10:48
„Este cel mai negru scenariu pe care îl iau în calcul, până la acest moment, experții naționali și internaționali care și-au unit forțele cu un singur scop: siguranță maximă pentru locuitori și riscuri cât mai scăzute pentru întregul ecosistem din Praid. Sunt în contact direct cu specialiștii care monitorizează situația 24 din 24 și cu echipele din teren, iar informațiile pe care le primesc îmi arată că lucrurile se mișcă în direcția bună, conform planului de intervenție stabilit în ședințele operative.”, a mai spus Fechet.
Fechet mai spune că primele soluţii recomandate de experţi au fost deja puse în practică şi funcţionează.
„Primele soluții recomandate de experți au fost deja puse în practică și funcționează. Colegii de la Apele Române au instalat două praguri succesive de liniștire în albia Corundului (la 195 m și 75 m amonte de podul de acces). S-a redus viteza de curgere a apei, ceea ce înseamnă o anumită stabilizare în zona craterelor din plafonul minei, avem un echilibru temporar între afluxuri și evacuări în sistemul subteran al minei. De asemenea, concentrațiile de cloruri s-au redus, iar conductivitatea înregistrează ușoare tendințe de scădere.”, mai spune ministrul Mediului.
„Solidaritatea și munca în echipă fac ca fiecare zi să conteze și să aducă un plus important de expertiză și încredere că vom găsi cele mai bune soluții, cât mai repede, pentru a proteja oamenii și natura din Praid, și în același timp pentru a evacua – în siguranță – milioanele de metri cubi de apă sărată din subteran. Le mulțumesc celor care s-au mobilizat pentru stabilizarea situației!”, a concluzionat ministrul Mediului.