MARIUS TUCĂ SHOW | Klaus Iohannis, urmărit de GHINION? Ion Cristoiu: „Suntem nebuni? Nu poate să contracandideze pe candidatul lui Biden”

Publicat: 23/02/2024, 11:27
Actualizat: 23/02/2024, 11:47

Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a făcut joi seara – în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” – o analiză despre viitorul profesional al lui Klaus Iohannis, după încheierea mandatului de președinte al României. Nu mai este un secret pentru nimeni că șeful statului vizează și visează o funcție la Bruxelles, însă până acum ecuația plecării sale s-a dovedit a fi una cu multe necunoscute. Sau să să l-o fi ajuns proverbialul „ghinion” invocat de însuși Klaus Iohannis la începutul mandatului său de președinte?  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Discuția a plecat de la știrea că România „a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței.”  Jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă pentru Bloomberg News, a anunțat pe platforma X.

„Este o știre jignitoare pentru Klaus Iohannis și pentru România!”

Ion Cristoiu susține că informația apărută nu este plauzibilă, atâta vreme cât ea este la stadiul de intenție și de plan. În plus, interlocutorul lui Marius Tucă spune răspicat faptul că președintele Klaus Iohannis nu-l poate contracandida pe Mark Rutte, susținut de Joe Biden pentru funcția de secretar general al NATO.

„Este o știre jignitoare pentru Klaus Iohannis și pentru România! Apoi, faptul că folosește verbul plănuiește… Ce plănuiesc și ce gândesc eu nu poate să verifice nimeni. Dacă este o știre corectă spunea: a cerut, a nominalizat. Klaus Iohannis nu poate să contracandideze pe candidatul lui Biden. 

Suntem nebuni?! Ceva este în neregulă. Este clar că va fi Rutte, din moment ce îl vor ăia. Și atenție, de aia am pus verbul, pentru că plănuiește, nu a nominalizat”, a precizat publicistul Ion Cristoiu.

Statele Unite îl susțin pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO

Președintele american Joe Biden îl susține pe premierul olandez Mark Rutte să fie următorul secretar general al NATO, a declarat joi un oficial american pentru Reuters.

„Președintele Biden susține puternic candidatura premierului Rutte să fie următorul secretar general al NATO”, a declarat oficialul pentru Reuters în contextul în care mai devreme în cursul zilei de joi Marea Britanie a anunțat la rândul ei că sprijină candidatura lui Mark Rutte.

„Visurile” lui Iohannis spulberate rând pe rând. Ce-l așteaptă după terminarea mandatului?

În aprilie 2023, numele președintelui apărea pe o listă mai amplă de posibili succesori ai lui Jens Stoltenberg, la șefia NATO. Ghinion! Stoltenberg a fost rugat să mai stea un an, deși îl aștepta funcția de Guvernator al Băncii Centrale din Norvegia.

Acum, premierul olandez Mark Rutte este singura propunere a celor 31 de guverne ale statelor membre NATO pentru funcția de secretar general, dar, conform regulilor, trebuie să obțină sprijinul tuturor pentru a deveni șef al alianței.

Viitorul șef al NATO îl va înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg, care conduce alianța din 2014.

Pentru Iohannis a urmat apoi un scenariu intens vehiculat în România despre o posibilă plecare a lui Iohannis la Consiliul European, în contextul în care Michel își anunțase retragerea timpurie.

Pentru președintele României s-a spulberat și acest vis, deoarece Charles Michel – președinte în exercițiu al Consiliului European – a decis retragerea din cursa pentru scrutinul europarlamentar.

Ursula von der Leyen vrea încă un mandat la conducerea Comisiei Europene

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat candidatura la cel de al doilea mandat, devenind astfel principalul candidat al Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta la viitoarele alegeri europene din iunie.

Von der Leyen a făcut anunțul luni, la Berlin, în timpul unei conferințe de presă la un eveniment organizat de partidul ei de centru-dreapta, Uniunea Creștin Democrată (CDU).

„Am candidat în 2019 pentru că cred cu fermitate în Europa. Europa este acasă pentru mine, la fel cum este Saxonia Inferioară. Și când am fost întrebată dacă-mi pot închipui că aș putea deveni președinte al Comisiei Europene, am spus imediat instinctiv «da». Astăzi, cinci ani mai târziu, iau această decizie cât se poate de conștientă”, a spus declarat șefa Executivului comunitar.

Fost ministru german al apărării, Ursula von der Leyen a jucat un rol esențial în acordarea sprijinului continuu al UE pentru Ucraina. Pentru a-și afirma susținerea, ea a făcut numeroase călătorii în Ucraina. Tot în timpul mandatului ei, liderii UE au decis să deschidă discuțiile de aderare cu Kievul, anul trecut, chiar la recomandarea Comisiei Europene.

Von der Leyen va trebui să fie nominalizată oficial de partidul său la congresul PPE, care va avea loc la București în zilele de 6 și 7 martie.

Marcel Ciolacu „ar fi mândru ca președintele României să ocupe o funcție politică la nivel mare”

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat, la conferința de presă comună cu liderul PNL Nicolae Ciucă, că s-ar bucura și ar fi mândru „ca și român”, dacă președintele României, Klaus Iohannis, ar ocupa o funcție politică la nivelul UE.

Acesta a mai spus că va merge împreună cu Nicolae Ciucă, cu atât mai mult cu cât cele două formațiuni vor avea listă comună la europarlamentare, să negocieze o funcție cât mai importantă în cadrul Comisiei Europene sau al biroului permament al Comisiei.

„Dacă doriți părerea mea, aș fi mândru ca și român ca președintele României să ocupe o funcție politică la nivel mare, cum aș fi, de altfel, mândru pentru orice român. Cu adevărat, în această alianță, sunt convins, mai ales că vom avea listă comună la europarlamentare, amândoi, împreună cu europarlamentarii, vom merge și vom negocia o funcție cât mai importantă în calitate de comisar sau membru al biroului permanent al Comisiei.

Vom avea o putere dublă de negociere în ambele familii politice și pentru funcții importante pentru România în PE. Acestea sunt plusurile. Românii vor avea o voce puternică românească în structurile europene și euroatlantice”, a spus premierul.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Cine l-ar vota pe Klaus Iohannis șef la Consiliul European? / Analist: Cred că s-ar strânge un jumătate plus unu

Marcel Ciolacu îl susține pe Klaus Iohannis la președinția Consiliului European / Președintele ar urma să susțină un discurs în Parlamentul European

MARIUS TUCĂ SHOW | Ce i se pregătește lui Klaus Iohannis? Victor Ponta: „În septembrie, o singură funcție este decisă!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai