Năstase îi răspunde lui Băsescu: Constituția din 2003 a fost pentru NATO și UE. PD a susținut mandatul prezidențial de 5 ani

Năstase îi răspunde lui Băsescu: Constituția din 2003 a fost pentru NATO și UE. PD a susținut mandatul prezidențial de 5 ani
Publicat: 30/06/2013, 18:04
Actualizat: 20/03/2017, 16:11

Fostul premier Adrian Năstase afirmă, pe blog, comentând declarațiile de sâmbătă ale șefului statului, că revizuirea din 2003 nu a fost făcută pentru el, ci pentru intrarea în UE și NATO, că PD și PNL au votat în unanimitate legea, iar mandatul prezidențial de 5 ani a fost susținut de PD și PNL.

„Ieșind de la o întâlnire politică, dintr-o clădire de protocol a șefului statului (ce comentarii s-ar fi făcut dacă Ion Iliescu și-ar fi permis așa ceva!), Băsescu – întrebat despre decizia Curții Constituționale referitoare la pragul referendumului pentru revizuirea Constituției, a afirmat: «E o gașcă care s-a hotărât să-și facă constituție pentru ei, considerând că-s veșnici. Și uită ce a pățit Năstase care și el a făcut o constituție pentru el»”, scrie Năstase.

Fostul premier subliniază că Legea fundamentală din 2003 nu a fost făcută pentru el, ci pentru intrarea în UE și NATO.

„Constituția din 2003 nu a fost o constituție pentru mine, ci pentru realizarea unui obiectiv major al României – aderarea la UE și NATO. În al doilea rând, ceea ce am «pățit» eu se datorează nu Constituției, ci acțiunii politice, de după 2004, a uneltelor lui Băsescu – în principal, Monica Macovei și Daniel Morar”, scrie Năstase.

Fostul premier invocă în postare un raportul al Comisiei speciale parlamentare din care rezultă metoda consensuală folosită și, de asemenea, faptul că amendamentele acceptate au venit, „echilibrat”, și din partea Guvernului – 13, dar și din partea parlamentarilor PD și PNL – 5+9.

„Fără a intra prea mult în amănunte, menționez că atât PD, cât și PNL au votat în unanimitate legea de revizuire, iar declarațiile liderilor de grup (Emil Boc, Valeriu Stoica, Mircea Ionescu-Quintus, Maria Petre) au menționat că a fost vorba de o premieră sub semnul maturizării clasei politice, fiind vorba de un «acord constituțional» (V. Stoica), ce are foarte multe merite (E. Boc). Și în cadrul procedurii de mediere au fost rezolvate favorabil opțiuni ale senatorilor PD și PNL. De altfel, în declarația sa de după vot, explicând votul favorabil legii de revizuire, din Senat, la 1 septembrie 2003, Maria Petre a precizat că în aceeași zi avusese loc ședința Biroului permanent național al PD, în care se stabilise să se voteze în favoarea legii. Din câte îmi aduc aminte, la acel moment, Băsescu era președintele PD!”, scrie fostul premier.

El precizează că singurii care nu au votat Constituția, în 2003 – de fapt, nu au participat la vot- au fost parlamentarii PRM.

Legat de mandatul prezidențial de 5 ani, fostul președinte al PDL precizează că amendamentul a fost depus de senatorul Antonie Iorgovan, împreună cu grupurile parlamentare PD și PNL.

„Intenția era de a separa «locomotivele» PSD de alegerile parlamentare. Am mai explicat faptul că această inițiativă nu a fost a mea. Puteți citi ceea ce am scris pe această temă, pe blog, în 18 martie 2011 («Mandatul de 5 ani»), inclusiv promisiunea «din acest moment, voi consideră că oricine mai lansează o astfel de minciună este fie idiot, fie rău-voitor». Honi soit qui mal y pense! P.S.: Mă impresionează pudoarea cu care reprezentanții USL («gașca») comentează aceste declarații iresponsabile”, se arată în finalul postării lui Năstase.

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că referendumul din 2009 nu este respectat, iar „o gașcă de politicieni” s-a hotărât să-și facă o Constituție, la fel, potrivit șefului statului, ca Adrian Năstase, el adăugând: „Și de asta eu stau cu referendumul funcție de reacțiile lor”.

El a participat, sâmbătă, la Vila Lac 1, la o întâlnire cu liderii județeni ai Fundației Mișcarea Populară. La plecare, a făcut o scurtă declarație presei și a răspuns unor întrebări.

„Cum să o văd? Cum o vede toată lumea. Așa cum e, așa trebuie pusă în aplicare”, a spus Băsescu, întrebat despre decizia CC legată de legea care reglementează pragul la referendum.

„Eu am inițiat referendumul pe fondul faptului că majoritata parlamentară, USL, nu respecta referendumul din 2009. Așa am speranța că atunci când se vor hotărî să promoveze Constituția vor deveni realiști și vor promova un proiect care să țină cont de acel referendum. Dacă nu, partea formală e deja parcursă, le voi reaminti, printr-un referendum, ce vor românii. Asta înseamnă că referendumul meu este strâns legat de referendumul constituțional pe care îl organizează USL”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă amână și el pe anul viitor referendumul, Băsescu a răspuns: „Eu nu îl amân, eu îi urmăresc, da? Îi urmăresc cu referendumul. Funcție de decizia lor, semnez și eu decretul. Asta am spus de la bun început, că aștept două lucruri: să văd cum iese Legea referendumului, și sunt convins că mult mai ușor trece referendumul meu cu 50% decât Constituția lor, pentru că asta nu e Constituția României, e Constituția unei găști, a unei găști, a unui grup. Ca să fi fost o Constituție pentru români, trebuia dezbătută public, trebuia să ia observații de la cetățeni. E o gașcă de politicieni care s-au hotărât să-și facă o Constituție pentru ei, considerând că-s veșnici, și uită ce a pățit Adrian Năstase, care și el și-a făcut o Constituție pentru el. Cel mai bine este să faci o Constituție pentru popor. Și de asta eu stau cu referendumul funcție de reacțiile lor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”