Monica Iacob Ridzi explică de a plecat din PDL: „Există voci care nu au nicio legitimitate, dar emit linii directoare pentru partid”

Monica Iacob Ridzi explică de a plecat din PDL: Există voci care nu au nicio legitimitate, dar emit linii directoare pentru partid
Publicat: 22/09/2012, 15:11
Actualizat: 08/02/2019, 00:04

Deputatul Monica Iacob Ridzi afirmă că nu dosarul penal este motivul demisiei sale din PDL, partid care a făcut alianțe cu formațiuni și persoane care au trecut prin mai multe partide, existând „voci” care „nu au nicio legitimitate, nici măcar morală”, dar care „emit linii directoare pentru PDL”.

Deputatul hunedorean Monica Iacob Ridzi, care a demisionat din PDL, a afirmat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Petroșani, că decizia demisiei a fost una grea, pentru că a făcut parte din această formațiune politică timp de 16 ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vă spun sincer că mi-a fost greu și nu am crezut că voi fi pusă în situația, vreodată, de a demisiona din PDL. Este o decizie dificilă pentru mine. Am fost loială PDL și am încercat să aduc plus valoare acestui partid. Am câștigat toate bătăliile politice în care am fost implicată. Echipa pe care am format-o a obținut un scor mult peste media partidului, fie că vorbim despre alegeri locale, parlamentare sau prezidențiale. Am constatat cu surprindere că PDL a ales să intre în alianțe cu formațiuni politice și să facă echipă cu persoane care și-au făcut o așa-zisă carieră politică din a trece prin mai multe partide”, a spus ea.

Monica Iacob-Ridzi a spus adăugat că, personal, a condamnat, inclusiv de la tribuna Parlamentului, traseismul politic.

„Constat însă că, în ultima perioadă, există voci care nu au nicio legitimitate, nici măcar morală, de a emite pretenții față de PDL. Sunt voci care nu s-au confruntat niciodată cu dificultățile unui scrutin, voci care au o legitimitate de doar câteva procente în bazin electoral, dar care emit linii directoare pentru PDL. Mi se pare inadmisibil ca aceste voci să fie cele care decid în numele PDL. Nimeni nu contestă necesitatea criteriilor de integritate. Nimeni nu s-a opus acestor criterii, și, personal, le-am susținut și le susțin. Dar atunci când vorbim despre aceste criterii, cred că trebuie să vorbim de criterii de integritate pornind de la niște decizii ale justiției și atunci, da, toți trebuie să ne supunem acestor criterii. Acesta este, de fapt, și sensul legii române. O pedeapsă și numai o pedeapsă aplicată de judecator atrage după sine și alte sancțiuni pe linie socială sau politică”, a declarat Monica Iacob Ridzi.

Potrivit sursei citate, dosarul penal nu se „suprapune” cu decizia demisiei.

„S-a tot speculat în ultimele zile că motivul real al demisiei mele s-ar circumscrie dosarului penal în care sunt implicată pe nedrept. Acest lucru nu este real. Dacă ar fi fost așa, cu siguranță aș fi luat această decizie de a demisiona, în condițiile în care, de trei ani, nu am avut niciun sprijin moral din partea colegilor de partid. De trei ani încerc să fiu ascultată, să-mi fie ascultate argumentele, apărările și lipsa de fundament a acuzațiilor mele. Am ales să continuu activitatea în PDL, convinsă fiind că prezumția de nevinovăție nu este doar un principiu juridic, ci se aplică oricărui cetățean român, inclusiv membrilor PDL. Am constatat că în fața acestui principiu există o dublă măsură. Pe de o parte, îl clamăm ca și principiu constituțional – nimeni nu este mai presus de lege și nimeni nu poate fi considerat vinovat până să existe o decizie definitivă și irevocabilă a unei instanțe de judecată – și, pe de altă parte, interzicem sau minimizăm exprimarea în cadrul partidului a celor care, conjunctural, traversează perioade de cercetare în fața autorităților statului”, a spus ea.

Monica Iacob Ridzi și-a înaintat, miercuri dimineață, demisia din PDL și din grupul parlamentar democrat-liberal urmând să activeze ca parlamentar independent până la finalul mandatului, ea afirmând că PDL a devenit „un partid al dublei măsuri”.

Demisia a fost înaintată de Monica Iacob Ridzi lui Vasile Blaga.

Fostul ministru, alături de alte 11 persoane, a fost trimis în judecată, în mai 2011, pentru fapte de corupție, într-un dosar legat de organizarea unor evenimente în cadrul Zilei Naționale a Tineretului.

Monica Maria Iacob Ridzi, deputat și fost ministru al Tineretului și Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupție în formă continuată, participație improprie la infracțiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârșită prin încălcarea măsurilor de securitate, participație improprie la infracțiunea de a modifica, șterge sau deteriora date informatice, fără drept.

În 2011, mai mulți lideri democrat-liberali au susținut că Dan Păsat și Monica Iacob Ridzi ar trebui să demisioneze din Parlament și din partid.

Vasile Blaga se arăta convins, la începutul anului 2011, că PDL o va exclude pe Monica Iacob Ridzi.

Inclusiv președintele Traian Băsescu declara, într-un interviu pentru „România Liberă”, că PDL ar trebui să-i excludă din partid pe Monica Iacob-Ridzi și Dan Păsat, menționând că cei mai mulți parlamentari PDL au hotărât prin vot rezolvarea acestei probleme.

Monica Iacob Ridzi s-a înscris în Partidul Democrat în anul 1997, promovând rapid în structura organizatorică a Organizației de Tineret – Petroșani: secretar (1998-1999) și vicepreședinte al Biroului Permanent Local (1999-2001), apoi în cea a Organizației de Tineret a Partidului Democrat – Hunedoara: vicepreședinte (1999-2001) și președinte (2001-2006) al Biroului Permanent Județean. În paralel, a lucrat și pe posturile de consilier parlamentar (2000-2004) și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Hunedoara (iunie – decembrie 2004).

Și-a continuat ascensiunea pe plan politic devenind vicepreședinte al Biroului Permanent Național al Organizației de Tineret a Partidului Democrat, Departamentul pentru Relații Internaționale (2001-2006) și vicepreședinte al Biroului Permanent Județean al Partidului Democrat – Hunedoara (din 2005).

Cu ocazia Convenției Naționale a Organizației de Tineret a PDL din 23 februarie 2008, Monica Iacob-Ridzi a fost aleasă în unanimitate de cei 774 de tineri PDL participanți în funcția de președinte al Organizației de Tineret a Partidului Democrat-Liberal, ea fiind și unicul candidat la această funcție.

Ridzi a fost aleasă parlamentar de Hunedoara, în 2004, pe listele Alianței D.A. Ea este soția lui Tiberiu Iacob-Ridzi, primar al municipiului Petroșani din 18 martie 2007.

Ridzi a fost europarlamentar din 1 ianuarie 2007. La alegerile din 25 noiembrie 2007 pentru Parlamentul European, a fost realeasă din partea aceleiași formațiuni, iar la alegerile legislative din 2008 a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României și a fost numită ministru al tineretului și sportului în guvernul Emil Boc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom