iohannis cum nu s-a întâmplat în nici o guvernare, niciodată.

Ion Cristoiu: Da, dar nu au pus la guvernare o modistă, au pus o modistă… dacă vreți să mă enervez, pentru că el a fost profesoara de croitorie a nevestei lui Tăriceanu, ce dracu.

Marius Tucă: își merită soarta atunci, avem și un număr de telefon la care puteți suna pentru că emisiunea e Live de data asta, puteți trimite mesaje, nu sunat, puteți trimite mesaje, scuze, 0758 487 777, așadar și sms-uri puteți trimite la 0758 487 777, sms și mesaje de asemenea pe WhatsApp.

Ion Cristoiu: Mă caută cineva de la o televiziune că nu m-au anunțat înainte să intru, dumneavoastră așa faceți?

Marius Tucă: Cine vă caută?

Ion Cristoiu: Nu știu, așa m-am enervat. Mi se pare politicos…

Marius Tucă: Eu chiar sunt un profesionist chiar dacă nu par.

Ion Cristoiu: Un profesionist spune așa : „Domnu Cristoiu, de dimineață, la prânz s-ar putea să fie contactat, vreți să intrați?” Eu sunt un fel de prostituată, vine unu și zice, eu sunt la televizor, la TVR, hai să mă enervez.

Marius Tucă: Uitați-vă și la conferința de presă de aseară la Dragnea, fiecare întreba ce voia, strigau, nu exista o ordine. L-au întrebat dacă și-au făcut bagajele?

Ion Cristoiu: La Biblioteca Academiei, da? Ghinionul meu că nu închid telefonul, sună telefonul, eu credeam că vine unu cu pachetul că de aia l-am deschis și aud o fătucă, „domnule Cristoiu nu vreți să intrați?”, la ce? „la televiziunea X” și pe ce temă? „vedeți acum”… băi oameni buni sunt în bibliotecă nu pot zbiera, așa și dincoace, m-am enervat suficient.

Noi nu avem servicii secrete, ale noastre, ele toate sunt filiale ale unor servicii secrete străine

Marius Tucă: Sunt 30 de ani de când ne cunoaștem, păi hai să închidem cercul, deci cineva din UE este arhitectul al întâmplărilor cu ajutorul serviciilor secrete.

Ion Cristoiu: Revoltăm pe cei care se uită la dumeavoastră și vă spunem că noi nu avem servicii secrete, ale noastre, ele toate sunt filiale ale unor servicii secrete străine…

Marius Tucă: Asta este o acuzație foarte gravă.

Ion Cristoiu: E o acuzație pe care o pot justifica oricând, știu despre ce este vorba.

Marius Tucă: Deci practic mai marii Europei încearcă să controleze țara așa cum e.

Ion Cristoiu: Controlează țara. În relațiile de parteneriat din istoria României, românii au avut parteneriate de la turci, au avut și cu romanii că tot ne-au cucerit, de fapt nu romanii ci ne-au cucerit sirienii că știți că nu au fost legiuni romane, erau siriene. Am avut parteneriat hai să vă dau un exemplu cu Germania a lui Hitler în timpul mareșalului, serviciul secret românesc a colaborat foarte mult cu serviciul secret nemțesc, dar și-a păstrat acolo 10 cm, orice servicii suntem… cu KGB-ul la fel, dar foarte important ce spun, dar securitatea noastră la dispoziția lui Ceaușescu a spus, bă nu dați chiar tot, 10% acolo rămâne, că dacă ne certăm cu ei? Dincoace nu cred că mai este, adică nu cred că mai există…

Marius Tucă: Ne mai păstrăm vreun pic de independență în ceea ce privește serviciile secrete? Acel 10% nu le dau că nu știu, nu ai de unde să știi… și ei sunt bucuroși că ați văzut că toate declarațiile șefilor SRI sunt cum ajută ei NATO, ați auzit pe vreunul zicând cum ajută ei România? Cum contribuie ei, rezultă că suntem un fel de prestatori de serviciu, mi-am revenit ziceți. Răspunsul acum e foarte clar din punctul acesta de vedere că totul e… păi e foarte trist pentru România, atunci noi ce mai căutăm aici și discutăm și analizăm pentru că trebuie să facem asta până la capăt, dar condițiile în care totul se face de acolo e foarte trist pentru România.

Ion Cristoiu: Da, deci eu nu cred că este o chestiune internă din punctul ăsta de vedere, dacă vedeți dumneavoastră noi nu am văzut rezultatul de ieri din perspectivă europeană și eșecul lui Dragnea de ieri este eșecul pâș-pâșismului, deci să îl luăm pe Viktor Orban, cel mai mare succes, Viktor Orban nu a spus niciodată că Ungaria vrea să iasă din UE, nici Marie Le Pen, au făcut o…

Marius Tucă: Dar nici Dragnea nu a zis?

Ion Cristoiu: Nu a zis nici invers dar nici nu a zis că vrea să rămână, deci atacurile ălorlalți trebuie să iasă să spună: băi oameni buni, băi români, noi vrem să rămânem cutare, vreo juma de oră și apoi, dar cum spunea Orban, dar noi am vrea ca românii care lucrează în străinătate să ia de la statul respectiv un euro, ceva pentru ei da? nu, el a zis cu legume fructe și o tocau, ați văzut ce zicea Barna, o ne întoarcem în Europa. Deci, el nu a ținut cont de asta, 2 nu aținut cont, că ajungem pentru că sunt ca de obicei împrăștiat, de un lucru care s-a văzut, mai țineți minte că a fost o emisiune care a zis așa: „atenție, prin aducerea lui Rareș, PNL a schimbat strategia, a transformat europarlamentarele…”

Marius Tucă: În parlamentare, ceea ce s-a și întâmplat.

Ion Cristoiu: Mai țineți minte și am zis: PSD veniți și voi și spuneți electoratului PSD „băi electorat PSD ăștia vor să ne dea afară de la guvernare, băi electorat PSD ăștia când vin vă iau pensiile”, nu și atunci care a fost… dumeavoastră dacă erați PSD-ist da, ce motiv aveați să ieșiți la vot? Europarlamentarele, adică…

Marius Tucă: Nu se întâmplă nimic, cam asta a fost.

Ion Cristoiu: Păi da pentru că ei nu au reușit să mobilizeze electoratul PSD să iasă, prin București, care este roșu, de la primăria lui Gabi Firea până la primăriile de sector numai cei care lucrează în administrație făceau un electorat.

Marius Tucă: Asta am spus, campania lor trebuia să fie „nu v-am dat, v-am dat, v-am dat, dacă nu ieșiți să votați o să vi se ia ce v-am dat”, asta era. Dar cum vi se pare că un partid atât de mare și care a trecut prin multe bătălii de-a lungul timpului, domnule Cristoiu nu a sesizat asta…

Ion Cristoiu: Mă uit, dacă mă arestează și trebuie să mă duc…

Marius Tucă: Stați liniștit că sunt eu aici, cât sunt eu aici nu vă arestează nimeni. Cum se face că a trecut prin atât de multe bătălii nu a sesizat tocmai asta, că bătălia europarlamentarelor era de fapt o bătălie ca pentru niște bătălii parlamentare pentru că rezultatul va duce la schimbări radicale, totale de fapt pe scena politică românească, cum un partid ca ăsta, nu mi-i avea și pe ăia, pe consultanții ăia din Israel…

Ion Cristoiu: Pe cine o fi avut el oameni din altă parte? Mă întorc la Viorica Dăncilă, mă întorc la un lucru pe care vi l-am spus și dumneavoastră, în seara primului tur la prezidențiale, eu, Ion Cristoiu, eram într-o emisiune, mai țineți minte? În care eu care eram acolo se vedea în direct că Rareș Bogdan și băieții puneau la cale Diaspora. Păi dacă tu dacă erai Victor Ponta venea unu și… Anca Alexandrescu „domne vedeți că unul la Cristoiu făcea crize” dar de ce făcea? Păi pentru că e ceva în neregulă. Dar în jurul lui erau niște tipi infiltrați, e foarte important, care până atunci au zis lucruri corecte și în momentul acela i-au zis lu Dragnea: „faceți politica, noi ca și în 2016″, eu cred că erau. Dar de exemplu unul din lucrurile care au adus atenția, acel milion spune ceva foarte important, nu e adevărat că ei au fost debordați de prezență. Ei nu au mai reușit să mobilizeze electoratul PSD, e foarte important pentru ei, de ce? 1. Că nu le-a dat motivul, cum ați spus dumneavoastră, când am fost acasă acum 2 săptămâni fratele meu care e pensionar militar, mi-a zis următorul lucru, domne ce am auzit, că liberalii propun să ne taie pensiile, militare, „hai mă” zic eu, om serios, dar dacă fakenews-ul ăla îl rostogoleai îi mânca, am dat un exemplu da, am dat un exemplu, deci frate-meu era în stare să meargă la vot ca să nu îi taie pensia, am dat un exemplu din viața de familie. Deci ăsta a fost un motiv, al doilea motiv a fost în felul următor, electoratul PSD atât cât este el are și el mândria lui, dacă ce a văzut el în ultimul an. Au văzut niște tipi care îi urmăreau pe ăștia da?

Marius Tucă: îi hărțuiau, îi urmăreau, îi hărțuiau și așa mai departe.

Ion Cristoiu: În momentul în care vine unu și te așteaptă la B1 și zice, se leagă de tine ca boala de omul sănătos, pe partea aialaltă putea să fie 5 de la PSD? Fani, care îi spuneau lu ăia huo.

Marius Tucă: Strategia pâș pâș, lasă-mă să te las…

Ion Cristoiu: Păi da s-a ivit o temă pe care au cultivat-o foarte mult Antena 3, plângăcioasă asta e și șmecheria, războiul româno- român, noi nu vrem…

Marius Tucă: Astea sunt chestii filozofice, pe partea cealaltă sloganul era foarte clar MUIE PSD, dincoace era războiul româno- român…

Ion Cristoiu: Da, noi nu vrem ură, domnule Tucă, ăia fac război civil și tu spui că nu vrei să faci?

Marius Tucă: Mai aveau un pic și puteau să… în fața…

Ion Cristoiu: Ști care e prostia? Eu spuneau vai de mine noi nu vrem război, dar ăia vor război, zic muie PSD și voi nu ziceți muie PNL?

Marius Tucă: Și se mai vede încă o dată că votul totuși asta a prins foarte tare, oamenii tineri au votat USR în primul rând, și cu PNL, dar în primul rând cu USR.

Ion Cristoiu: Cu muie. Probabil că și PSD dacă vota era…

Marius Tucă: Era cool, era o chestie mișto.

Ion Cristoiu: Vă atrag atenția ca o chestie că atacurile la adresa lui Iohannis au fost foarte târzii. Tot bolbboroseam eu, băi, pentru că dacă vrei Ioannis schimbă puterea și sunteți PNL, îl votezi pe Iohannis da? foarte multe lucruri în legătură cu Iohannis au fost trecut sub tăcere, turneele cu cartea, mai țineți minte că eu mi-am răcit gura zicând că președinția nu îmi dă un comunicat, plătește editura sau ea? O serie întreagă de lucruri au fost pâș-pâșiste. Pâș-pâșism a fost și cu UE, adică nu pot să spun că el a fost pro sau contra da?

Marius Tucă: Da. Nu, dar nu a avut niciodată să spună, nu vrem să plecăm din UE, dar ce spuneați ce face Orban care se luptă cu ei, e în faza în care este să fie sancționată Ungaria din punctul ăsta, a luat cât a luat 57% Orban.

Ion Cristoiu: Păi și Marie Le Pen.

Marius Tucă: Și Salvini și așa mai departe.

La referendum, votul împotriva lui Iohannis este uimitor

Ion Cristoiu: Să vă mai dau un exemplu pâș-pâșism, eu am fost la vot, la vot eu am considerat și consider că cei 10% este o catastrofă pentru Iohannis, pentru că 10% la referendum nu s-au dus oamenii la referendum și au votat și la europarlamentare, normal era să fim la referendum. La referendum votul împotriva lui Iohannis este uimitor, deoarece când te duceai acolo venea o tanti și zicea amândouă? Care era incorect. Dacă eram tanti Sfătica de la bucătărie mă intimidam pentru că nu știam.

Marius Tucă: Referendumul trebuia organizat în altă secție.

Ion Cristoiu: Pâș-pâșismul… lui Dragnea, nu a zis bă votați împotrivă, asta e. Făcea o ședință și spunea, având în vedere că la lala… deci dacă ăia…

Marius Tucă: Puteau să se mute să voteze în altă parte pentru referendum și așa mai departe.

Ion Cristoiu: Dacă ăia 10% dintre care unii dintre ei au refuzat.

Marius Tucă: Domnul Ion Cristoiu îmi pare rău că trebuie să vă spun, primul moment al unui partid care împreună cu ALDE au luat 60% și aveau redistribuiri, aveau 70% cât aveau, au dat OUG 13 și ăla a fost începutul sfârșitului, trebuie să fiți de acord cu mine. Datul înapoi, începutul sfârșitului, de acolo din momentul ăla, toate acțiunile, toate deciziile pe care le-au luat, le-au luat exact cum au luat acea decizie, au luat-o cu frică, au dat-o noaptea ca hoții și a doua zi, a treia zi au retras-o, tot ce au făcut au avut teama asta, au fost temători în absolut tot ce au făcut politic, ceea ce nu se întâmpla cu PSD.

Ion Cristoiu: Dar știți de ce? Pentru că… hai să fac o comparație, dumneavoastră sunteți mai tânăr, este ca o iubită, puterea e ca o iubită, dacă îi spui, dacă te simte că o iubești și nu poți trăi fără ea te mănâncă, fac o comparație mai idioată, desigur de scriitor.

Marius Tucă: Ați trecut prin asta, văd, urmele se văd.

Ion Cristoiu: Dacă văd, ei de la PSD spuneau, da mă nu plecăm de la putere și nu renunțăm, dar adevărata lovitură a fost cu Shhaideh, cum adică, câștigi alegerile.

Marius Tucă: E adevărat, te duci și nu te lasă. Ăla a fost momentul 0 să spunem, a fost începutul sfârșitului.

Ion Cristoiu: Au pipăit și au vrut să vadă, bă ăștia sunt de mămăligă și…

Marius Tucă: Domnu Cristoiu un partid care câștigă cu 60% și se poartă ca și când avea un guvern minoritar și depindea de votul opoziției, că ăsta a fost comportamentul lor, nu există s-a desființat e la început și toate acțiunile lor au fost la fel și vreți să vă mai spun ceva? Știți de ce s-a putut? Și cu strada și cu toate, pentru că a fost precedentul USL; ăia aveau 80% și ce au făcut cu 80% ? ce s-a ales cu 80%? Același comportament, păi cine era de vină?

Ion Cristoiu: Crin…

Marius Tucă: Domn”e era Crin era Ponta, au luat 70%, caz unic în istoria României da?

Ion Cristoiu: Și nu au schimbat nici măcar România, nu au mutat -o la Polul Nord.

Marius Tucă: Ce au făcut, ei au pus-o tot pe Kovesi? Că vorbiseră până atunci să o dea jos pe Kovesi, dar de fapt ei au numit-o, păi și atunci având acest precedent și dacă ne întoarcem în timp și declararea alegerilor, mandatul de 5 ani pe care îl făcuse, îl pregătise Adrian Năstase pentru Adrian Năstase, există în istoria asta, dar spuneți-mi și mie…

Ion Cristoiu: Și a mai fost ceva domnu… deci în momentul în care tu l-ai pus pe Grindeanu, dacă imaginați-vă că rămânea Grindeanu, doi ani ei se consolidau, ei nu au avut să se consolideze.

Marius Tucă: Schimbarea a trei prim-miniștri…

Ion Cristoiu: Da, câți miniștri a schimbat.

Marius Tucă: Tudose, Grindeanu… dar s-au schimbat domn”e, erau la al treilea prim-ministru, iertați-mă, cu Shhaideh 4, că pe ea nu au acceptat-o.

Ion Cristoiu: Un ministru în momentul… în momentul în care vine la putere un ministru, băieții ăia mașinăria zice „a, cât stă mă ăsta?” , păi stă puțin că Dragnea schimbă…

Marius Tucă: Față de miniștrii din guvernul lui Năstase știam că stau 4 ani. Și prim-ministru la fel și așa mai departe. Nu, dar aici a fost și handicapul, pleca tot de la Dragnea, că președintele de partid nu a putut să fie prim ministru.

Ion Cristoiu: Păi și el nu putea să modifice legea?

Marius Tucă: Păi nu, ce lege? Putea să fie pur și simplu numai că îl refuza Iohannis.

Ion Cristoiu: Păi nu el… s-a invocat o lege, aia pe care o descoperise DC news. Bun domnule Tucă, dacă are majoritatea făcea … și care era problema?

Marius Tucă: Dumneavoastră ați spus domnule Cristoiu; cele două întrebări pentru referendum erau formulate pe niște presupuneri, asta ați spus de nenumărate ori, că urma probabil ca să dea să fie amnistia să fie grațierea…

Ion Cristoiu: Potrivit unor zvonuri.

Marius Tucă: Potrivit unor zvonuri, adică nu exista nici o sursă credibilă, o sursă adevărată de verificare.

Ion Cristoiu: Dar nu era oficială… adică PSD venea și spunea: domne facem OUG cutare.

Marius Tucă: Păi nu au dat nici ordonanța nici cu amnistia, nici cu grațierea, nici cu nimic, nici scoaterea abuzului. Păi și cum s-a ajuns aici că dacă mă întrebați pe mine e o chestiune fără precedent, cum s-a ajuns aici?

Ion Cristoiu: Din cauza lui Dragnea, omul e pâș-pâșist, hai să fim serioși. Ești în avion da? și te numești călătorul Dragnea și vine unu și se roagă de tine, păi eu chemam stuardeza și coboram avionul. Stai puțin că potrivit legii, stuardeza răspunde de ordinea în avion. Pentru că era ideea de la Antena3, vai războiul româno-român, vai noi nu vrem război civil, noi nu vrem… când aud că noi nu vrem ură, adică este ură, ăia te mănâncă, ăia te fac muie, ăia te aleargă prin oraș că tu te duci la închisoare și spui vai de mine dar noi suntem de treabă, dar noi…

Marius Tucă: Dar aici s-a întâmplat ceva și la nivelul presei pentru că suntem amândoi în meseria asta de 30 de ani, dumneavoastră sunteți de 50. O apropriere foarte mare a instituțiilor de presă, o apropriere foarte mare a presei fie de o parte, fie de alta de un partid sau altul, adică eu nu îmi aduc aminte până acum câțiva ani, de la Băsescu încoace să fi existat asta. Să fie televiziuni care să susțină foarte tare, cu argumente fără argumente, contează mai puțin, fie pe unii fie pe ceilalți, adică o dependență cumva, o dependență, o interdependență legată de partide și presă.

Ion Cristoiu: Dar nu cred că a fost un partid sau altul. Deci hai să ne lămurim, eu sunt analist da? despre PSD din presa lor, presa aialaltă, aflam ce? Că Dragnea are nu știu ce apartament, că Dăncilă și-a schimbat pantofii, în orice moment, am vrut să văd citind presa aialaltă niște date. Dumneavoastră știți că nu e nimic? Pentru că ei nu sunt meseriași.

Marius Tucă: Știți de ce se întâmplă asta pentru că e exact motivul pentru care oamenii au votat USR și PLUS, era ura despre care vorbeam, pentru că îi urau și au reușit să îl demonizeze pe Dragnea și PSD.

Ion Cristoiu: La o emisiune la Antena 3 al cărui nume istoric nu vreau să îl dau, eu Ion Cristoiu am spus o chestiune de bun simț: băi oameni buni, ăla care își lansează cărțile costa 60 de lei, aia în engleză e 80, e o afacere. Afacerea aia, lansarea aia de carte de 4-5 turnee, cine a plătit, era o întrebare. Dacă ei făceau în fiecare seară prostia aia pe care am zis-o eu și spuneam domnu președinte cine plătește, dumneavoastră sau editura?

Marius Tucă: Dar nu a pus nimeni întrebarea asta.

Ion Cristoiu: S-a dus în vânt, deci dacă te uiți încoace, știu să se bată și dincolo, de ce dincolo sunt de mămăligă? Adică de ce dincolo nu, corect noi între 1990-1992 cu Evenimentul și în 1996 ne-am bătut cu Iliescu. În mod corect cum era ceva, pac, cum era ceva…

Marius Tucă: Și în 1996 – 2000 cu convenția duceți-vă aminte ce bătălie era.

Ion Cristoiu: V-am dat un exemplu, dar de ce dincolo din punct de vedere democratic…

Marius Tucă: da dar trebuie să fie mai puțini partizani în presă să se detașeze un pic, să fie un punct 0 în care să se înceapă…

Ion Cristoiu: M-a contrazis că dincolo nu era partizan domn”e, era proastă, că dacă era partizan aveam confruntare între două…

Când era vorba de Klaus Iohannis se vorbea așa cu un fel de frână pusă pe sub masă, era o convenție: bă faceți ce vreți înjurați, dar nu pe ăla.

Marius Tucă: Dincolo au fost lucruri legate de Procurorul General, au fost acolo lucruri aduceți-vă aminte.

Ion Cristoiu: Au fost, dar nu au mers până la Klaus Iohannis, adică când domne…

Marius Tucă: A, deci ținta ar fi trebuit să fie Klaus Iohannis.

Ion Cristoiu: Când era vorba de Klaus Iohannis se vorbea așa cu un fel de frână pusă pe sub masă, era o convenție nu știți cum e? bă faceți ce vreți înjurați dar nu pe ăla.

Marius Tucă: Noi nu am făcut niciodată o convenție, dumneavoastră ați făcut?

Ion Cristoiu: Nu că…

Marius Tucă: Nici eu nu am făcut și nu o să fac niciodată. Și de ce să fi fost convenția asta făcută?

Ion Cristoiu: Pentru că și ăia de acolo depind de niște servicii și au zis domne

Marius Tucă: Dar nu se poate ca în România să depindă de la un capăt la celălalt de niște servicii.

Ion Cristoiu: În primul rând că au foarte mulți bani, sunt mulți și sunt odihniți. În timp ce eu a trebuit să vin la dumneavoastră de la bibliotecă, ei gândiți-vă așa… hai să o luăm așa că sunt prietenii noștri de la SRI. Deci la IT sunt vreo 10.000, ăștia care zic ei cu surse, la IT, el vine dimineața și ce să facă că teroriști nu are, spioni nu are și zice ce să fac și atunci ș atunci îmi trimite mie o postare în care spune că Cristoiule ești un bou și își pune codul din Noua Zeelandă, nu înțelegeți că ei nu au ce face?

Marius Tucă: Bun și când se întâmplă să nu mai existe asta?

Ion Cristoiu: Păi, când le tai din buget, dar i-a apărat domnul Ponta și a zis ca nu cumva să le tăiem din bugetele lor, sunt mulți. O regulă a istoriei care se petrece la ora actuală și în Europa e în felul următor: orice birocrație naște nevoia de lege, adică în momentul în care cineva a ocupat vine dimineața și spune „ bă da eu ce fac, hai să fac” și atunci își creează rost. Și și-au creat, surse deschise, toate alea, puțină lume știe apropo de (…) ei țin sub control și știu toate mișcările astea #rezist, vă imaginați. Deci din punctul acesta de vedere, iar dincolo Dragnea nu ști încerca să negocieze cu ei, ceea ce e o prostie.

Marius Tucă: Domnul Cristoiu, dacă ați primit un mesaj ceva pentru țară?

Ion Cristoiu: Nu, nu am primit, dumneavoastră poate.

Marius Tucă: Eu am primit dar nu-mi permit să le citesc.

Ion Cristoiu: Gata, au terminat cu Dragnea?

Marius Tucă: Dragnea e deja închis.

Ion Cristoiu: Și doamna Dăncilă ce-a mai zis?

Marius Tucă: Doamna Dăncilă nu se dă dusă și probabil că în urma presiunilor și așa mai departe se va ajunge la un guvern de uniune națională.

Ion Cristoiu: În urma instructajului.

Marius Tucă: Da, instructajului, dar până atunci nu sunt și oameni în partid care să spună că trebuie să ieșim, că s-a terminat totul, trebuie să-i lăsăm, e un nou început.

Ion Cristoiu: Păi dacă ar fi pesediști autentici ar vrea să plece.

Marius Tucă: Păi nici acolo nu există pesediști autentici?

Ion Cristoiu: Sunt și ei fripturiști, au și ei cu friptura.

Continuă în pagina a 2-a:

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...