Meleșcanu, despre scandalul spionului: Băsescu nu a cerut listă, ci numele ofițerilor acoperiți în Guvern

Meleșcanu, despre scandalul spionului: Băsescu nu a cerut listă, ci numele ofițerilor acoperiți în Guvern
Publicat: 17/10/2014, 11:49

Întrebat în legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse de șeful statului, că a mințit când a spus că i-a fi cerut lista cu ofițerii acoperiți, Teodor Meleșcanu a precizat: „Din punctul de vedere al listei așa este, este corect, președintele nu a cerut o listă, mi-a cerut numele celor care sunt ofițeri acoperiți în Guvern. Numele înseamnă mai multe persoane, de aceea m-am referit la o listă a ofițerilor acoperiți”.

El a arătat că președintele i-a cerut să îi comunice dacă în Guvern există ofițeri acoperiți ai SIE sau foști ofițeri, fără să treacă vreun nume.

„S-a cerut să se comunice dacă în guvern există ofițeri acoperiți ai SIE sau foști ofițeri acoperiți ai SIE și să se comunice perioada în care să fi făcut parte din serviciu. Nu a trecut nume”, a precizat Meleșcanu.

Întrebat în legătură cu faptul că președintele Traian Băsescu a spus că este o situație fără precedent ca șeful SIE să refuze să dea informații președintelui, Meleșcanu a spus: „Nu cred că este fără precedent. Ceea ce caracterizează serviciile a fost reforma lor și respectarea legalității în desfășurarea legalității. Răspunsul meu nu a fost un răspuns de refuz față de președinte, pentru că nici nu se pune problema, având în vedere poziția noastră în stat, a fost un răspuns al Serviciului de Informații Externe care a precizat cu claritate că potrivit prevederilor legale asemenea date nu pot fi emise nimănui în niciun fel”.

El a mai spus că serviciile nu s-au implicat în lupta politică și singura lor preocupare este să ofere informații persoanelor care beneficiază de aceste informări – președintele, primul ministru, miniștrii, președinții celor două Camere – pentru a lua decizii corecte.

Meleșcanu a mai precizat că președintele Traian Băsescu, în calitatea pe care o are de președinte al CSAT, poate să primească informații de la toate serviciile de specialitate ale României.

Teodor Meleșcanu a arătat că în ultimele 72 de ore a existat o dezbatere intensă pe toate posturile de televiziune în legătură cu subiectul așa-zișilor ofițeri acoperiți și că, din punctul lui de vedere, această temă s-a încheiat.

„Din punctul meu de vedere, toate aceste declarații politice nu ajută niciun fel la clarificarea disputei care există între Traian Băsescu și Victor Ponta și, dacă există asemenea probleme, ele trebuie soluționate de organele competente ale statului român”, a mai spus Meleșcanu.

El a adăugat că, dacă există idei privind o dezvoltare sau o ameliorare a statului și regimului de funcționare a serviciilor de informații, acestea trebuie discutate în Parlament.

El a mai spus că din disputa dintre Traian Băsescu și Victor Ponta pierd toți românii și că „acest delir aproape și această manipulare” trebuie să înceteze.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, că nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Meleșcanu liste cu ofițeri acoperiți, cum susține acesta, ci l-a întrebat, în scris, dacă în Guvern sunt actuali sau foști ofițeri SIE și dacă aceștia au fost „specializați”.

„Nu am cerut niciodată o listă a ofițerilor acoperiți, nu aș face acest lucru, pentru că nu ai de ce să întrebi, pe mine mă interesează informația, nu am cerut nicio listă, documentul arată că domnul Meleșcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică”, a spus Băsescu.

El a subliniat că în conformitate cu Legea 182/2002 președintele României are acces la informații secrete de stat. „Președintelui nu i se pot refuza informații secret de stat. Probabil domnul Meleșcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am solicitat lista cu ofițeri acoperiți”, a spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?