Moțiunea de cenzură, intitulată „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”, a fost citită în Parlament. Executivul va ataca la CCR depunerea moțiunii!

Moțiunea de cenzură, intitulată „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”, a fost citită în Parlament. Executivul va ataca la CCR depunerea moțiunii!
FOTO: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 20/08/2020, 13:08
Actualizat: 20/08/2020, 14:50

Senatul şi Camera Deputaţilor au fost convocate în sesiune extraordinară comună, joi, la ora 12,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de social-democraţi la adresa Cabinetului Orban. GÂNDUL.RO vă prezintă în timp real evenimentele din Parlament.

UPDATE. ORA 14.20: Ludovic Orban a avut o reacție acidă după citirea moțiunii. ”O colecție de minciuni!”, a afirmat premierul. CITEȘTE AICI DECLARAȚIA INTEGRALĂ!

UPDATE. ORA 13.45: Moţiunea de cenzură a început să fie citită în plenul reunit al celor două Camere. Documentul este citit de senatorul PSD Lucian Romaşcanu. Acesta a anunţat că textul este unul lung, subliniind că e nevoie să-și scoată masca de protecţie pentru a-l putea citi: „Este imposibil să port mască pentru o oră, dar nu este un mesaj greşit, îndemnăm pe toată lumea să poarte mască”, a spus senatorul.

Moţiunea de cenzură a fost citită, în prezenţa premierului Ludovic Orban. În plen, au fost 73 de deputaţi şi senatori din totalul de 465 de parlamentari, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Guvernul atacă la CCR depunerea moțiunii!

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va ataca astăzi sau mâine la Curtea Constituțională depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară.

„O asemenea lipsă de respect față de prevederile constituționale, o asemenea bășcălie eu nu am întâlnit la niciun partid în ultimii 30 de ani”, a mai spus Orban.

Principalele puncte ale moţiunii de cenzură:

  • Preşedintele nu a dispus măsuri în CSAT pentru prevenirea pandemiei, nu a cumpărat teste pentru populaţie, ci a oferit parodia cu Florin Cîţu premier. A fost cel mai jenant spectacol.
  • În loc de sănătate, Iohannis voia anticipate. Românii trebuie să sancţioneze acest act de trădare naţională Românii l-au văzut pe Iohannis fără mască la Bruxelles, în contrast faţă de liderii europeni. Românii l-au văzut pe Orban fumând fără mască în sediul Guvernului.
  • Nu ştim oficial cine face parte din Grupul de Comunicare Strategică.
  • cum poţi să fii credibil când îţi ascunzi idenitatea? Este un grup de manipulare strategică, pentru a nu şti pe cine să tragem la răspundere. Testarea în masă putea salva vieţi. PSD a cerut insistent Guvernului să treacă la testarea extinsă. Guvernul a refuzat şi am ajuns rapid la transmisie comunitară.
  • Contrar recomandărilor OMS, în România în plină pandemie se faceau doar 700 de teste pe zi. Curtea de Conturi a arătat că nu banii au fost problema, ci incompetenţa. S-a vrut crearea unei false impresii că în România situaţia este sub control.
  • În realitate aveam cazuri puţine pentru că se făceau teste puţine. A fost greu de înţeles pentru români de ce nu aveau voie în parcuri, dar puteau să se înghesuie în supermarketuri. Este greu de înţeles de ce în localităţile sub cod roşu elevii nu pot merge la şcoală, dar în aceleaşi clădir se pot organiza alegeri. Guvernul nu a încercat să fie partenerul cetăţenilor.
  • Nicio secundă nu şi-a propus să prevină, ci să sancţioneze. Marcel Vela anunţă că a sancţionat 300.000 de români. În România s-au dat de 5 ori mai multe amenzi, în timp ce s-au făcut de 5 ori mai puţine teste. Guvernul a stins lumina democraţiei în România. Infestat de beţia puterii, Guvernul Orban a început să dea dovadă de tendinţe totalitare.
  • Aşa începe orice dictatură. PNL îşi dorea o stare de alertă pe termen nelimitat. România nu a fost lovită doar de COVID-19, a fost afectată şi de „CO-vidul legislativ” al lui Ludovic Orban. A instituit carantina prin ordin de ministru, deşi ştiau că doar prin lege se pot restrânge libertăţi. Guvernul Orban a fost prost şi leneş. Timp de 3 zile România nu a avut nici stare de alertă, nici stare de urgenţă.
  • Sacrificiile românilor au fost degeaba. Cele 3 zile ale prostiei au avut loc numai din cauză că acest Guvern neserios a uitat să trimită la Parlament proiectul de lege al carantinei. Guvernul nu a fost în stare să facă o lege constituţională. A fost nevoie de Parlament ca să repare totul. Corupţia şi şpaga au ajuns până la cancelaria premierului.
  • Invocând siguranţa sănătăţii publice, Guvernul a cumpărat echipamente la preţuri de 3-4 ori mai mari, din bani publici. Fără pic de ruşine, au făcut achiziţii de măşti de protecţie la preţuri de 100 de ori mai mari.
  • S-a distrus încrederea românilor în ce spun autorităţile. În cele 6 luni de pandemie, nu s-a cumpărat nicio tabletă pentru elevi, niciun laptop pentru profesori. Nu există niciun ghid pentru autorităţile locale, cărora li se cere să rezolve problemele la nivel local. Nu s-a dat niciun leu pentru autorităţi pentru a pregăti spaţiile. Guvernul Orban a pierdut controlul economiei.
  • Orban şi Cîţu dau vina pe pandemie pentru situaţia economiei. Pandemia nu poate scuza prostia. Au primit sfaturi şi soluţii la cheie de la PSD, dar Guvernul a ignorat totul. Acum, când totul se prăbuşeşte, dau vina pe pandemie. Românii plătesc preţul incompetenţei guvernanţilor pentru că pentru unii din Guvern e mai uşor să se împrumute, decât să dezvolte economia.
  • Ministrul Finanţelor se laudă cu inflaţia de sub 3%, dar nu este meritul lui, ci al scăderii preţurilor la nivel internaţional, a preţului combustibilului. Dar, pe pensionari nu îi ajută asta, că ei nu merg cu maşina.
  • Şomajul galopant devine mai înspăimântător decât pandemia de COVID-19. Ministrul Muncii nu ştie câţi şomeri sunt în România. Ultimele date ale MS arătau că peste 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate, iar peste 400.000 au fost închise definitiv.
  • Nu există proiecte începute şi contractate sub guvernarea PNL pentru fonduri europene. Nu a existat niciun sprijin pentru cei care lucrează cu fonduri europene. Cu fiecare zi care trece pierdem bani europeni.
  • Moţiunea de faţă prezintă motivele reale pentru care Guvernul a pierdut controlul pandemiei. Ne îndreptăm spre sărăcie şi austeritate. Acestea sunt motivele pentru care acest guvern trebuie să plece.
  • Nu mai putem permite perpetuarea prostiei şi incompetenţei. Nu mai putem accepta devalizarea bugetului de stat la umbra pandemiei. Stop.
  • Românii au nevoie de un Guvern în care să aibă încredere. Abordarea PSD a fost nu doar de a critica Guvernul PNL, ci şi a oferi soluţii.
  • PSD vrea acces echitabil la sănătate, comunicare transparentă, testarea populaţiei. Creşterea nivelului de trai trebuie să reprezinte prinicpalele obiective ale oricărui program de guvernare. Locurile de muncă bine plătite reprezintă cea mai bună metodă de protecţie socială activă

Decizia privind convocarea Camerei Deputaţilor şi Senatului în sesiune extraordinară este semnată de preşedinţii celor două foruri legislative, Marcel Ciolacu, respectiv Robert Cazanciuc.

„Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”

Birourile permanente reunite au decis luni ca moţiunea de cenzură „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”, iniţiată de PSD şi semnată de 205 de senatori şi deputaţi, să fie citită joi, de la ora 12,00.

Social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la „chermezele PNL în vreme de pandemie”, semnatarii afirmând că „reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”.

Documentul are și un capitol privind „restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”. Potrivit social-democraţilor, „o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii”.

PSD se referă şi la „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”, aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.

Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că „nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit”, iar „oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD”. Conform semnatarilor moţiunii, „Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici”.

Moțiunea, citită astăzi în plen

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).

Ședința în plen a Camerei Deputaților și Senatului 20 08

Ședința în plen a Camerei Deputaților și SenatuluiAre loc prezentarea Moţiunii de cenzură iniţiate de 205 deputaţi şi senatori. #cdep20 08 ?

Publicată de Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor pe Joi, 20 august 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Aici se află cel mai frumos sat din lume. Un paradis căutat de mulți turiști
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete