Marius Tucă Show | Interviul integral cu Viorica Dăncilă: Cred că un lider nu trebuie să aibă un limbaj violent sau să fie coleric

Publicat: 11/06/2019, 13:43
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

Cred că în luna iulie putem să mai facem încă un congres. Candidatul la președinție din partea PSD este votat în congres

Marius Tucă: Spuneți-mi când veți anunța candidatul dumneavoastră, pentru că e iunie, aveți congresul, se va întâmpla la congres, în momentul în care se va alege noua conducere la sfârșitul lui iunie pe 29 iunie, se va alege și candidatul la președinție.

Viorica Dăncilă:Este foarte scurt timpul, eu cred că în luna iulie putem să mai facem încă un congres pentru că așa este statutul candidatul la președinție din partea PSD este votat în congres.

Marius Tucă: Păi și de ce să nu se voteze pe 29?

Viorica Dăncilă:Pentru că în două săptămâni este foarte greu să facem atâtea sondaje încât să vedem care este cel mai bine plasat, vom încerca, dacă vom reuși cu atât mai bine, dacă nu vom face un nou congres. Tratăm cu foarte multă seriozitate acest lucru și cred că…

Marius Tucă: Cu cât se discută mai mult despre PSD, eu cred că partidul are de pierdut, mai ales că vine moțiunea de cenzură, vine congresul în care vor ieși la suprafață bătălii despre care nu am auzit până acum .

Viorica Dăncilă: Așa este într-un partid.

Marius Tucă: Aveți contracandidat la conducerea PSD?

Viorica Dăncilă: Sunt convinsă că da și este dreptul fiecărui coleg.

Marius Tucă: Până acum s-a anunțat cineva?

Viorica Dăncilă: Nu am anunțat nici eu că voi candida…

Marius Tucă: Ați anunțat acum la Marius Tucă Show.

Viorica Dăncilă:Acum am spus că voi candida, dar sunt convinsă că mai sunt colege și colegi, nu am discutat, o să depunem candidaturile, eu mi-am manifestat acum intenția de a candida, dar dosarul de candidatură se va depune la partid.

Marius Tucă: Veți schimba statutul astfel încât să nu mai fie votat președintele PSD de către toți membrii? Știți că cei de la USR tocmai vor să introducă asta.

Viorica Dăncilă: Nu știu, eucred că este mult mai bine să îl votăm în congres și tocmai în acest sens vrem să schimbăm.

Marius Tucă: Deci vreți să renunțați la procedura asta destul de dificilă, ca să nu zic complicată. Deci nu veți anunța candidatul la președinție la congresul din 29 iunie?

Viorica Dăncilă: Dacă vom închide toate sondajele,vom face mai multe sondaje și rezultatul va fi pentru o persoană pozitiv în toate sondajele pe care le facem, s-ar putea, dar este timpul totuși destul de scurt, dar trebuie în același timp să ne grăbim pentru că începând cu 11 august deja se începe strângerea de semnături pentru candidatul la prezidențiale.

Marius Tucă: Nu, dar vine vara, e… spuneți-mi credeți că veți reuși în legătură cu UE?

Viorica Dăncilă: Da, categoric da. Eu am fost întotdeauna un pro european și întotdeauna am susținut și susțin…

Marius Tucă: Păi sunteți de un an și câteva luni prim-ministru, ați avut nenumărate întâlniri cu oficialii europeni și bănuiesc că ați fost sinceră în tot cea ce ați comunicat și de fiecare dată după o măsură luată sau după o discuție aici de acolo de la PE comunicarea era întotdeauna împotriva PSD, de ce?

Viorica Dăncilă: De acord cu dumneavoastră, am să vă explic. Nu a fost o neîncredere, am avut o legătură foarte bună mereu cu oficialii europeni, dar de fiecare dată intervenea o nouă temă pe justiție, interveneau discuții care de multe ori, de cele mai multe ori nu se concretizau și acest lucru genera îngrijorări la nivelul UE. Mai mult a existat și foarte multă dezinformare și am să vă dau un exemplu care îmi vine acum la îndemână legat de guvern: spuneau în permanență „guvernul iarăși au încalcă justiția, încalcă statul de drept” cu toate că guvernul nu dădea nici o OUG în sensul acesta și nu înțelegeam…

Marius Tucă: Da, era despre ce va fi fost să se întâmple…

Viorica Dăncilă: Exact, primeam scrisori la guvern legat de OUG care…

Marius Tucă: Nu exista acel dialog cu…?

Viorica Dăncilă: Aveam acel dialog, dar bineînțeles că și dezinformarea și scrisorile adresate de anumiți…

Marius Tucă: Bun, și cum o să schimbați asta de aici înainte?

Viorica Dăncilă: Printr-un dialog permanent și prin legăturile permanente pe care le avem atât la nivel de guvern și la nivel de partid.

Marius Tucă: Vă spun eu cum! Cum e cel mai simplu, neinițiind nimic în domeniul justiției.

Viorica Dăncilă: Nu, s-ar putea să deranjeze lucrurile și în alte domenii dacă nu avem acest dialog, trebuie dublat dialogul guvernului, Comisia Europeană, trebuie dublat de dialogul partidului cu socialiștii europeni. Și atunci se merge pe două canale mai ales că în cadrul socialiștilor europeni avem și mulți premieri care sunt social-democrați. Și atunci prin această legătură pe două direcții putem să arătăm și să informăm despre lucrurile din România, lucruri care provoacă îngrijorări la Bruxelles mai mult sau mai puțin adevărate.

Suntem membri ai Uniunii Europene și că pentru România aceasta este singura soluție

Marius Tucă: Am înțeles. Haideți să revenim un pic la actualitate, o să vedem comunicarea cu UE și cu Europa până la urmă că e foarte importantă. Totuși mai am o întrebare, s-a vorbit și aici cred că a fost o mare greșeală a PSD, sau ăsta a fost mesajul că vreți să scoateți România din UE, sau în cel mai bun caz că nu aveți o poziție pro europeană?

Viorica Dăncilă: Domnu Tucă acest lucru a fost lansat de oameni care probabil nu cunosc faptul că PSD a făcut posibilă aderarea României la UE și a dus România în NATO, deci nu putem spune că PSD acum vrea să lupte pentru a scoate România din UE, aceste lucruri nu au fost crezute de nimeni, dar bineînțeles unii le-au folosit ca dezinformare sau le-au folosit în lupta politică.

Marius Tucă: Dar au fost crezute, pentru că toți cei care au spus asta au avut un rezultat foarte bun la alegeri, dar știți la ce mă așteptam? Nu de la dumneavoastră ci de la PSD, în momentul în care erau astfel de reacții, astfel de poziții, mai ales dumneavoastră să fi ieșit să spuneți, am fost în PE, niciodată România… exact ce ați spus acum.

Viorica Dăncilă:Am ieșit și am ținut legătura cu Comisia, gândiți-vă că în timpul acesta noi am avut președinția rotativă, deci mă întâlneam cu oficialii europeni și le spuneam cest lucru. Dar s-a făcut probabil, nici noi nu am fost destul pe comunicare să negăm în permanență acest lucru sau poate am stat în defensivă în condițiile în care noi trebuia să spunem că de fapt ei au vrut să pună România într-o postură neplăcută prin votul lor împotriva României, prin extinderea problemelor interne la nivel european, prin faptul că au creat rezoluții la nivel European în care să pună România în…

Marius Tucă: Ați fost recent acolo, ați avut o comunicare cu înalții oficiali europeni, ați transmis un mesaj, ce vreți să faceți în România și răspunsul lor a fost în sfârșit de când e guvernarea PSD, de când sunteți prim-ministru, unul în care vă dădeau ok-ul să spunem pe românește.

Viorica Dăncilă: Da,mi-au oferit credibilitate, mi-au spus că se bucură că încercăm să mergem pe un alt drum și că vor să fie partenerii noștri pe acest drum pe care vrem să mergem.

Marius Tucă: Vreți să mergeți pe alt drum?

Viorica Dăncilă: Da,un drum în care să vorbim mai mult de proiectele noastre ca și guvern, de proiectele noastre ca și partid, un drum care de fiecare dată să reiterăm faptul că suntem membri ai Uniunii Europene și că pentru noi aceasta este singura soluție, pentru România aceasta este singura soluție.

Am mulți consilieri dacă fiecare pe fiecare domeniu ar începe să comunice cu propria opinie atunci nu am mai avea o direcție pe care să mergem va fi haos. Acest lucru eu nu pot să-l tolerez

Marius Tucă: Spuneți-mi vă rog, așa fragilă cum păreți, ați luat niște măsuri destul de ferme și la secundă aș spune, ultima este legată de domnul Borza care a făcut o declarație la un post de televiziune și a doua zi l-ați și demis.

Viorica Dăncilă: Eu cred că un lider ca să fie puternic nu trebuie să aibă un limbaj violent sau să fie un om coleric. Cred că această violență este atributul oamenilor care sunt slabi, eu cred că deciziile trebuie să le iei fără a folosi cuvinte dure, dar trebuie în același timp să fii ferm și să iei decizii care sunt corecte. Eu nu vreau să-l critic pe domnul Borza, sunt convinsă că din punct de vedere profesional este foarte bine pregătit și a și demonstrat.

Marius Tucă: Și s-a și înscris în PSD.

Viorica Dăncilă:Îmi pare rău, dar am avut o discuție cu domnia sa și l-am rugat, e consilierul primului-ministru, nu mai poți să vorbești în nume personal deja vorbești în numele guvernului. Toate lucrurile, chiar dacă sunt lucruri mai bune sau mai puțin bune, lucruri care trebuiesc păstrate sau lucruri care trebuie modificate, dar înainte de a ieși public trebuie să le discuți și să fii convins că aceasta este linia guvernului. Gândiți-vă că am mulți consilieri dacă fiecare pe fiecare domeniu ar începe să comunice cu propria opinie atunci nu am mai avea o direcție pe care să mergem va fi haos. Acest lucru eu nu pot să-l tolerez.

Marius Tucă: În același timp toți oamenii lui Dragnea au fost dați la o parte pentru că a venit cumva o nouă vreme în PSD. V-a fost ușor să faceți asta, v-a fost greu?

Viorica Dăncilă: Domnul Tucă eu nu merg pe principiul oamenii lui Dragnea, oamenii lui Firea sau oamenii lui Dăncilă sau oamenii cuiva, nu această abordare mi se pare o abordare greșită. Eu nu cred că acesta trebuie să fie motivul pentru care trebuie să te lipsești de serviciile cuiva sau să rămână în executiv sau eu știu în partid, sunt alte criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când evaluezi o persoană, nu să fie un criteriu faptul dacă este apropiat de cineva sau nu. Nu, pentru mine nu acestea au contat, nu aceste lucruri au contat.

Am discutat cu Liviu Dragnea chiar în seara alegerilor, am luat câțiva miniștri și am mers la partid. În ultima perioadă aveam păreri divergente.

Marius Tucă: Ați avut o ultimă discuție cu Liviu Dragnea înainte de a intra la închisoare?

Viorica Dăncilă: Da,am discutat cu Liviu Dragnea chiar în seara alegerilor, am luat câțiva miniștri și am mers la partid, pentru că așa mi s-a părut normal, știam, deja știam că rezultatul va fi unul slab, am sunat colegi și le-am zis că trebuie să mergem acolo indiferent de rezultat trebuie să ni-l asumăm și că această asumare trebuie să fie și a premierului și a președintelui executiv și a noastră a tuturor. Atunci am fost la partid și am discutat cu Liviu Dragnea.

Marius Tucă: V-ați gândit că o să fie condamnat?

Viorica Dăncilă: Nu.

Marius Tucă: Nu v-ați gândit la asta, erați certată cu Liviu Dragnea înainte de alegeri? Știți că s-a discutat foarte mult pe asta.

Viorica Dăncilă: Aș vrea să nu mai discutăm pe aceste aspecte.Da, în ultima perioadă aveam păreri divergente.

Marius Tucă: Divergente despre ce ar trebui făcut. V-a zis ceva înainte de a ajunge la închisoare, că trebuie să faceți sau să nu faceți ceva, că s-a tot discutat despre asta.

Viorica Dăncilă: Da,în seara aceea mi-a spus că trebuie să păstrăm guvernarea pentru că avem această obligație față de români.

Marius Tucă: Spuneți-mi, să mă întorc un pic la candidatul dumneavoastră la prezidențiale, care e foarte important pentru partid, mai ales pentru funcția supremă în stat, dar și pentru alegerile locale și parlamentare, că avem încă două rânduri la anul. Credeți că va intra în turul doi?

Viorica Dăncilă: Da, am această convingere.

Marius Tucă: Pe ce vă bazați, în primul rând nu aveți candidat în momentul ăsta.

Viorica Dăncilă: Stați puțin până acum am văzut că doar domnul președinte Iohannis și-a anunțat candidatura, ceilalți nu și-au anunțat încă candidatul, sunt convinsă că fiecare face evaluări în cadrul propriului partid. De ce cred că intrăm în turul doi pentru că așa cum am spus mai devreme acest partid în momente grele devine un partid unit. Pentru că o să avem congres și indiferent de cine va câștiga, cum vor fi unii mai mulțumiți sau mai puțin mulțumiți după toți vom merge în aceeași direcție și mai cred un lucru că sunt foarte mulți membri de partid, sunt foarte mulți simpatizanți ai noștri, sunt foarte mulți oameni care se vor regăsi în deciziile pe care le vom lua la nivel de partid și la nivel guvernamental.

Din punctul meu de vedere nici mitinguri nu trebuie să facem. Trebuie să avem dialog cât mai mult cu oamenii, să mergem în mijlocul oamenilor

Marius Tucă: Sper că nu o să mai faceți undeva pe Arena Națională lansarea candidaturii la președinție.

Viorica Dăncilă: Nu,nu vom face pe Arena Națională, dacă este din punctul meu de vedere nici mitinguri nu trebuie să facem. Eu cred că trebuie să avem dialog cât mai mult cu oamenii, să mergem în mijlocul oamenilor, să discutăm cu diferite categorii profesionale, să vedem problemele lor și atunci eu cred că va fi o campanie adevărată, o campanie pe care acest partid a mai făcut-o și trebuie să se reîntoarcă la acest mod de a face campanie.

Marius Tucă: Pentru că nu mai avem mult timp, dar mai avem, spuneți-mi din punct de vedere al executivului ce proiecte are în momentul ăsta guvernul Dăncilă?

Viorica Dăncilă: Avem proiecte pe termen scurt, mediu și lung. În primul rând săptămâna trecută am scos toate obiectivele pe toate domeniile în parte pe care le avem de îndeplinit din programul de guvernare. Bineînțeles cătrebuie să adaptăm o serie din proiecte la realitate și că unele dintre ele vor suferi modificări. Pentru mine, pentru guvernul pe care îl conduc am spus că anul 2019 este un an al investițiilor și pentru noi anul acesta vom încerca să ne ținem de cuvânt.

Marius Tucă: Ce anume, autostrăzi?

Viorica Dăncilă: Autostrăzi.

Marius Tucă: Că s-a vorbit, spitale.

Viorica Dăncilă:Spitale, dotări în spitale, investiții în școli, nu întâmplător anul acesta avem cel mai mare buget pe educație și sănătate.Deci două domenii foarte importante, nu numai pentru România ci și pentru orice țară europeană. Am mers în spitale am văzut că avem nevoie de dotări, dotarea spitalelor, trebuie să avem în vedere atât în ceea ce privește infrastructura mă refer la autostradă, mă refer la poduri, mă refer la spitale, mă refer la școli, dar și în mediul rural pentru că am auzit în ultima perioadă multe afirmații referitoare la faptul că nu s-au făcut deloc investiții în România. Dacă ne uităm în mediul rural și ne uităm pe PNDL1, pe PNDL2 s-au făcut foarte multe investiții. Noi trebuie să gândim și din punct de vedere al coeziunii, nu putem să lăsăm mediul rural nedezvoltat și să ne gândim numai la dezvoltarea în mediul urban, deci am avut și acest lucru în vedere.Acum introducem fondul de dezvoltare și investiții astfel să continuăm cu investițiile mai ales în mediul rural.

Voi face un departament în subordinea primului-ministru tocmai pentru proiecte de infrastructură

Marius Tucă: Vă rog să-mi spuneți câteva proiecte concrete, punctuale.

Viorica Dăncilă:Foarte curând spitalul de la Constanța, spital regional, pe care îl vom face (…) cu Turcia, suntem într-un stadiu destul de avansat al discuțiilor cu spitalul de la Iași, avem parteneriatul public privat pe Autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov și bineînțeles voi face un departament în subordinea primului ministru tocmai pentru proiecte de infrastructură unde vreau să am un raport săptămânal privind investițiile din România, astfel să ne încadrăm în ceea ce am promis și bineînțeles să încurajăm foarte mult și pe parteneriatul public privat, nu în ultimul rând pe fonduri europene noi am pornit de la un grad de absorbție foarte mic, iată că suntem la 29% față de 31% media europeană, trebuie să accelerăm și în același timp să reducem birocrația.

Marius Tucă: Să ne întoarcem un pic la moțiunea de cenzură pentru că nu mai e mult până atunci veți negocia cu cineva în Parlament, care sunt în momentul ăsta relațiile cu UDMR, cu partidul lui Ponta?

Mă bazez pe alianța PSD-ALDE. Avem voturile necesare astfel încât să nu treacă moțiunea, dar luăm în calcul și alte negocieri

Viorica Dăncilă:În primul rând, mă bazez pe alianța PSD-ALDE, care după cum știm, avem voturile necesare astfel încât să nu treacă moțiunea, dar luăm în calcul și alte negocieri pentru că eu am învățat de la Bruxelles negocierile trebuie să existe, în politică trebuie negociat și probabil vor fi și negocieri, voi vorbi și cu UDMR-ul, nu am vorbit încă cu PRO România, eu cred că trebuie avut în vedere aceste negocieri pentru a vedea și modul în care se raportează fiecare partid la această moțiune de cenzură, dacă susțin această moțiune de cenzură, de exemplu PRO România e un partid, ar vota la moțiune ca să cadă tot un guvern de stânga.

Marius Tucă: Și cu UDMR-ul pentru că ați avut mici.

Viorica Dăncilă: Da, și cu UDMR-ul voi avea o discuție, și cu ei.

Marius Tucă: Spuneți-mi, vă rog, cu partea legată tot de moțiune, să mergem pe principiul ăsta moțiunea o să treacă, care ar fi strategia dumneavoastră ca președinte executiv al PSD, bănuiesc că veți merge mai departe nu o să vă dați demisia, aveți și un plan B?

Viorica Dăncilă:Categoric că există și un plan B. Dacă moțiunea trece e clar că pierdem guvernarea, trecem în opoziție, asta este situația, esențial este ca la trecerea în opoziție să rămânem la fel de uniți.

Marius Tucă: Ați intra la un guvern de uniune națională, s-a discutat asta multă vreme (…)

Viorica Dăncilă: Nu,nu cred că este oportun să intrăm într-un guvern de uniune națională.

Marius Tucă: Și pașii următori veți rămâne la conducerea PSD?

Viorica Dăncilă: Până la congres când vedem ce va spune votul.

Marius Tucă: Când își vor depune candidaturile pentru conducerea PSD, pentru președinția PSD?

Viorica Dăncilă: Vom avea un comitet executiv național joi, la ora 11.00 și acolo vom stabili până la ce dată pot să-și depună dosarul pentru candidatură.

Eram timorată, în altă ordine de idei trebuia să merg pe o anumită linie care nu era confortabilă pentru mine și cu care nu mă puteam identifica

Marius Tucă: Am o întrebare i-aș spune delicată, dar nu trebuie să vă speriați foarte tare.

Viorica Dăncilă: Nu mă sperii ușor.

Marius Tucă: Știți că ați fost atacată multă vreme apropo despre faptul că nu întotdeauna ați avut limbajul, ce s-a întâmplat cu dumneavoastră, vă urmăresc acum și văd un limbaj foarte cursiv și nu există nicio sincopă, ce s-a întâmplat, pentru eu cred că ați trăit mai multe traume în perioada aia?

Viorica Dăncilă:Au fost mai mulți factori, dar nu aș vrea să vorbesc despre acest lucru pentru că ar fi probabil să fac referire la anumite persoane și eu nu procedez așa.

Marius Tucă: Dar erați timorată asta e clar.

Viorica Dăncilă: Eram timorată, în altă ordine de idei trebuia să merg pe o anumită linie care nu era confortabilă pentru mine și cu care nu mă puteam identifica.

Marius Tucă: Păi ăsta e un răspuns foarte important și linia o trasa cine?

Viorica Dăncilă: Deja am spus foarte multe.

Marius Tucă: Spuneți-mi vă rog care este relația dumneavoastră cu Klaus Iohannis președintele României, în momentul ăsta?

Viorica Dăncilă: Nu prea aș putea vorbi despre o relație.

Marius Tucă: Mă rog, relația instituțională la modul…, eu despre asta vorbeam.

Viorica Dăncilă: Nu pot să vorbesc despre o relație instituțională.

Marius Tucă: De ce?

Viorica Dăncilă: Pentru că nu am cooperat atât de mult cât mi-aș fi dorit să cooperăm. Este normal ca instituțiile statului pe proiecte majore pentru țară să discute, să găsească soluții, să se consulte, eu așa am crezut când am venit premier.

Marius Tucă: Doamna prim-ministru dar ați discutat cu președintele Iohannis și în afara camerelor de luat vederi, care era dialogul.

Viorica Dăncilă: Erau discuții punctuale referitoare la anumite aspecte, mi-ar fi plăcut să cooperăm mai mult pe președinția rotativă, mi-ar fi plăcut, că toți spuneau de la Summit-ul de la Sibiu, să fi mers împreună și să fi dat un semnal pentru Europa că pe un proiect cum este președinția rotativă, gândiți-vă că eu când am deschis președinția rotativă am invitat și pe președinte și pe toată lumea. Președintele a avut primul speech, mi-ar fi plăcut să avem acest dialog pe subiecte importante pentru România, mi-ar place să avem de acum un dialog în ceea ce privește portofoliile de comisar ca să ne consultăm pe acest lucru, să avem un dialog în ceea ce privește susținerea liderilor instituțiilor europene, să avem un dialog pe ceea ce înseamnă anumite decizii legate pe experți sau chiar probleme importante pe intern, dar a fost și o perioadă foarte, foarte grea a fost intrarea mult mai devreme în această perioadă de campanie, în această strategie de campanie care a agitat foarte mult lucrurile.

Nici noi nu am avut un dialog mult mai strâns cu ei și poate și ei au greșit. Eu am avut și întotdeauna am spus că la Bruxelles trebuie să te duci cu demnitate

Marius Tucă: Aceeași întrebare legată de relația cu înalți oficiali europeni, bănuiesc că ați fost în Parlamentul european, îi cunoșteați foarte bine și ați avut discuții și la nivel particular despre ce se întâmplă în România. Ce vă spuneau înalții oficiali europeni, de ce nu e bine În România, de ce toate aceste atacuri aproape necondiționate în ceea ce privește România?

Viorica Dăncilă:Pentru că nici noi nu am avut un dialog mult mai strâns cu ei și poate și ei au greșit. Eu am avut și întotdeauna am spus că la Bruxelles trebuie să te duci cu demnitate, dacă vrei să fii tratat corespunzător, să fii tratat cu respect. De multe ori au luat informațiile din alte părți nu s-au consultat și multe dintre informațiile pe care le aveau nu erau cele corecte, v-am dat mai devreme exemplul cu guvernul care a dat nu știu ce ordonanță și nu era pliat pe realitate, dar cred că și Comisia la un moment dat a acționat politic și Comisia nu are voie să acționeze politic.În același timp mă bucur că după această perioadă încă și-au păstrat încrederea în Guvernul României și acest lucru pentru mine a fost foarte important, faptul că vor să discutăm, faptul că sună, faptul că acum avem un dialog bun arată că nu este acea lipsă de încredere pe care foarte mulți au adus-o ca și subiect în spațiul public.

Marius Tucă: Credeți că europarlamentarii aleși pe listele PSD sunt ceea ce trebuie, reprezintă cu cinste România și Partidul Social Democrat?

Viorica Dăncilă: Eu sper că da, dar pentru mine ar fi important ca europarlamentarii, indiferent de grupul politic, să lucreze împreună. Eu am lucrat cu europarlamentari și din PNL și din ALDE atunci când erau subiecte importante, atunci când era legislație care trebuia armonizată în România.

Marius Tucă: Dar parcă nu exista ura care există astăzi.

Viorica Dăncilă: Trebuie să ia schimbul de bune practici, mă uitam la Germania când era un subiect interesant indiferent de grupul politic ei erau uniți și votau pe direcția care îi avantaja. Cred că ar trebui să lase această ură, în campanii pot să se contreze, să se contrazică, dar acolo trebuie, am văzut afirmațiile unora care nu au fost în Parlamentul european și spuneau fiecare ce fac. Păi acolo trebuie să ai majoritate și ca să ai o majoritate o să dau un exemplu un amendament este semnat de un europarlamentar de la PPE și nu de la social democrați atunci e mai multă certitudine că el va fi votat și va trece, dacă lucrează separat atunci s-ar putea ca munca să fie în zadar.

Nu voi abroga Ordonanța 114 pentru că sunt și lucruri bune sunt și lucruri care au fost apreciate, dar sunt și lucruri care trebuiesc modificate

Marius Tucă: Foarte multe întrebări de la cei care ne urmăresc, una ar fi legată de OUG nr. 114, veți modifica această ordonanță, veți reveni asupra ei?

Viorica Dăncilă: Da,cu mult timp în urmă am spus că trebuie să dăm dovadă de mai multă flexibilitate și că ceea ce nu este bun trebuie modificat și să păstrăm doar ceea ce este bun, nu voi abroga Ordonanța 114 pentru că sunt și lucruri bune sunt și lucruri care au fost apreciate, dar sunt și lucruri care trebuiesc modificate și aceste modificări nu trebuie să le facă guvernul ci în dialog cu toți factorii care sunt implicați în decizia ce se va lua. Deja discutăm pe comunicații, pe energie astfel încât în perioada următoare să putem modifica ceea ce nu este bun.

Marius Tucă: Am o veste foarte bună că veți fi invitată la „Marius Tucă Show” atunci când veți câștiga președinția partidului și vă rog să acceptați această nouă provocare.

Viorica Dăncilă: Dacă voi câștiga, dacă nu trebuie să-mi promiteți că îl veți invita pe cel care va câștiga.

Marius Tucă: Cu siguranță că asta voi face, dar mai am și eu intuiție politică, instinctul nu prea mă înșală niciodată, dar vreau să am promisiunea dumneavoastră că atunci când veți fi aleasă veți veni că avem de vorbit de președinte.

Viorica Dăncilă: Sigur.

Serviciile secrete trebuie să-și facă datoria lor, iar oamenii politici să nu fie implicați

Marius Tucă: Mulțumesc și o ultimă întrebare de altfel cum vă poziționați dumneavoastră și PSD în legătură cu serviciile de informații, în afară de problema justiției s-a discutat foarte mult despre relația sau mă rog legătura Partidului Social Democrat cu Serviciile de Informații, serviciile secrete cum se spune?

Viorica Dăncilă: Eu am văzut în spațiul public, nu de legătura Partidului Social Democrat, am văzut de legături cu persoane, cu diferite partide,eu cred că nu trebuie nici să atacăm și nici să încurajăm aceste lucruri, eu cred că serviciile trebuie să-și facă datoria lor, iar oamenii politici să nu fie implicați.

Marius Tucă: Da, dar să nu aibă legătură cu politicul.

Viorica Dăncilă: Da exact,oamenii politici să nu fie implicați.

Marius Tucă: Deci nu ați predat PSD-ul serviciilor secrete.

Viorica Dăncilă: Da,am văzut aceste lucruri, cine a spus așa ceva chiar are foarte, foarte multă imaginație.

Marius Tucă: În România imaginația este pe locul întâi, interesul național pe locul doi.

Viorica Dăncilă:În momentul în care nu poți să învinovățești pe cineva că a furat, că a făcut ceva, trebuie să-i găsești o anumită vulnerabilitate.

Marius Tucă: La finalul emisiunii noastre și vă mulțumesc pentru participare am să vă dau cărțile mele, citiți poezie sau vi se mai întâmplă în viața asta?

Viorica Dăncilă: Mulțumesc, da și am citit și din ale dumneavoastră să știți.

Marius Tucă: Da, mulțumesc mult, dar se întâmplă să mai aveți timp și pentru dumneavoastră într-un fel?

Viorica Dăncilă: În ultima perioadă nu.

Marius Tucă: Să citiți dedicația dar vă rog să nu o arătați la camera de luat vederi pentru că e… sper să vă placă și dedicația.

Programul este foarte, foarte încărcat și mi-ar place de multe ori să am timp să văd un film, să ascult muzică

Viorica Dăncilă: Mulțumesc.

Marius Tucă: Mai aveți timp și pentru dumneavoastră?

Viorica Dăncilă:Nu prea am timp să știți că programul este foarte, foarte încărcat și mi-ar place de multe ori să am timp să văd un film, să ascult muzică, dar este într-adevăr un program încărcat, nu mă vaiet, mi-am asumat acest lucru, probabil sunt și perfecționistă, îmi doresc ca lucrurile să iasă întotdeauna bine, pun suflet în ceea ce fac și cred că acest lucru îmi lasă prea puțin timp pentru mine.

Marius Tucă: Să știți că eu am fost atent la tot ceea ce ați spus, ați aflat astăzi ca sunt și vecin cu dumneavoastră, stau în blocul de vizavi de casa dumneavoastră, dacă se va întâmpla ceva vă aștept în fața casei, dar fără să protestez în vreun fel, doar să vă zic bună ziua și să vă aduc aminte ce am discutat în emisiune. Mulțumesc mult doamna prim-ministru.

Viorica Dăncilă: Și eu vă mulțumesc pentru invitație.

Marius Tucă: Și ne vom vedea cu siguranță în momentul în care veți fi aleasă președinte al Partidului Social Democrat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare