Mircea Geoană: România poate fi și punte între Est și Vest, și tigrul Europei Centrale și de Est

Mircea Geoană: România poate fi și punte între Est și Vest, și tigrul Europei Centrale și de Est
Publicat: 29/11/2013, 17:59
Actualizat: 13/03/2019, 16:13

Într-un editorial publicat în Ziarul Financiar, senatorul Mircea Geoană comentează posibilitățile de creștere economică ale României în următorii ani, în contextul situației din Uniunea Europeană.

„La Gala Premiilor ZF, întrebat de Cristian Hostiuc cum vede economia României în următorii 5 ani, guvernatorul Isărescu a făcut un comentariu important: adevărata întrebare este cum reușim să creștem cu 4-5% pe an fără să sacrificăm stabilitatea macroeconomică atât de greu câștigată. Guvernatorul are dreptate. Potențialul de creștere economică al României și al întregii regiuni a scăzut de la 5 la 2%. Recentul raport al tranziției al BERD atrage atenția asupra faptului că această tendință riscă să distrugă șansa noilor veniți în UE să aibă o convergență reală cu media UE, agravând fracturile istorice ale continentului și punând în pericol grav însăși existența proiectului european.

Răspunsul este unul singur: România trebuie să-și regândească modelul de creștere și dezvoltare și să se înarmeze cu pârghii de politică economică prin continuarea reformelor structurale, o nouă politică industrială, o diplomație economică și o vastă ofensivă de reclădire a reputației noastre externe și un grad înalt de absorbție a fondurilor europene. Dar, mai ales, „evadarea” din poziția actuală de economie și țară de frontieră (accentuată de refuzul Ucrainei de a a semna la Vilnius Acordul de Asociere cu UE) și transformarea noastră într-un stat-pivot, ancorat solid și perseverent în economia Europei și în logica transatlantică, dar capabilă să fie și punte între Est și Vest, între cei doi plămâni ai economiei mondiale: zona europeană și, în curând, vastul spațiu de liber-schimb între UE și SUA pe care TTIP îl va crea și spațiul euro-asiatic în care nu doar China, dar și India, Turcia, Kazahstan, zona Golfului sau Rusia reprezintă tot atâtea oportunități pentru schimburi comerciale și fluxuri de investiții, atât de necesare creșterii economice la ritmuri înalte în condiții de stabilitate macroeconomică și costuri de finanțare tot mai reduse”, spune Mircea Geoană.

Totodată, Mircea Geoană atrage atenția că a dezvolta schimburi comerciale cu state care nu sunt în Vest nu reprezintă o abdicare de la Parteneriatul Strategic pe România – SUA sau de la angajamentele țării noastre cu statele europene și euro-atlantice.

„Fiți un jucător regional, fiți o punte către celelalte țări din regiune”, ne-a spus Joe Biden la întâlnirea cu premierul român. „România poate deveni un tigru al Europei Centrale și de Est”, transmite premierul chinez. A gândi strategic, a dezvolta schimburi comerciale cu state care nu sunt în Vest nu reprezintă o abdicare de la Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA sau de la angajamentele noastre europene și euro-atlantice. A fi o „punte” între Est și Vest nu înseamnă altceva decât să fim inteligenți și să ne punem geografia, oamenii și resursele la treabă. Iar vocilor ușor ipocrite, care atenționau de la Bruxelles cu privire la „pericolul” pe care l-ar putea atrage o mai mare deschidere a țărilor din regiune către investițiile din China, le răspund că adevăratul risc pentru UE nu este reprezentat de posibilitatea ca investițiile din această țară să se îndrepte către România sau schimburile comerciale cu țările din regiune să crească. Adevăratul risc cu care se confruntă astăzi UE este ca discrepanțele dintre statele din estul și sud-estul Uniunii și cele din nord și centru să crească și mai mult. Investiții și comerț intra-europene trebuie completate și nu substituite cu investiții și comerț în afara Europei. Așa fac toate statele europene, așa trebuie să facă și România”, adaugă Mircea Geoană.

În final, senatorul spune că mai trebuie făcut un lucru: „găsirea unui nou consens național pentru anii care vin în jurul unui Proiect de Societate care să ducă România din categoria statelor emergente în cel al lumii dezvoltate. Resincronizarea în plan politic intern nu va fi, din păcate, posibilă până la alegerile prezidențiale de anul viitor. Însă obligația solemnă a viitorului președinte, a guvernului, a majorității, dar și a opoziției parlamentare, a mediului economic, sindical și academic, a românilor din țară și străinătate este de a recrea mediul de încredere și ambiție în jurul unui nou proiect de țară, așa cum s-a reușit pentru integrarea României în NATO și UE în deceniul precedent.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA