Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu
Publicat: 07/12/2012, 17:54
Actualizat: 31/07/2014, 14:29

Fost profesor, fost secretar de stat și apoi ministru de Externe, fost șef la SIE și fost premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu vrea acum să câștige și un fotoliu de senator, el candidând la ALEGERILE PARLAMENTARE 2012 în colegiul 1 Arad, pe listele ARD. Etichetat ca fiind omul lui Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu a revenit în prim-planul politicii românești în 2012, după aproape cinci ani discreți la conducerea serviciilor secrete.

MRU s-a născut pe 22 septembrie 1968 la Iași, legăturile cu mediul politic începând din 2004, când s-a înscris în PNL. Înaiinte el a fost reprezentantul special pentru Europa de sud-est al Pactului de Stabilitate, condus la vremea respectivă de Bodo Hombach. La scurt timp, în decembrie 2004, Ungureanu a fost numit ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, funcție din care a demisionat după doar doi ani și două luni, în 2007, când premierul de atunci al României s-a arătat nemulțumit pentru că nu a fost informat de reținerea a doi români în Irak. La vremea respectivă lui Ungureanu i s-a reproșat că s-a subordonat lui Traian Băsescu care beneficia de informările SIE, același lucru nefiind valabil în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu care era premier, dar și șeful său de partid.

În același an, Ungureanu a primit prima mână de ajutor de la Traian Băsescu, când președintele l-a numit director la SIE, după demisia lui Claudiu Săftoiu provocată de același scandal cu românii din Irak. Tot în 2007, MRU s-a autosuspendat din PNL, urmând ca cei cinci ani petrecuți la SIE să treacă în umbră.

Mihai Răzvan Ungureanu și-a făcut din nou apariția în prima linie odată cu căderea Guvernului Boc, din februarie 2012, când a fost propus de Traian Băsescu pentru funcția de premier al României. Cu toate acestea, la nici trei luni, la sfârșitul lunii aprilie, guvernul format de el a picat după moțiunea de cenzură depusă de USL.

MRU a continuat să se implice în viața politică, fiind cunoscut pentru declarațiile sale pro-europene și pentru susținerea față de Băsescu. Deși au existat multiple zvonuri că MRU va fost cooptat de PDL, acesta a înființat ICCD (Inițiativa Civică de Centru-Dreapta) și apoi a fost ales președinte al Forței Civice. Cu toate acestea, FC și PDL s-au unit sub sigla ARD (Alianța România Dreaptă), alături de Noua Republică și PNȚCD, care, potrivit declarațiilor sale, se vrea a fi „o alternativă puternică la USL”.

Mihai Răzvan Ungureanu este favorit, în acest moment, pentru candidatura la prezidențialele din 2014 pe care s-a declarat dispus să și-o asume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase