Mihai Răzvan Ungureanu se reîntoarce la șefia SIE

Mihai Răzvan Ungureanu se reîntoarce la șefia SIE
Publicat: 30/06/2015, 20:46

După mai bine de trei ani, Mihai Răzvan Ungureanu se reîntoarce la șefia Serviciului de Informații Externe. Propus de președintele Klaus Iohannis pentru un nou mandat la SIE, MRU a fost votat marți de 278 de parlamentari. Șase senatori și deputați au votat împotrivă. În total, 284 de voturi, un număr la limită, având în vedere că erau necesare voturile a minimum 278 de parlamentari. De altfel, strategia PSD a fost de a boicota și de a face tot posibilul ca liberalii să nu reușească să adune cvorumul de prezență, astfel încât numirea lui MRU la SIE să nu poată fi făcută.

Cu toate acestea, cu sprijinul UNPR, UDMR, al membrilor grupului Democrat-Popular, al deputaților și senatorilor independenți, plus minoritățile naționale, s-a conturat, totodată, și o nouă majoritate parlamentară.

„Astăzi sunt validat de o clasă politică care îmi oferă din nou posibilitatea să fiu de folos națiunii. Este semnul triumfului democrației statului de drept. Aș vrea ca noul meu mandat să-mi conving colegii că doar împreună putem schimba percepția păguboasă asupra serviciilor care, deși autonome, nu dau socoteală nimănui. Este nevoie de un nou cadru legislativ, de acoperirea diferențelor de cunoaștere. Prin votul dvs, primesc nu doar încuviințare a mandatului, un mandat social al instituțiilor, există o rațiune socială a acestei numiri. Să rămâneți întordeauna sensibili, asigurându-vă încă o dată de tot respectul meu”, a declarat, la final, Mihai Răzvan Ungureanu.

Pe de altă parte, pesediștii nu s-au limitat la boicot, ci au transmis, prin liderul deputaților PSD, Marian Neacșu, și o serie de atacuri la adresa lui MRU, pe care l-au numit „produs expirat politic”.

„Am văzut apoi un tânăr ministru de Externe care începea să îmbrace haina aroganței. Am văzut un pic în iarna și în primăvara 2012 probabil cel mai slab, orgolios și cel mai ineficient ministru pe care l-a avut România în perioada post-Dăscălescu. Un politician de rând, coordonat cu cheița, lipsit de personalitate, în adunări publice care semănau cu exorcizări decât cu mitinguri publici. Avem în față un produs expirat politic, pe care ni-l prezintă ca un produs nou și o nouă tehnologie de marketing”, a declarat Neacșu, în plen, înaintea votului.

Nici Călin Popescu Tăriceanu, prezent și el la ședință, dar abținându-se de la vot, nu a avut cuvinte de laudă pentru Mihai Răzvan Ungureanu. Șeful Senatului a spus că numirea lui MRU la SIE este o reîntoarcere la regimul Traian Băsescu, în care acesta își numește oamenii în instituții-cheie.

„Regimul Băsescu se recompune încet-încet. În persoana lui MRU nu văd decât reîntoarcerea în posturi cheie ai oamenilor lui Băsescu. M-a frapat cât de pătimaș poate fi MRU, e un eufemism pentru cum s-a comportat domnia sa în campania electorală. Șeful SIE ar trebui să fie o persoană echilibrată, cât mai îndepărtată de conflictele din zona politică, domnul Ungureanu este fix pe dos”, a spus Tăriceanu, în plen.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații

UPDATE 19:09Mihai Răzvan Ungureanu a depus jurământul de învestitură. „Pe această cale, mulțumesc, din nou, președintelui Klaus Iohannis pentru nominalizarea făcută. Este o misiune care mă onorează, pe care cred cpă am știința s-o fac, s-o duc la bun sfârșit și nu voi precupeți niciun efort. Mulțumesc parlamentarilor PNL pentru felul în care au susținut această nominalizare. Mulțumesc colegilor de la UNPR care au înțeles distincția dintre partid și interesul strategic al României. Mulțumesc colegilor de la UDMR pentru sprijin, seriozitate, celor de la grupul Democrat și Popular că s-au alăturat, tuturor deputaților minorităților naționale, colegilor neafiliați și care, prin acest vot, se găsesc alături de o întreagă națiune. Domeniul informațiilor nu trebuie contaminat politic, iar profesioniștii sunt cei care pun în aplicare tot ce înseamnă acest interes. Știu ce înseamnă această validare prin vot. Astăzi sunt validat de o clasă politică care îmi oferă din nou posibilitatea să fiu de folos națiunii. Este semnul triumfului democrației statului de drept. Aș vrea ca noul meu mandat să-mi conving colegii că doar împreună putem schimba percepția păguboasă asupra serviciilor care, deși autonome, nu dau socoteală nimănui. Este nevoie de un nou cadru legislativ, de acoperirea diferențelor de cunoaștere. Prin votul dvs, primesc nu doar încuviințare a mandatului, un mandat social al instituțiilor, există o rațiune socială a acestei numiri. Să rămâneți întordeauna sensibili, asigurându-vă încă o dată de tot respectul meu.”

UPDATE 19:05 MRU devine șeful SIE, 278 de parlamentari votând „pentru”, șase „împotrivă” și cinci s-au abținut de la vot.

UPDATE 18:44Au terminat de votat și deputații, în total încă 205 de voturi. În total, 290 de voturi exprimate.

UPDATE 18:05Senatorii au terminat de votat. Deși Zgonea a anunțat 86 de senatori prezenți, adică două voturi peste jumătate plus unu din totalul senatorilor, Tăriceanu l-a anunțat că nu a fost prezent în sală și nu a votat. Ca atare, doar 85 de senatori au votat.

UPDATE 17:48Votul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE a început.

UPDATE 17:41Ioan Oltean, PNL: „E de neacceptat ca un senator al României să fie caracterizat drept expirat. Nu ne onorează un asemenea vocabular”

UPDATE 17:33Călin Popescu Tăriceanu, ALDE: „Sigur că toți simțim nevoia să ne exprimăm un punct de vedere politic. Este periculos ca toată puterea să fie într-o singură direcție. Asistăm la recompunerea monopului puterii de către președinte. Alegerea lui MRU pentru SIE este nepotrivită. Președintele a evitat să mai facă o consultare cu partidele, ar fi fost un demers firesc. De ce oare a refuzat să mai facă acest lucru? Regimul Băsescu se recompune încet-încet. În persoana lui MRU nu văd decât reîntoarcerea în posturi cheie ai oamenilor lui Băsescu. M-a frapat cât de pătimaș poate fi MRU, e un eufemism pentru cum s-a comportat domnia sa în campania electorală. Șeful SIE ar trebui să fie o persoană echilibrată, cât mai îndepărtată de conflictele din zona politică, domnul Ungureanu este fix pe dos. „

UPDATE 17:28Marian Neacșu, lider PSD: „Sunt surprins să constant puterea de metamorfozare a domnilor deputați și senatori în cazul lui MRU. Atâta vreme cât sunt interesat de viața publică, sunt interesat și de cei care o populează. Am văzut, în urmă cu câțiva ani, un tânăr politician ambițios, cult, inteligent și oarecum echilibrat, care își căuta cu grijă cuvintele. Am văzut apoi un tânăr ministru de Externe care începea să îmbrace haina aroganței. Am văzut un pic în iarna și în primăvara 2012 probabil cel mai slab, orgolios și cel mai ineficient ministru pe care l-a avut România în perioada post-Dăscălescu. Un politician de rând, coordonat cu cheița, lipsit de personalitate, în adunări publice care semănau cu exorcizări decât cu mitinguri publici. Avem în față un produs expirat politic, pe care ni-l prezintă ca un produs nou și o nouă tehnologie de marketing. Neavând un aviz al comisiei SIE, noi nu știm dacă MRU îndeplinește condițiile, de aceea am ales să nu participăm la această ședință”

UPDATE 17:18 Sunt 286 de parlamentari prezenți, potrivit anunțului făcut de Valeriu Zgonea, la deschiderea ședinței. Un număr suficient astfel încât să se poate vota numirea lui MRU la SIE.

UPDATE 17:13În sală au intrat și președinții celor două camere, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu, plus liderul grupului deputaților PSD, Marian Neacșu. „Credeați că ați scăpat de mine?”, a zis Zgonea, la intrare, parlamentarii aplaudând frenetic.

UPDATE 17:10 Până în acest moment, 285 de deputați și senatori și-au înregistrat prezența la votul pentru numirea lui MRU la conducerea SIE. Patru parlamentari UNPR lipsesc, însă lista de prezență a fost semnată și de patru pesediști: Vasile Popeangă (cunoscut însă pentru apropierea de Mircea Geoană), Mario Ernest Caloianu, Florian Nicolae și Sefer Cristian George.

Cu doar doi membri din totalul de cinci ai comisiei pentru controlul activității SIE, audierea lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat la conducerea serviciilor, a eșuat din lipsă de cvorum. La ședință au participat doar cei doi liberali, președintele comisiei, Mihăiță Calimente, și senatorul PNL Marius Obreja.

Cei trei pesediști, Ilie Sârbu, Mihai Weber și Dorel Căprar au absentat.

„Nu a fost audiat pentru că colegii noștri au refuzat să-și îndeplinească calitatea de parlamentari și să se prezinte la comisie. Cu unul dintre ei am vorbit eu înainte și mi-a promis că vine, un altul a fost sunat și a spus că nu poate să vină, amândoi sunt în clădire. Domnul Weber și domnul Căprar refuză să vină la comisie, să-și reprezinte cetățenii care i-au trimis în Parlament. Nu s-a întrunit cvorumul. Eu bănuiam că nu vor veni, nu au avut nici măcar tăria de caracter să ne spună în față că nu vor veni. Eu cred că la plen lucrurile vor evolua în mod normal și MRU va primi votul pentru SIE.”, a declarat Calimente, la final.

Mai mult, deputatul PNL a explicat că pesedistul Mihai Weber nu a mai răspuns la telefon, în timp ce Dorel Căprar, celălalt pesedist, i-a transmis că este „indisponibil”.

Avizul comisiei ar fi fost unul consultativ.

Întrebat ce se întâmplă mai departe, președintele comisiei a precizat că situația va fi rezolvată în plenul reunit, programat la ora 17:00, când pesediștii au anunțat deja că vor boicota. Astfel, pentru ca numirea lui MRU la SIE să fie făcută, este nevoie de cvorum de prezență de 278 de parlamentari, iar decizia va fi luată cu votul majorității celor prezenți.

Dacă în plen se vor aduna toți membrii grupurilor PNL, UNPR, UDMR, independenții și democrat-popularii, atunci ar fi o prezență de aproximativ 300 de parlamentari.

La ora 17:00 în plen vom hotărî ce se întâmplă mai departe. Eu presupun că vom cere plenului să ia la cunoștință că nu s-au prezentat colegii noștri și se poate trece la vot. Oricum acest aviz este consultativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...