Nicolae Ciucă: Măsurile din programul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare de la 1 mai

Nicolae Ciucă: Măsurile din programul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare de la 1 mai
Publicat: 11/04/2022, 21:12
Actualizat: 11/04/2022, 21:57

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni seara, la Parlament, că măsurile adoptate de coaliția de guvernare în programul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare cel mai devreme la data de 1 mai.

Totodată, el a adăugat că termenul privind aplicarea acestor măsuri este finalul anului.

„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul.

De asemenea, acesta a mai spus că măsurile care vor fi acoperite din fonduri europene se vor aplica pentru sprijinirea companiilor afectate de prețurile la energie sau de războiul din Ucraina și criza provocată de acesta.

„În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a anunțat noile măsuri din programul „Sprijin pentru România”

Premierul, împreună cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, au prezentat luni seara, la Palatul Parlamentului, măsurile incluse în programul „Sprijin pentru România”, prin care autoritățile își propun să ajute cetățenii și mediul de afaceri pentru a trece mai ușor peste situația provocată de creșterea inflației și de contextul de securitate regional.

Coaliția a anunțat, printre altele, 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, decontare de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare, arată Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase