Marko Bela: Guvernul Ponta nu ne iubește. Dacă asta e direcția, hai să refacem Regiunea Autonomă Maghiară

Marko Bela: Guvernul Ponta nu ne iubește. Dacă asta e direcția, hai să refacem Regiunea Autonomă Maghiară
Publicat: 15/05/2012, 09:00
Actualizat: 16/05/2012, 09:45

Senatorul UDMR Marko Bela afirmă că actualul Guvern „ar lua înapoi de unde ar putea”, iar dacă aceasta este direcția el propune să se refacă Regiunea Autonomă Maghiară, Universitatea „Bolyai” și UMF Târgu Mureș, cum a fost în anii ’40-’50,adică exclusiv maghiare, precizând imediat că nu dorește asta

Senatorul Marko Bela, președinte de onoare al UDMR, a declarat, luni după-amiază, în fața a peste 300 de participanți la lansarea candidaților Uniunii din județul Mureș, că, în relația cu politicienii români, „nu e vorba de afecțiune, ci de forță și reprezentare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În ultima vreme, se zice că nu suntem iubiți, că nu ne iubește Victor Ponta, că nu ne iubește PSD, că nu ne iubește Crin Antonescu, că nu ne iubește PNL, că nu ne iubesc politicienii români, Senatul UMF Târgu Mureș… Cred că sunt și emoții mai importante acum. Întrebarea e dacă ne iubesc alegătorii unguri, dacă ne iubește propria comunitate. Dacă ne iubim noi între noi. Asta e iubirea care trebuie să ne preocupe – familia, satul, orașul. Trebuie să ne gândim la iubirea Ardealulului, să dorim să fie cu noi. Iar în legătură cu politicienii români, acolo nu e vorba de afecțiune, ci de forță și reprezentare. Dacă avem forță ca să ducem mai departe problemele comunității maghiare și există în spatele nostru o comunitate unită, maghiară, atunci putem acționa”, a spus Marko Bela.

El a adăugat că, după ce a căzut Guvernul PDL-UDMR-UNPR, există un nou Executiv, „care nu ne iubește”, dar a subliniat că, deși situația e „mai grea”, nu este mai rău ca după martie 1990 la Târgu Mureș sau după diverși ani electorali.

El a spus că reprezentanții Uniunii s-au luptat cu toate dificultățile apărute și „au învins”, chiar aliindu-se la guvernare cu foști oponenți ai ideii de eliminare a sintagmei de „stat național”, întrucât au schimbat „dificultățile în avantaje”.

„Așa vom merge și în viitor, în pofida tuturor dificultăților, dacă suntem uniți. Nu trebuie să colaborăm cu politicieni făcători de partid din afara UDMR, ci cu ungurii, nu cu un politician rătăcit de la partide noi, ci trebuie să ne unim cu toți ungurii. Avem nevoie de toate voturile și pentru interesele tuturor ungurilor trebuie să acționăm”, a spus el.

Marko Bela a subliniat că actualul Guvern „ar lua înapoi de unde ar putea”, făcând referire la banii din fondul de rezervă bugetară care urmează a fi retrași și la situația Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș.

El a spus că, dacă aceasta este „direcția”, propune să se refacă Regiunea Autonomă Maghiară, Universitatea „Bolyai” și UMF Târgu Mureș, cum a fost în anii ’40-’50 – adică exclusiv maghiare, precizând imediat că nu dorește așa ceva.

„Avem un Guvern care se reîntoarce la situația de la UMF Târgu Mureș, anulând Hotărârea de Guvern. Banii dați de Guvernul precedent, nu cadou, ci pentru drumuri, școli, grădinițe, de care comunitățile au imensă nevoie, care le lipseau (…) Ar lua înapoi de unde ar putea. Ideea nu e rea. Dacă aceasta e direcția, hai înapoi la Universitatea Bolyai, care ni s-a luat, să facem înapoi UMF, cum a fost în anii ’40-’50… Le-ar plăcea acestor drăguți politicieni să mergem pe drumul acesta? Hai să refacem Regiunea Autonomă Maghiară. Sigur, nu vrem aceasta. Dar hai să ne luăm înapoi banii plătiți ca impozit și din care aceste administrații au primit banii de la Guvernul precedent. Ce bine ne-am putea duce pe drumul acesta și cât de departe am putea ajunge”, a spus Marko Bela.

El a subliniat că maghiarii și UDMR se află „în fața unei mari provocări” cu ocazia alegerilor locale și trebuie să își demonstreze solidaritatea și forța.

„Nu putem permite să ni se ia dreptul nostru, să înceapă un proces opus ultimelor decenii. Nu contează cine e la guvernare – e vorba de comunitate și interesele acesteia. Nu se poate întoarce istoria și nu putem permite aceasta. Să nu permitem ca la 10 iunie să fim puțini, adică să fim un popor care nu arde, ci fumegă. Fiecare vot posibil trebuie să intre în urne. Să spunem cum le spunem copiilor: «Nu te lăsa, fiule! Nu te lăsa, Gyuri! Nu te lăsa, Edith! Nu te lăsa, Mureș! Nu te lăsa, Târgu Mureș! Nu te lăsa, Ardeal!»”, a spus Marko Bela, referindu-se la senatorul Frunda Gyorgy, care candidează la Primăria Târgu Mureș, și la președintele Consiliului Județean Mureș, Lokodi Edita Emoke, care vrea un nou mandat.

„Aceasta să fie patima noastră până în 10 iunie și pe mai departe – și atunci istoria nu se întoarce, ci merge înainte”, a conchis Marko Bela.

La lansarea candidaților UDMR din Mureș, de la Teatrul Național din Târgu Mureș, participă aproximativ 300 de persoane. În deschiderea festivității, s-au intonat Imnul Ungariei și imnul secuiesc.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înființarea unei noi facultăți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mureș, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentința de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului