Michel Barnier vine în România. Iohannis și Dăncilă, întrevederi cu negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit

Redactor:
Politic
Michel Barnier vine în România. Iohannis și Dăncilă, întrevederi cu negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit
Michel Barnier, vine joi în România

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis îl va primi la ora 15.00 pe negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

De asemenea, Barnier va avea o întrevedere, începând cu ora 16.00, cu premierul Viorica Dăncilă, conform agendei Executivului.

Vizita lui Michel Barnier în România are loc după ce, marți seara, Camera Comunelor a respins Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul.

Premierul Theresa May a declarat că va supune votului Camerei Comunelor o moțiune care prevede ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat miercuri seară că va propune oficial Camerei Comunelor o moțiune care prevede amânarea ieșirii țării din Uniunea Europeană.

„Voi propune o moțiune care va prevedea prelungirea pentru scurt timp, în mod limitat, tehnic, a negocierilor cu UE, dacă nu se va aproba un acord până la sfârșitul lunii martie”, a declarat Theresa May.

„Uniunea Europeană a fost destul de clară că proiectul de acord Brexit este singurul disponibil. Am putea avea un nou referendum, dar ar apărea riscul să nu mai avem deloc Brexit”, a explicat Theresa May în Camera Comunelor.

„Deputații trebuie să înțeleagă și să accepte că, dacă nu ajungem la un consens în următoarele zile, va fi nevoie de o amânare pe o durată mai mare. Iar o astfel de amânare ne-ar obliga să participăm la scrutinul europarlamentar. Nu cred că ar fi rezultatul corect. Camera Comunelor trebuie să asume consecințele acțiunilor adoptate”, a subliniat Theresa May.

La rândul său, Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste, a reiterat apelul ajungerii la un consens național. „Membrii Parlamentului au exclus în mod clar posibilitatea unui Brexit fără acord, iar Parlamentul trebuie să preia controlul. Voi avea întâlniri cu deputații din toate partidele pentru a încerca să găsim un compromis. Prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 fără un obiectiv clar nu este o soluție. Trebuie să ajungem la un consens asupra modului de a merge înainte”, a spus Corbyn.

Inchide