Mesajul lui Cristian Diaconescu pentru moldoveni: Reunificarea României cu Republica Moldova se va realiza în mod categoric

Mesajul lui Cristian Diaconescu pentru moldoveni: Reunificarea României cu Republica Moldova se va realiza în mod categoric
Publicat: 12/08/2014, 21:59
Actualizat: 06/02/2016, 01:36

„Această apropiere (cu Republica Moldova – n.r.) se va realiza prin reunificare. În mod categoric. Un popor nu poate sta separat foarte mult timp, nu este natural pentru o dezvoltare într-un destin al unei națiuni”, a declarat Cristian Diaconescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El le-a mulțumit persoanelor care fac eforturi „serioase” pentru reunificarea celor două state românești, în opinia acestuia pierderea identității naționale fiind un „act de genocid”.

„După părerea mea, deznaționalizarea, pierderea identității naționale reprezintă acte de genocid și reprezintă cel mai mare succes pe care dictaturile la vedere sau modernizate le pot aplica unui popor”, a spus Diaconescu.

El a mai afirmat că, dacă într-adevăr există, dezideratul reunificării trebuie împlinit, atât prin acțiunile și „gesturile frumoase” ale tinerilor, cât și prin pași „atenți, bine gândiți”, profitând de orice oportunitate.

„Este obligatorie interconectarea, este obligatoriu ca din punct de vedere al energiei românii de dincolo de Prut să se simtă liberi. Este obligatoriu să vă simțiți liberi, însă, întîi de toate, trebuie să doriți să fiți liberi. Nicio manipulare din lume nu are putere în fața libertății. Nicio propagandă nu are forță în fața dorinței fiecăruia dintre noi de a se ruga în limba lui, de a vorbi în limba națională, de a citi, de a învăța”, a subliniat acesta.

Președintele FMP a mai afirmat că Republica Moldova este „amenințată” de Rusia și susține că a sosit momentul ca România să demonstreze că îi poate apăra pe românii de peste Prut.

„Astăzi, datorită dezvoltărilor la Est și datorită abuzurilor împotriva dreptului internațional pe care le-a făcut Federația Rusă în Ucraina, Republica Moldova este amenințată. Acum este momentul în care România trebuie să arate dacă știe să-i apere pe românii de dincolo de Prut. Nu este simplu, dar acum se separă între oameni de stat și politicieni de duzină”, a precizat Diaconescu.

Întrebat care a fost motivul pentru care s-a reușit unificarea celor două Germanii, Diaconescu a opinat că „au avut oamenii de stat capabili să-și conducă popoarele spre destinul lor normal”.

Cristian Diaconescu a mai spus că, dacă ar fi președinte, ar „înlătura” limita de 5.000 de burse oferite de statul român Republicii Moldova.

„Cine dorește să vină să studieze în România este binevenit, punct. Nu văd nicio altă logică, de ce trebuie să limităm și să stabilim plafoane din acest punct de vedere”, a conchis Cristian Diaconescu.

Candidatul PMP la Președinție, Cristian Diaconescu a participat, marți, la dezbaterea cu tema „Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor. Dar a clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului? Reunirea celor două state germane model de bună practică europeană pentru reunirea celor două state românești”, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureșului, județul Harghita.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația