Cîțu: Toți miniștrii, evaluați în funcție de performanțe, nu de ceea ce spun / Orban: Când un ministru atacă un coleg de guvern, pleacă acasă!

Publicat: 19/04/2021, 12:05
Actualizat: 19/04/2021, 13:36

Premierul Florin Cîțu a declarat, referitor la criticile aduse de Cătălin Drulă (USR), că fiecare ministru va fi evaluat în baza performanței, nu pe baza a ceea ce spune. Președintele PNL, Ludovic Orban, a fost însă mai dur și a declarat că, dacă un ministru nu-și respectă premierul, înseamnă că nu dorește să facă parte din coaliția de guvernare.

„Îi asigur pe toți membrii cabinetului că evaluarea se va face pe baza performanței, nu pe baza a ceea ce spun că fac”, a declarat Florin Cîțu, după ședința Biroului Executiv PNL.

Ludovic Orban, președintele PNL, a fost însă mai intransigent: „Nu există ministru care să atace premierul. Solidaritatea guvernamentală, guvernul este o echipă. Când un ministru își atacă un coleg de guvern, înseamnă că nu mai vrea să facă parte din acesta. Este total nefiresc să-și permită unul sau altul să dea declarații împotriva premierului.

Nu pot să dea declarații cei din coaliția de guvernare. Cum să colaboreze un ministru cu premierul, atâta timp cât atacă public.

Este o chestiune care ține de logica de funcționare a guvernării. Când un ministru îl atacă pe premier, atunci pleci acasă.

Exact ca în cazul revocării constituționale a ministrului care a fost revocat.

Criză în coaliție este poate prea mult spus. E o reacție emoțională, care a ținut de lipsa de experiență în exercitarea guvernării, pentru o decizie salutară a premierului, care a îmbunătățit activitatea la Ministerul Sănătății, a vrut să desemneze un ministru mai bun.

(…)

Convingerea mea e că acest moment va fi depășit. Mizăm pe un comportament responsabil, rațional, așa cum am văzut în foarte multe luări de poziții. Oamenii așteaptă de la noi să facem ceea ce le-am promis”.

Știrea inițială. Ședință tensionată a Biroului Executiv al PNL, în care s-au discutat scandalurile din ultima vreme, iar premierul Florin Cîțu l-a luat în vizor pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care l-a numit „zombie politic”.

Florin Cîțu le-a spus celor din PNL că, în cazul în care „Cătălin Drulă mai are astfel de ieșiri, atunci va lua măsuri (…) Nu poți fi în același timp la guvernare, dar și în opoziție”.

Florin Cîțu a transmis un mesaj dur către toți miniștri, în acest sens. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), a lansat, vineri, într-un interviu acordat celor de la G4Media, acuzații dure la adresa premierului Florin Cîțu, pe care l-a numit „zombie politic”, care a fost probabil „un pariu greșit” și care folosește metode din Belarus!

„Acest comportament în care răstorni masa pentru că te simți sfidat, în care întotdeauna arunci responsabilitatea pe ceilalți – deși USR PLUS a fost un partener extraordinar de loial al premierului, poate mai loial decât propriul partid – este un comportament de anti-lider, este o dezamăgire, o spun direct (…) eu sper – și știu – că există înțelepciune, sunt oameni politici maturi, cu capul pe umeri și în PNL, care își dau seama că guvernarea nu stă într-un singur om și că atunci când arunci în aer totul cu un gest de imaturitate – eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment”, a spus ministrul despre premierul Cîțu.

Traian Băsescu îi cere lui Florin Cîțu să-l remanieze pe Drulă!

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că atacul lansat de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la adresa premierului Florin Cîțu, este intolerabil, motiv pentru care trebuie demis!

Băsescu este de părere că Drulă nu a citit Constituția când a făcut declarațiile la adresa premierului.

Fostul șef al statului spune că atunci când atât premierul, cât și președintele țării sunt de acord cu remanierea unui ministru „este greu să vii cu astfel de discursuri”, umilitoare pentru Florin Cîțu.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult