Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia comemorării a 82 de ani de la POGROMUL de la Iași

Mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia comemorării a 82 de ani de la POGROMUL de la Iași
Premierul Marcel Ciolacu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 29/06/2023, 14:20

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia comemorării a 82 de ani de la Pogromul de la Iași. „Ne revine o răspundere particulară de a rememora trecutul, de a-i păstra vie memoria, îndeosebi pentru tinerele generații, de a condamna participarea României la Holocaust, de a proteja puținii supraviețuitori rămași și, de asemenea, de a continua să promovăm educația privind istoria evreilor și a Holocaustului”, spune el.

„În urmă cu 82 de ani, în vara anului 1941, orașul Iași devenea martorul efectelor înlănțuirii dintre nazism, fascismul românesc și tenebrele naturii umane, prăbușirii valorilor și dezintegrării instituțiilor. Aproximativ o treime din populația evreiască a orașului a devenit atunci victima politicilor discriminatorii, antisemite și rasiste care au caracterizat un moment întunecat al istoriei naționale. A fost o etapă a istoriei caracterizată de moarte și suferință, în urma căreia peste 13.000 de evrei – bărbați, femei, copii – au devenit victimele Pogromului de la Iași.

Comemorăm astăzi memoria victimelor acestui eveniment tragic, produs pe fondul unui antisemitism agresiv și visceral care a otrăvit, progresiv, România şi Europa.

Evenimentele petrecute la Iași și consecințele tragice ale manifestărilor extremiste care au caracterizat acea perioadă ne impun astăzi obligația de onoare ca istoria să fie recunoscută, asumată și știută, în mod responsabil, de fiecare dintre noi, pentru a nu fi repetată. Ne revine, așadar, o răspundere particulară de a rememora trecutul, de a-i păstra vie memoria, îndeosebi pentru tinerele generații, de a condamna participarea României la Holocaust, de a proteja puținii supraviețuitori rămași și, de asemenea, de a continua să promovăm educația privind istoria evreilor și a Holocaustului”, a transmis liderul Executivului.

„Sensul comemorării Pogromului de la Iași reprezintă astăzi și un îndemn de a nu ne lăsa copleșiți de amenințarea urii”

„Totodată, ne revine datoria de a continua să luptăm împotriva antisemitismului și a oricăror manifestări de intoleranță, discriminare sau instigatoare la ură. De a condamna public, fără ezitare și fără echivoc, orice încercare de a nega sau de a distorsiona Holocaustul şi de a apăra societatea românească de astfel de amenințări.

La 24 februarie 2022, Federația Rusă a adus războiul înapoi pe continentul european, prin declanșarea agresiunii militare nejustificate și neprovocate împotriva Ucrainei, după doi ani de pandemie.

Pandemia și agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei au fost însoțite de o proliferare îngrijorătoare a discursului antisemit și de banalizare și distorsionare a Holocaustului, de o sporire a manifestărilor antisemite, intolerante și discriminatorii, în special în mediul virtual, cu un impact dăunător asupra comunităților evreiești din întreaga lume și, totodată, asupra relațiilor sociale și a coeziunii societăților democratice.

Cu atât mai mult, sensul comemorării Pogromului de la Iași reprezintă astăzi și un îndemn de a nu ne lăsa copleșiți de amenințarea urii, a ignoranței sau a negării și de a continua să reconstruim cu înțelegere, iubire și respect ceea ce unii dintre înaintașii noștri au încercat să distrugă structural, cu cruzime. Un apel pentru căutarea adevărului și pentru a nu uita.

Diversitatea, fundament al oricărei societăți moderne în baza căreia se creează condițiile propice pentru exprimarea, conservarea și dezvoltarea identităților distincte, respectul față de celălalt, egalitatea, justiția – toate acestea sunt valori esențiale, pietre de temelie ale unei societăți democratice.

Cunoașterea și asumarea trecutului ne dau măsura acțiunilor viitoare și datoria de a ne asigura că tragedii precum cele petrecute la Iași nu se vor mai repeta. Am convingerea fermă că acest lucru este posibil doar prin respectarea, promovarea și protejarea valorilor fundamentale care stau la baza unui stat democratic.

Astfel, doresc să subliniez angajamentul ferm al Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, discriminării și a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului şi de condamnare a negării Holocaustului, pentru susținerea și protejarea supraviețuitorilor, precum și pentru promovarea educației și a cercetării despre Holocaust”, a adăugat premierul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea