Mesajul lui Klaus Iohannis, după sinuciderea omului de afaceri Ilie Vonica

Mesajul lui Klaus Iohannis, după sinuciderea omului de afaceri Ilie Vonica
Publicat: 04/06/2014, 18:08
Actualizat: 06/02/2016, 00:08

„Vestea tragicei morți a doctorului Ilie Vonica m-a întristat profund. Pe lângă calitatea sa de doctor, pe lângă statutul său de om de afaceri, doctorul Ilie Vonica a fost alături de comunitatea sibiană, de administrația locală, în cele mai importante momente, conștientizând apartenența la aceasta. De aceea, cu siguranță, vom simți cu toții lipsa doctorului, omului de afaceri, dar mai ales a omului Ilie Vonica”, scrie Klaus Iohannis într-un comunicat de presă.

Primarul Sibiului afirmă că gândurile sale se îndreaptă spre „familia foarte greu încercată în aceste momente”.

„Gândurile mele se îndreaptă acum spre familia sa, foarte greu încercată în aceste momente. Dumnezeu să dea putere acestei familii și Dumnezeu să îl ierte pe cel care a fost doctorul Ilie Vonica”, mai scrie Iohannis.

Trupul lui Ilie Vonica a fost depus, miercuri după-amiază, la capela Bisericii din Groapă din municipiul Sibiu, în prezența unor rude, dar și a unor sibieni care l-au cunoscut sau i-au fost pacienți. Înainte de sosirea cortegiului, a fost adusă o coroană mare, din trandafiri și cale roșii, din partea membrilor familiei.

Rudele omului de afaceri au spus că acesta și-a iubit foarte mult soția, pe care o considera nevinovată.

„Cum să nu se supere? El a fost un om corect, foarte corect. Un om cinstit a fost! O să vadă Sibiul ce a pierdut. Un om ca el… Nu a spus că ar fi supărat. Poate din cauză că soția… sigur… e nevinovată. I-a fost greu să o știe acolo și nu a rezistat. Inima lui a cedat. Asta este. A fost o presiune mare să își știe soția acolo, nevinovată. O iubea foarte mult. 30 de ani, vă dați seama, foarte mult o iubea”, a afirmat Maria Gândilă, verișoară primară a omului de afaceri.

„Toată lumea a fost ajutată de el. El cu Dana (Ioana Daniela, soția lui Ilie Vonica – n.r.) erau de nedespărțit. Erau nedespărțiți de 30 de ani. Au avut o relație specială. Peste tot, numai «Dana mea» era. Fata era ca ochii lui din cap. O iubea foarte mult, nici nu se poate spune cât. Nu știm ce va fi. Să o întărească Dumnezeu pe fiica lor”, a declarat, la rândul ei, Victoria Radu, o altă verișoară a lui Ilie Vonica.

După depunerea sicriului la capetă, porțile curții bisericii au fost închise și sunt păzite de angajații unei firme de pază. Familia a decis ca accesul în incinta capelei să fie permis doar rudelor și prietenilor apropiați.

Potrivit membrilor familiei, înmormântarea este programată pentru duminică și va avea loc în cimitirul Bisericii din Groapă, familia Vonica având aici un cavou.

Ioana Vonica a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București să fie eliberată din arest pentru a putea participa la înmormântarea soțului său, cererea fiind transmisă de procurori conducerii arestului Capitalei, potrivit unor surse din Poliție.

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, a murit, marți după-amiază, la una din clinicile sale din Sibiu, unde a ajuns în stare foarte gravă după ce s-a aruncat de pe acoperișul locuinței sale, de la o înălțime de circa opt metri.

Surse judiciare spuneau că omul de afaceri a lăsat în locuința sa de pe strada Andrei Mureșanu din municipiul Sibiu o scrisoare de cinci pagini în care își explică gestul, dar familia a insistat ca aceasta să nu fie dată publicității.

Ilie Vonica a explicat în scrisoare că arestarea soției și problemele firmelor sale l-au determinat să își ia viața, el cerându-i, totodată, iertare soției și să aibă grijă de fiica lor, potrivit unor surse judiciare. Documentul este adresat soției, căreia Ilie Vonica i-a scris că nu poate trăi „singur”, știind că ea este „acolo”, adică în arest.

Aceleași surse au precizat că, din discuțiile avute cu apropiații familiei Vonica, s-a stabilit că omul de afaceri a refuzat să mănânce de când soția sa a fost arestată, iar marți, înainte de a se arunca în gol, a fumat foarte mult.

Omul de afaceri Ilie Vonica, de profesie medic, era proprietarul grupului Polisano, din care face parte și lanțul de farmacii Rețeta, la care luna trecută au avut loc percheziții în dosarul rețelor false, în care au fost arestate ulterior nouă persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, infracțiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ilie Vonica și soția sa, Ioana Vonica, au fost audiați în 20 mai la Poliția Capitalei, iar ulterior soția omului de afaceri a fost arestată. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deținute de soția lui Ilie Vonica.

Potrivit procurorilor, reprezentanții societăți care deține lanțul de farmacii „Rețeta” ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziții de medicamente de la societăți „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienți care nu au beneficiat de acestea, reprezentanții societății au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano – pe locul trei pe piața distribuției de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, rețeaua de farmacii Rețeta și producătorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe lângă aceste activități, grupul deținea și un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenție de tu­rism proprie, proiecte de sport și agrement, construcții imobiliare și real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajați, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.

În 2011, Vonica a vândut rețeaua de clinici de dializă grupului Diaverum, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, tranzacție esti­ma­tă la aproximativ 25 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata