Mesajul transmis de Iohannis, după întrevederea cu președintele Bulgariei. „Nu ne pregătim în niciun fel să acționăm împotriva Rusiei”

Mesajul transmis de Iohannis, după întrevederea cu președintele Bulgariei. Nu ne pregătim în niciun fel să acționăm împotriva Rusiei
Publicat: 28/06/2017, 13:24
Actualizat: 28/06/2017, 18:30

„Cred că nu este nicio problemă în relația noastră dacă ne raportăm la Rusia. Pe de o parte, sigur că Bulgaria are legături comerciale, pe de altă parte, este foarte clar și suntem amândoi fermi în această privință, suntem împreună în Uniunea Europeană și suntem împreună în NATO, iar ca să fiu foarte clar, NATO este o alianță defensivă. Noi nu avem niciun exercițiu și nicio strategie îndreptată împotriva Rusiei. Noi nu ne pregătim în niciun fel să acționăm împotriva Rusiei. Cum și anumite voci din Rusia susțin, eronat, că cineva s-ar pregăti cu anumite pachete împotriva Rusiei. Este greșit”, a spus președintele Klaus Iohannis, întrebat cu privire la faptul că Bulgaria depinde energetic de Federația Rusă.

Președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la reacțiile apărute din partea unor oficiali ruși în legătură cu scutul antirachetă din România. Șeful statului a spus că baza de la Deveselu are un rol „strict defensiv” și nu este îndreptat împotriva Rusiei.

„Destul de des, din păcate, în ultima vreme, se face referire la baza de la Deveselu. Baza de la Deveselu are rol strict defensiv și nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei. Și atunci dacă putem să facem și bine, putem să facem această delimitare, ne dăm seama că nu este absolut niciun fel de problemă în această relație și sunt foarte mulțumit că împreună am reușit astăzi să subliniem că suntem împreună și că avem obiective împreună și în ce privește Uniunea Europeană și în ceea ce privește NATO”, a mai spus Iohannis.

La rândul său, președintele Bulgariei a explicat că pentru țara sa este importantă „diversificarea livrărilor și traseelor de energie”, pentru a obține prețuri mai mici pentru aceste servicii, însă a subliniat că statul bulgar împărtășește opinia secretarului general al NATO, care a cerut ca liniile de comunicare cu Rusia să fie deschise, pentru a evita eventuale tensiuni.

„Pentru noi, în Bulgaria, este important să realizăm o diversificare a livrărilor și traseelor de energie, ceva important care va garanta o libertate mut mai mare în ceea ce privește luarea deciziilor, siguranță mai mare și, foarte important, prețuri mai mici. În ceea ce privește siguranța din zona Mării Negre, România și Bulgaria sunt țări membre NATO. Noi suntem parteneri în cadrul mai multor exerciții și inițiative, care au drept scop creșterea securității din zona Mării Negre. Bineînțeles, cu sprijinul NATO în ceea ce privește pericolele din exterior. Foarte important este, precum a spus și secretarul general al NATO, să fie deschise liniile de comunicare cu Rusia, ca să existe un dialog sincer și deschis cu Rusia, care să scadă tensiunile și a se evita posibilele riscuri”, a spus Rumen Radev.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri