Ministrul britanic de Externe, în vizită la București. Ce a discutat Philip Hammond cu premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis

Ministrul britanic de Externe, în vizită la București. Ce a discutat Philip Hammond cu premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis
Publicat: 14/01/2015, 12:58

Vizita oficialului american, Victoria Nuland, nu este singura de care se bucură autoritățile de la București. Tot miercuri, și ministrul de Externe al Marii Britanii, Philip Hammond, a avut programate o serie de întâlniri cu oficialii români, primul în agenda sa fiind chiar premierul Victor Ponta, urmat de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, cei doi au discutat despre dosarele de interes bilateral și european și despre consolidarea relațiilor dintre România și Marea Britanie.

În plus, premierul Victor Ponta și Philip Hammond au abordat și problema Parteneriatului Strategig, „cei doi oficiali salutând nivelul record al schimburilor comerciale de anul trecut și potențialul lor de creștere”.

După Palatul Victoria, ministrul britanic de Externe a făcut o vizită și la Cotroceni, unde a fost întâmpinat de consilierul personal al lui Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu, dar și de Dan Mihalache, prezentat drept „șeful Cancelariei Prezidențiale” – „chief of staff”.

„Sunt foarte bucuros că ați decis să faceți o vizită (la București). Înțeleg că sunteți într-un turneu european, ceea ce este excelent. Sunt foarte interesant să vă aud punctele de vedere”, i-a spus președintele ministrului britanic de Externe.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis „a subliniat dorința României de a-și canaliza eforturile în scopul valorificării optime a potențialului considerabil al Parteneriatului Strategic româno-britanic atât la nivel politic, cât și economic”.

De asemenea, șeful statului a reiterat în cadrul discuțiilor cu oficialul britanic „necesitatea aplicării depline a principiului liberei circulații a persoanelor așa cum este acesta prevăzut în tratatele UE”.

„În acest context, România va continua să se asigure, alături de Comisia Europeană, și în dialog cu toate statele membre ale UE, că drepturile cetățenilor români, în calitate de cetățeni europeni, sunt pe deplin respectate. România apreciază sprijinul constant pe care Marea Britanie îl acordă aderării la spațiul Schengen”, se mai menționează în comunicat.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, face miercuri o vizită la București. El s-a mai întâlnit, la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta, și va avea o întrevedere cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu. În același timp, la București se află într-o vizită oficială și Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru Afaceri Eurasiatice, care s-a întâlnit deja cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și cu premierul Victor Ponta.

Potrivit unor surse politice, Nuland se va întâlni și cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu.

OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste