Mircea Diaconu și-a dat demisia din Senat. ANI: „Demisia lui nu produce efecte juridice în acest moment”

Mircea Diaconu și-a dat demisia din Senat. ANI: Demisia lui nu produce efecte juridice în acest moment
Publicat: 05/12/2012, 15:12
Actualizat: 27/03/2019, 01:21

Mircea Diaconu și-a înaintat, marți, demisia din Senat, informează Direcția de presă a Senatului. Mai mult, Diaconu a declarat, pentru Mediafax, că gestul său de a-și da demisia din Senat a venit pentru a rezolva blocajul de la nivelul acestui for în cazul revocării mandatului său, dar a admis faptul că această problemă „va rămâne tot ca în tren” până la o nouă ședință de plen.

Ulterior, Diaconu a justificat gestul său prin faptul că la nivelul Senatului se ajunsese la un blocaj și o „încurcătură procedurală”.

„Ca să se poată ieși din blocaj, pentru că neexistând proceduri – e un caz fără precedent, legislația se bate cap în cap și instituțiile s-au blocat pur și simplu – ca să se iasă procedural din încurcătura, din blocajul acesta, mi-am oferit demisia către președintele Senatului, ceea ce iarăși este neprocedural, pentru că demisia se oferă plenului. Dar nemaiexistând procedură și plenul nemaiîntrunindu-se, mi-am oferit-o președintelui Senatului, ca să se poată ieși din blocaj”, a explicat Diaconu.

În momentul în care lui Diaconu i s-a spus că oricum demisia sa va trebui anunțată în plenul Senatului pentru a putea fi publicată în Monitorul Oficial, el a replicat că acest lucru demonstrează că „totul e de un absurd kafkian absolut”.

„Mai mult decât atât nu am putut face, mai departe va rămâne tot ca în tren. Poate totuși cu ocazia asta se face ordine puțin în legislație, în proceduri, în bune sau rele intenții și în principii, poate se umblă totuși un pic pe la texte”, a mai spus Diaconu.

Mai mult, și președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a scris pe contul său de Facebook că demisia lui Diaconu „nu este una efectivă și nu produce efecte juridice în acest moment”, adăugând că acesta rămâne în continaure senator.

„Mircea Diaconu ocupă în continuare funcția de senator nefiind respectată decizia ICCJ și a Curții Constituționale…demisia dumnealui nu este efectivă și nici nu produce efecte juridice în acest moment. În concluzie, până un document formal nu este publicat in Monitorul Oficial, Mircea Diaconu este senator și își va termina mandatul fără sancțiuni”, a scris Georgescu.

În comunicatul de presă în care a fost anunțată demisia senatorului PNL se mai menționează că, marți, Biroul Permanent al Senatului a hotărât convocarea unei ședințe de plen pentru a se lua act de decizia Curții Constituționale cu privire la încetarea calității de senator a lui Mircea Diaconu și pentru a se declara vacant postul de senator.

Senatul a luat act, marți, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, în lipsa cvorumului de lucru, la ședință participând aproximativ douăzeci de parlamentari.

La începutul ședinței, președintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curții Constituționale, referitoare la sesizarea formulată de președintele CSM privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.

„Suntem astăzi în față formalității de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului”, a precizat Antonescu.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat, marți, că, în lipsa cvorumului la ședința de plen a Senatului, nu s-a putut declara vacant mandatul senatorului Mircea Diaconu, fapt pentru care acest lucru nu poate fi publicat în Monitorul Oficial și, în consecință, „nu există”.

„Noi trebuia pur formal să ne întâlnim și să declarăm postul vacant, ceea ce nu s-a făcut, fiindcă nu era cvorum și cei prezenți au luat act de faptul că a încetat acest mandat, deci procedura nefiind completă… (…) Nu s-a dat nicio hotărâre, doar s-a luat act, deci nu s-a ținut ședința practic. S-a făcut ceea ce se putea face, s-a spus celor de față, în lipsă de cvorum, că mandatul domnului Diaconu a încetat și noi am luat act de asta. Ce puteam face? (…) Dacă nu e în Monitorul Oficial, nu există”, a susținut Rădulescu.

În 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

CSM arăta în sesizare că Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea instanței prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituțională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenției Naționale de Integritate.

ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive și irevocabile din 21 iunie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.

În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condițiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcție de conducere specifică unei instituții publice locale. Ulterior, Diaconu și-a dat demisia din funcția de director de teatru, iar parchetul a declanșat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentința judecătorească.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraților, Consiliul Superior al Magistraților s-a adresat Curții Constituționale.

Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituțională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Spaniolii și indigenii sud-americani vor să recupereze marfa de pe galionul San José, considerat „Sfântul...