Marko Bela: Pentru UDMR este importantă o colaborare cu USL la nivel guvernamental

Marko Bela: Pentru UDMR este importantă o colaborare cu USL  la nivel guvernamental
Publicat: 15/12/2012, 15:40
Actualizat: 29/07/2014, 18:45

Fostul președinte al UDMR Marko Bela afirmă că el optează pentru ca Uniunea să fie prezentă într-o coaliție de guvernare, subliniind că „este importantă o colaborare nu numai la nivel parlamentar, ci și guvernamental”.

Marko Bela a declarat, vineri, înainte de începerea ședinței Consiliului Consultativ al Platformelor UDMR, că se pronunță pentru varianta prezenței Uniunii într-o coaliție de guvernare, aceasta fiind în interesul maghiarilor, dar și al majorității românești.

El a subliniat că, în trecut, multe obiective au fost atinse printr-un „efort comun”.

„Eu optez pentru prezența UDMR într-o coaliție de guvernare, deoarece acest lucru este în interesul maghiarilor din România, dar în același timp e în interesul majorității românești. Dacă mă uit puțin înapoi, la ceea ce s-a întâmplat în deceniul trecut, atunci se vede foarte bine că totul am obținut printr-un efort comun, fiind vorba de integrarea în NATO, în UE, alte obiective importante – le-am realizat printr-o colaborare între românii și maghiarii din țara noastră”, a spus Marko.

El a afirmat că „e importantă o colaborare nu numai la nivel parlamentar, ci și guvernamental”, dacă există „interese reciproce” și „toate partidele dintr-o anumită coaliție” cad de acord asupra unor puncte din programul de guvernare a țării.

„Și în continuare cred că e importantă o astfel de colaborare, nu numai la nivel parlamentar, ci și guvernamental, dacă există puncte de program care sunt însușite de toate partidele dintr-o anumită coaliție și dacă există interese reciproce. Am vorbit despre obiective, despre program, funcțiile sunt mai puțin importante”, a spus Marko Bela, care, întrebat dacă s-ar mulțumi UDMR numai cu secretari de stat, a răspusn că „prezența într-un guvern înseamnă prezența la masa guvernării”.

Liderii USL și UDMR au avut o întâlnire, miercuri seară, la Palatul Parlamentului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că negocierile dintre USL și UDMR nu s-au întrerupt, el arătând că următoarea întrevedere va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

UDMR va fi cooptată la guvernare alături de USL, urmând a se stabili dacă Uniunea va participa la nivel de ministru sau doar de secretari de stat, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse participante la prima discuție dintre liderii USL și UDMR desfășurată la Palatul Parlamentului.

Conform surselor USL citate, nivelul participării UDMR la guvernare urmează să fie discutat.