MRU: Cererea de „protectorat” a lui Tokes nu intră în cadrul constituțional

MRU: Cererea de protectorat a lui Tokes nu intră în cadrul constituțional
Publicat: 27/07/2013, 20:16
Actualizat: 01/02/2019, 18:42

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu spune că cererea pe care Laslo Tokes i-a adresat-o premierului Ungariei, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, nu intră „evident” în cadrul constituțional

Președintele Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, sâmbătă, la Festivalul „Sighișoara Medievală”, că cererea de „protectorat” asupra Transilvaniei, adresată de europarlamentarul Laslo Tokes premierului ungar Viktor Orban, la Băile Tușnad, nu reprezintă „nicio noutate politică”, întrucât „o mai vehiculează și alții”.

El a subliniat că ideea ca premierul ungar să construiască, împreună cu Guvernul pe care îl conduce, „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, nu are nicio legătură cu cadrul constituțional existent.

„Am mai auzit de chestiunea aceasta și nu e nicio noutate politică, nicio idee de moment. Și n-o vehiculează doar un singur om, o mai vehiculează și alții. Noi rămânem la ceea ce Constituția României spune: este un stat național unitar, formulele de descentralizare trebuie să funcționeze bine peste tot și în așa fel încât comunitățile locale să beneficieze de pe urma descentralizării. Descentralizarea nu este un proces simplu, comportă timp, comportă resurse – nu poți face descentralizarea fără resurse – și în primul și în primul rând o bună aliniere la interesul național, la interesul comunităților locale, la interesul național. Iată deci și răspunsul meu. Multe idei, realitatea stă altundeva”, a spus Ungureanu.

Întrebat dacă o cerere precum cea formulată de Laszlo Tokes intră în vreun cadru constituțional, fostul premier a răspuns: „Nu, evident că nu, și aici practic și discuția se închide”.

El a atătat că nu știe dacă „se poate realiza așa ceva”, întrucât „nu se pune problema”.

„Nu știu dacă se poate realiza așa ceva, nu se pune problema, pentru că nu acesta este interesul nostru”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tușnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

„Trebuie să vedem ce preț plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban și Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare națională, în așa fel încât să oferiți protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Laszlo Tokes, în prezența premierului Ungariei.

El a mai spus că trebuie să fie selectați specialiști care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că „secuimea are un steag”, și împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe „pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii”.

Laszlo Tokes a mai spus că Băile Tușnad, unde se desfășoară Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ținutului Secuiesc.

„Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tușnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tușnad, adică zona în care se desfășoară Universitatea de Vară. Dacă sunteți de acord, aș vrea să mai spun că suntem într-o locație din Ținutul Secuiesc autonom”, a precizat Tokes.

Tokes a mai spus că există divergențe la nivelul comunității maghiare din afara granițelor Ungariei, care se datorează, în principal, regimurilor comuniste.

„Din păcate, statele care au apărut după tratatele de pace au reușit să dividă comunitatea maghiară, națiunea maghiară, și regimul comunist a contribuit. Din păcate, nu există acea unitate în pluritate, de care am avea nevoie și nu există forța de coeziune, care ar ține laolaltă comunități mai mici sau mai mari”, a spus Tokes.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Sofia Vicoveanca, luată prin surprindere de Victor Rebengiuc: "Un exemplu de urmat". Gestul incredibil făcut de...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații