Mica unire a partidului lui Tăriceanu cu Partidul Conservator. „Un partid cu un procent, unit cu un partid cu un procent, nu va face decât două procente”. Ce nu s-a văzut la televizor

Publicat: 19/06/2015, 19:18
Actualizat: 04/08/2015, 11:34

Când spui ALDE, nu te mai referi doar la familia politică din Parlamentul European. Acum, când spui ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților), spui PC și PLR. Spui Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu, care au bătut palma în speranța nașterii unei a treia forțe politice. Ghinion, contestatari ai fuziunii au existat încă de la început. Pe lista marilor absenți ai Congresului PC se află primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, europarlamentarul Maria Grapini, senatorii Cristiana Anghel, Dumitru Pelican și Ilie Năstase.

Pe lângă ei, și în sală au existat nemulțumiți. Delegatul Ovidiu Zară s-a abținut la votul pentru fuziune și a explicat că „un partid cu un procent, unit cu un partid cu încă un procent nu va face decât două procente”. „Niciodată unu plus unu nu va face 11”, a spus Zară pentru gândul. De altfel, el a dat vina pe cei din conducerea PC.

VIDEO: Gândul.info

Congresul PC – marii absenți care au boicotat fuziunea

Ziua 0 pentru membrii PC și PLR a început cu agitație. Cu o zi înainte, cele două partide au comunicat, separat, programele pentru ziua Congresului, indicând ore și săli diferite. Mai întâi, s-au întrunit conservatorii în Consiliul Național, care a durat câteva minute, pentru ca imediat să intre în pauză până la 11:00. „743 de delegați din totalul de 712”, așa cum au fost anunțați la microfon, s-au înghesuit pe holuri, în căutarea cafelei, a mâncării și, evident, a toaletelor. La prezidiu se observa din start lista absenților: Cristian Popescu Piedone, Dumitru Pelican, Cristiana Anghel, Maria Grapini și, din sală, Ilie Năstase. Cei cinci sunt deja cunoscuți pentru apropierea de președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, și și-au spus deja cuvântul: nu susțin fuziunea cu PLR.

La nivel oficial însă, absența lor a fost motivată. Eurodeputata Maria Grapini se află într-o delegație în Coreea de Sud, ar Cristiana Anghel a declarat pentru gândul că nu se află în București și că a avut „o problemă personală”. Despre fuziune, niciun cuvânt. Întrebată dacă susține unirea cu PLR, Cristiana Anghel „nu comentează”.

De altfel, în ianuarie 2015, Piedone, Anghel și Grapini au demisionat din funcțiile deținute în PC. Cât despre Ilie Năstase, acesta a precizat, în mai multe rânduri, că omul datorită căruia se află în PC și în Senat, este Dan Voiculescu.

Numele fondatorului n-a fost ignorat nici de Daniel Constantin și alți delegați, care, în timpul discursurilor, i-au mulțmumit. „Salut și spun că sunt alături de dumneavoastră, alături de cei care respectă contribuția pe care Dan Voiculescu a avut-o la construcția aceastui partid”, a spus Daniel Constantin, la congresul PC.

După ce s-a intonat imnul național, a urmat o serie de discursuri din care am aflat, de la liderul PC Bacău, Constantin Avram, că o colega antevorbitoare are „un parfum plăcut care trezește simțurile”. În acest timp, delegații din sală fie moțăiau, fie sorbeau cafea – unul dintre ei dintr-o sticlă de spirt. Apoi, cei peste 700 de delegați s-au mutat la următorul nivel și, evident, o altă sală.

MEDIAFAX FOTO// OCTAV GANEA

MEDIAFAX FOTO// OCTAV GANEA

Semnarea protocolului

Cu două scaune pregătite pentru cei doi co-președinți ALDE, Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu au preferat să adune în jurul lor toți liderii partidelor.

Așa că, cu maximă solemnitate, cei doi au iscălit protocolul de fuziune, cu zâmbete schițate în colțurile gurii, apoi și-au dat mâna. Poza de familie n-a lipsit, însă momentul care a pecetluit practic înființarea ALDE s-a scurs rapid.

VIDEO: Gândul.info

Congresul ALDE- varianta românească

A treia sală, ora 13:00. Jocurile de lumini în nuanțe de albastru deja celebre, iar sigla mare proiectate direct pe scenă. Deja ALDE există și în acte. În prezența, mai mult spirituală, a liderului originalului ALDE, Graham Watson, care a transmis un mesaj membrilor din replica ALDE, aceiași oameni, deja obosiți de plimbările prin Casa Poporului, și-au ocupat locurile în sală. Pentru presă însă, scaunele s-au risipit.

Rând pe rând, liderii noului partid au ținut discursuri aproape rupte din manuale, la care delegații reacționau, ocazional, prin aplauze mecanice. Nu au lipsit nici atacurile la adresa PNL, aduse, în special, de Călin Popescu Tăriceanu.

FOTO: Gândul.info

„Aș vrea să mai vorbim despre o urmașă demnă a Anei Pauker, cred că am putea să o numim Alina Gorghiu-Dej. Alături de ea, acest partid este condus de un pluton de locotenenți ai lui Băsescu. Așteptările mele de la acest partid sunt nule. Astăzi, PNL este la fel de democrat și la fel de liberal ca Stalin. Genul de măsuri pe care le promovează duc România la dictatură. Eu văd astăzi PNL ca pe o căruță care are o grămadă de găuri”, a spus Tăriceanu.

Și pentru ca susținerea noului partid să fie completă, inclusiv Victor Ponta a transmis un mesaj. Nu a putut să vină personal „din motive medicale”, însă le-a transmis, prin secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, că are încredere în forța noului partid, inspirat din USL.

„Vreau ca împreună să ducem mai departe modelul creat în USL, politici prin care să-i ajutăm pecei care au nevoie. Este un model care a făcut din România o țară stabilă. Ne apropiem de completarea unui ciclu de guvernare. Vreau să ducem împreună la capăt aceste proiecte. Vă urez succes și sunt sigur că va veni, pentru că sunteți oameni care pun pe primul loc interesul cetățenilor și al țării”, a transmis Ponta, indirect.

Dicursuri multe, oameni plictisiți

La fel ca la Congresul PC, și la congresul ALDE atmosfera nua fost una chiar pe placul delegaților. Aici, pe lângă moțăiala inevitabilă, invitații s-au delectat cu telefoanele mobile.

FOTO: Gândul.info

De altfel, chiar înainte de mica ceremonie, apa, cafeaua și farfuriile de mâncare au fost la mare căutare. De aceea, probabil, discursurile liderilor noului partid nu au fost atât de atractive pentru delegați.

Unii au preferat fie să se joace pe telefonul mobil, fie să verifice rețeaua de socializare Facebook, fie să-și facă poze.

MEDIAFAX FOTO// OCTAV GANEA

La final, după Oda Bucuriei care suna în boxe, oamenii au plecat rapid. Fără dans, fără prea multe aplauze, fără prea mult entuziasm. În urma lor, au rămas doar multe sticle goale, la fel ca vorbele rostite pe tot parcursul congreselor.

FOTO: Gândul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Angajații care vor primi primă de Paşte sau alte cadouri
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman