Mesajul lui Iohannis, pentru românii din SUA

Mesajul lui Iohannis, pentru românii din SUA
Publicat: 27/09/2015, 09:52

Președintele Iohannis a avut, sâmbătă seară, la New York, o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești din Statele Unite. „Să adăugați rolului vostru de ambasadori informali ai României în America și pe acela de emisari ai culturii americane în România. Iar când spun > mă refer la >. (…) Voi, care îndrăgiți meleagurile natale și le cunoașteți potențialul, sunteți cei mai în măsură să-i îndemnați pe partenerii americani să descopere la rândul lor România, fie ca turiști, fie, de ce nu, ca investitori, știind că vor găsi în țară oameni creativi și performanți, dar și oportunități”, a spus președintele, subliniind importanta parteneriatului economic dintre România și SUA.

În acest context, Klaus Iohannis a amintit și despre problema predictibilității legislației, o problema cu care se confruntă investitorii. „Știu că una dintre îngrijorările celor care doresc să investească în România, fie că vorbim de investitori străini, fie de români din afara granițelor care vor să dezvolte afaceri în țară, este lipsa de predictibilitate a legislației, care creează neîncredere și incertitudine. O economie competitivă, care nu stă nici sub presiunea corupției, nici a schimbării repetate a regulilor jocului, va deveni una mai atractivă și mai deschisă”, a atras atenția președintele.

Iohannis a mai spus că românii stabiliți în Statele Unite pot contribui, prin experiența lor, la dezvoltarea democrației și la corecta funcționare a instituțiilor publice din România. „Suntem aici într-un loc în care democrația, statul de drept, separația și echilibrul puterilor, libertatea, pluralismul și domnia legii au devenit, cum spuneam, reflexe naturale într-o societate care își extrage forța din aceste valori și principii. Repet că, pentru mine, experiența dumneavoastră, a celor care trăiți de mai multă sau mai puțină vreme în Statele Unite, este în acest sens cât se poate de valoroasă”, a spus președintele.

Președintele le-a vorbit reprezentanților comunității românești și despre proiectele sale, precum invitația la dialog pe tema educației, spunând că și aceștia își pot aduce contribuția. „Sunt chemați să participe și românii din afara granițelor, cu experiența sau expertiza pe care au acumulat-o intrând în contact cu sistemele de educație din alte state. Comunitatea românească din Statele Unite are în rândurile sale personalități ale lumii academice și culturale, dar și mulți tineri valoroși, studenți și absolvenți de mari universități, pe care îi încurajez să se implice în acest demers”, a spus Iohannis.

La acest capitol, președintele a vorbit și despre facilitarea procesului de recunoaștere a diplomelor obținute în străinătate și de echivalare a studiilor, proces care nu trebuie să mai întârzie.

În ceea ce privește relația statului cu românii din diaspora, președintele a subliniat că autoritățile trebuie să aibă grijă de cetățenii săi oriunde s-ar afla ei, oferindu-le sprijin diplomatic, asistență, servicii consulare de calitate, dar și să aibă grijă ca aceștia să-și poată păstra cultura, tradițiile și valorile. În acest context, Klaus Iohannis le-a vorbit românilor stabiliți în SUA și despre legea votului prin corespondență.

„Este un proiect la care țin în mod special, nu din rațiuni politice, ci tocmai ca exemplu al unei relații corecte între stat și cetățean în garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot. Asigurarea cadrului legal și a condițiilor necesare pentru ca în 2016 românii din străinătate să poată vota, pentru prima dată, prin corespondență va fi o dovadă de maturizare a clasei politice românești”, a spus Iohannis.

„Vă admir curajul, ați răzbit și v-ați făcut un loc aici, departe de casă. Contez așadar pe voi să fiți partenerii tuturor românilor dornici de transformare, care cred că este posibilă și în România o politică mai curată și o economie mai performantă, pe măsura talentului și potențialului nostru. Peste tot pe unde am întâlnit români în afara granițelor i-am încurajat să fie solidari și uniți, pentru că asta îi face puternici și respectați. Vă adresez și dumneavoastră același îndemn și vă mulțumesc pentru că ne reprezentați aici, în Statele Unite, și pentru că purtați România în minte și în suflet”, a conchis președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Lege nouă pentru românii cu COPII. S-a dat total INTERZIS de marți, 30 aprilie
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?