Martens, candidat unic la președinția PPE; la București începe selecția candidatului la șefia CE

Martens, candidat unic la președinția PPE; la București începe selecția candidatului la șefia CE
Publicat: 16/10/2012, 20:20
Actualizat: 07/10/2018, 02:38

Alegerea celor 10 vicepreședinți ai PPE dintre cei 14 candidați, în condițiile în care Wilfried Martens e unicul candidat la președinția PPE, precum și lansarea procedurii de selecție a candidatului popular la președinția CE după 2014 reprezintă principalele elemente ale Congresului de la București.

De asemenea, la București va fi lansat și un nou manifest al PPE, document în care sunt trasate liniile directoare pentru activitatea formațiunii europene, manifestul precedent datând de acum 20 de ani, de la congresul de la Atena din 1992.

Actualul președinte al PPE, belgianul Wilfried Martens, în vârstă de 76 de ani, lider al formațiunii populare încă din 1992, este singurul candidat la această funcție.

Practica prevede ca acesta să desemneze după alegere un candidat pentru funcția de secretar general al PPE, care să fie validat apoi de Congres. Secretarul general în funcție, Antonio Lopez-Isturiz, va fi probabil cel desemnat de Martens și pentru următorul mandat de trei ani.

Ceva mai mult suspans va fi în privința celor 10 posturi de vicepreședinte PPE, pentru care s-au înscris 14 candidați, printre care și românca Anca Boagiu, fost europarlamentar și ministru al transporturilor și integrării europene din partea PDL.

Potrivit unor surse oficiale PPE, Boagiu are mari șanse să obțină una dintre cele 10 funcții de vicepreședinte, deși printre concurenții săi se numără nume sonore cum ar fi comisarul european pentru Piață Internă și Servicii, francezul Michel Barnier, comisarul european pentru Politică Regională, austriacul Johannes Hahn, comisarul pentru industrie, italianul Antonio Tajani, vicepremierul și șeful diplomației din Cehia, Karel Scharzenberg, sau fostul comisar european pentru educație, slovacul Jan Figel.
Ceilalți contracandidați ai Ancăi Boagiu sunt Rumina Jeleva, din Bulgaria, suedezul Tobias Billstrom, irlandeza Lucinda Creighton, portughezul Mario David, germanul Michael Hintze, lituaniana Gintare Narkeviciute, polonezul Jacek Saryuszwolski și olandeza Corien Wortmann-Kool.

Pentru funcția de trezorier al PPE este unic candidat germanul Ingo Friedrich.

Un alt moment important în programul Congresului de la București va fi lansarea unei „proceduri transparente” de selecție a candidatului PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene din 2014, după ce expiră mandatul executivului lui Jose Manuel Barroso. Martens declara în 11 octombrie, la Bruxelles, că la București se va discuta despre profilul pe care trebuie să îl aibă candidatul, precum și despre procedura de selecție.

Cancelarul german Angela Merkel, președintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar și președintele Traian Băsescu figurează pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfășura, miercuri și joi, la Palatul Parlamentului.

Astfel, intervenția cancelarului german Merkel este programată pentru miercuri, 17 octombrie, prima zi a Congresului, potrivit unui comunicat de presă transmis de PPE.

De asemenea, în aceeași zi mai sunt programate intervenții ale președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, a actualului lider al PPE, Wilfried Martens, a liderului grupului PPE de la Parlamentul European Joseph Daul, precum și cea a președintelui Traian Băsescu și președintelui PDL, Vasile Blaga.

Miercuri mai sunt prevăzute intervenții ale președintelui APCE Jean-Claude Mignon, premierului spaniol Mariano Rajoy, premierului polonez Donald Tusk, dar și premierului moldovean Vlad Filat.

Pentru joi sunt prevăzute intervenții ale premierului portuhgez Pedro Coelho, premierului Ungariei Viktor Orban, premierului Finlandei Jyrki Katainen, premierului sloven Janez Jansa,comisarul european pentru Educație Jan Figel, dar și liderului PNȚCD Aurel Pavelescu.

Miercuri dimineață este programat un seminar comun al PPE împreună cu grupul parlamentar din Parlamentul European, în a cărei sesiune de deschidere vor lua cuvântul Martens și Daul, precum și Vasile Blaga și liderul UDMR, Hunor Kelemen, dar și Theodor Stolojan, liderul delegației de europarlamentari PDL.

La Congresul PPE vor lua parte aproximativ 1.200 de participanți din 40 de țări europene.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...