Ministrul Pop îi cere explicații șefului ANI după declarațiile de la Gândul LIVE

Ministrul Pop îi cere explicații șefului ANI după declarațiile de la Gândul LIVE
Publicat: 15/11/2012, 15:02
Actualizat: 20/05/2015, 19:40

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, cere conducerii ANI să facă dovada că el știa de două sau trei săptămâni că urma să fie declarat incompatibil, cum afirmă președintele ANI, Horia Georgescu, pe care îl acuză că se implică în campania electorală.

Liviu Pop a declarat, joi, într-o conferință de presă la USL Arad, că a „constatat cu tristețe” că președintele ANI, Horia Georgescu, „nu a învățat ce înseamnă o funcție publică apolitică și continuă atacurile electorale”.

Pop a spus că, referitor la persoana sa, „ANI s-a implicat într-o chestiune pur electorală” și că îi cere lui Georgescu să facă dovada faptului că el știa de două sau trei săptămâni că urma să fie declarat incompatibil.

„Președintele ANI are iarăși o problemă cu miniștrii, mai ales cu persoana mea, și îi cer public să facă dovada a ceea ce a spus, că miniștrii știau ce urmează să facă ANI. Să demonstreze că am fost informat de ANI în vreun fel, să facă dovada publică. Este o nouă minciună aruncată în spațiul public. Am aflat de această incompatibilitate din presă, nu am fost informat oficial despre conflictul de interese”, a spus Liviu Pop.

Ministrul i-a cerut lui Georgescu „să dovedească cei 300.000 de euro pe care i-a luat de la părinți cu împrumut, dacă tranzacțiile sunt legale” și „să-și vadă de instituția pe care o conduce, nu să se implice în campania electorală”.

Pop a mai spus că, după modul în care a procedat ANI privind persoana sa, instituția ar trebui să emită comunicate de presă pentru fiecare cetățean cercetat.

Miniștrii incompatibili fuseseră informați de acuzațiile ANI în urmă cu două – trei săptămâni, însă apărările lor au venit, nu întâmplător, cu două – trei zile înainte de începerea campaniei, când ANI a emis comunicatul, declara președintele instituției, Horia Georgescu, la Gândul Live.

Președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, declara, miercuri, că mesajul politic al demnitarilor acuzați de ANI de incompatibilitate, după emiterea comunicatului de presă, a fost unul voit.

DECLARAȚIA ȘEFULUI ANI DE LA GÂNDUL LIVE – VIDEO

„ANI a primit apărările celor trei miniștri cu două, respectiv trei zile înainte de emiterea comunicatului de presă. Aceste persoane știau de două, trei săptămâni că există o problemă, pentru că fuseseră informați prin scrisoare recomandată, așa cum prevede legea. Nu întâmplător au trimis documentele justificative către ANI astfel încât să se ajungă cât mai aproape de campanie”, susținea Georgescu.

Președintele ANI spunea că după ce demnitarii și-au exprimat opiniile, instituția a mai primit și de la alte instituții ale statului câteva documente relevante care au adus lămuriri.

„Aceste documente ne-au parvenit în 8 noiembrie și, potrivit procedurii, se emite un raport și apoi facem comunicatul”, relata Horia Georgescu, precizând că investigațiile au fost începute cu „ceva săptămâni în urmă”.

Președintele ANI adăuga că investigațiile ANI au pornit în urma unor sesizări din oficiu, dar și după ce au fost făcute sesizări.

ANI a anunțat în 9 noiembrie, prima zi a campaniei pentru alegerile parlamentare, că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către miniștrii Eduard Raul Hellvig, Ovidiu Silaghi și Liviu Pop și de către secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache.

În același timp, Agenția Națională de Integritate l-a reclamat la Parchetul instanței supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educației ar fi avantajat patrimonial Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

Președintele Traian Băsescu declara, luni seară, că i-a transmis lui Ponta o scrisoare în care i-a cerut să analizeze situația celor patru membri ai Cabinetului, spunând că viza și o remaniere.

Dan Mihalache a fost singurul care a fost demis, însă pentru declarații referitoare la parteneriatul strategic cu SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York