Ministrul Teodorovici răspunde acuzațiilor Elenei Udrea: Fondurile UE alocate României nu sunt folosite în scop electoral

Ministrul Teodorovici răspunde acuzațiilor Elenei Udrea: Fondurile UE alocate României nu sunt folosite în scop electoral
Publicat: 07/10/2014, 20:17
Actualizat: 26/03/2019, 10:55

Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a făcut o serie de precizări, într-un comunicat de presă transmis marți, în legătură cu afirmațiile Elenei Udrea referitoare la faptul că Guvernul ar cumpăra din fonduri UE alimente pentru a le distribui în ziua votului.

Acesta menționează că MFE derulează în prezent procedura de achiziție a alimentelor destinate persoanelor defavorizate. „Ajutoarele pentru aceste persoane vor fi achiziționate din fonduri special alocate de UE din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), pe care țara noastră le atrage prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate”, precizează el.

„Ministerul Fondurilor Europene a lansat procedura de achiziție pentru asistența materială acordată persoanelor defavorizate, mai precis pentru distribuirea de alimente. Conform documentației de atribuire sunt cumpărate peste 6,6 milioane de pachete care vor fi distribuite unui număr de 3,3 milioane de persoane”, adaugă Teodorovici în comunicat.

Acesta precizează că Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate a fost transmis oficial Comisiei Europene la mijlocul lunii septembrie, iar Ministerul Fondurilor Europene estimează că programul va fi aprobat în anul 2014, ceea ce înseamnă că programul trebuie implementat pentru a fi asigurată angajarea sumelor aferente anului 2014 și a prefinanțării aferente. Valoarea fondurilor UE alocate pentru anul 2014 este de peste 108 milioane de euro.

„Licitația organizată aplicată respectă în totalitate prevederile legislației naționale în domeniul achizițiilor publice, care transpune prevederile Directivelor europene în materie. Procedura aplicată este licitația restrânsă accelerată, reglementată de OUG 34/2006 – articolul 83, alineat 3, respectiv de Directiva CE nr. 18/2004, la articolul 38, paragraful 8. Ministerul Fondurilor Europene a asigurat o transparență sporită a derulării acestei licitații prin publicarea documentației atât în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), cât și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În plus, procedura se desfășoară integral on-line, prin mijloace electronice, fapt care exclude orice intervenție umană asupra documentelor depuse de operatorii economici”, adaugă ministrul.

Eugen Teodorovici mai spune că „fondurile UE alocate României nu sunt folosite în scop electoral, iar orice afirmații referitoare la deturnarea acestora reprezintă doar dezinformări și manipulări cu caracter electoral”.

„Doamna Udrea ar trebui să știe foarte bine mecanismul alocării și utilizării fondurilor europene. În caz contrar, dacă are nelămuriri, o invit să adreseze întrebări colegilor mei: în spiritul transparenței și al dialogului deschis, Ministerul Fondurilor Europene răspunde tuturor!”, mai spune el.

Candidatul PMP la Președinție, Elena Udrea, spune că va informa instituțiile europene cu privire la modul în care sunt „deturnate” fondurile europene de către Guvernul Ponta și că va sesiza Parchetul pentru a verifica modul în care s-a realizat o licitație privind achiziționarea unor pachete de alimente.

Udrea a spus marți, într-o conferință de presă, că semnalează „o deturnare de fonduri europene de aproximativ 100 de milioane de euro” pentru achiziționarea a 6,6 milioane de pachete de alimente pentru persoane defavorizate.

„Vreau să vă semnalez un caz concret absolut incredibil care se întâmplă în aceste zile, o deturnare de fonduri europene de aproximativ 100 de milioane de euro. Pe 20 septembrie, în sistemul electronic de achiziții publice a apărut un anunț de licitație privind achiziționarea a 6,6 milioane de pachete de alimente pentru persoane defavorizate. În situația lui 2014, Victor Ponta a așteptat campania electorală pentru a achiziționa aceste alimente și a le distribui exact în timpul acestei campanii electorale”, a spus Udrea.

Ea a arătat că banii pentru aceste pachete sunt plătiți din fonduri pentru ajutor european, că pachetele urmează să aibă 18 kilograme și conțin făină, mălai, zahăr, ulei, paste făinoase și conserve de carne și că vor fi distribuite în ziua votului.

„Cam așa cumpără voturile PSD de fiecare dată, de data aceasta o face pe bani europeni”, a spus Elena Udrea, menționând că licitația pentru achiziționarea acestor pachete de alimente s-a făcut cu încălcarea legislației și că Victor Ponta „se folosește de fondurile europene pentru a mitui electoratul și a câștiga voturi”.

Udrea a spus că în calitatea sa de președinte al PMP și de candidat la Președinție va iniția două acțiuni în acest caz: „Voi face o informare instituțiilor de la Bruxelles cu privire la modul în care sunt deturnate și folosite electoral fondurile trimise de la UE de Guvernul Ponta și voi face o sesizare la Parchet pentru a verifica modalitatea în care decurge această licitație, este evident că ea nu respectă prevederile legale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Câți turiști au ales litoralul românesc de 1 Mai și Paște?