Nicolăescu: Sistemul sanitar are asigurate condiții normale pentru iarnă, dar în limita banilor

Nicolăescu: Sistemul sanitar are asigurate condiții normale pentru iarnă, dar în limita banilor
Publicat: 19/12/2013, 13:15
Actualizat: 21/05/2015, 05:03

Sistemul sanitar românesc are asigurate condiții normale pentru servicii medico-sanitare de calitate pe durata perioadei de iarnă, dar în limita banilor de care dispune, a anunțat, joi, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la videoconferința cu prefecții, șefii DSP-urilor și managerii de spital.

Ministerul Sănătății a dispus un control, în perioada 10-15 decembrie, pentru a evalua capacitatea sistemului de sănătate publică de a asigura asistența medicală a populației în perioada 24 decembrie – 5 ianuarie.

Controlul a avut ca obiective principale: determinarea capacităților unităților sanitare din sistemul de sănătate de a asigura asistența medicală a populației; asigurarea cu medicamente prin sistemul farmaciilor cu circuit deschis; asigurarea asistenței medicale în mediul rural; asigurarea asistenței medicale în situații excepționale, a precizat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la prezentarea rezultatelor controlului.

„Asigurarea asistenței medicale primare în mediul rural se realizează prin medicii de familie din cabinetele de medicină de familie, din centrele de permanență organizate în mediul rural, în colaborare cu asistenții medicali comunitari. Datele arată că la nivelul DSP-urilor relevă faptul că în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie asistența medicală primară în mediul rural se asigură conform graficelor de gărzi aprobate la nivelul a 34 de județe. În județele Brăila, Covasna, Ilfov, Mehedinți, Prahova, Sibiu și Vrancea nu sunt organizate centre de permanență în mediul rural”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a adăugat că în județele Prahova și Ilfov nu sunt organizate centre de permanență nici în urban, nici în rural.

În acest context, Nicolăescu a solicitat autorităților locale „ca pentru situațiile în care sunt depășite competențele centrelor de permanență sau unde acestea nu sunt organizate, să se realizeze grafice de lucru pentru funcționarea normală a dispeceratelor de urgență și, bineînțeles, asigurarea echipelor necesare de ambulanță și SMURD”.

Ministrul a precizat, de asemenea, că există deficiențe privind asigurarea continuității asistenței medicale prin liniile de gardă la spitalele de urgență din Buzău și Constanța și la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu” și Spitalul Clinic „N. Malaxa” din Capitală.

Referitor la aprovizionarea unităților sanitare cu paturi cu medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie, ministrul a spus că acestea sunt asigurate în majoritatea unităților.

„În câteva județe – Bihor, Constanța, Ialomița, Ilfov, Timiș, Vâlcea, Vaslui – s-a constatat lipsa anumitor medicamente sau stocuri insuficiente, ca urmare a neonorării de către furnizori a comenzilor. Menționăm că este vorba de medicamente neuzuale, în speță două tipuri de medicamente din grupa oncologicelor, care nu se vor administra în perioada sărbătorilor, nefiind tratament programate. Cu toate acestea, direcția farmaceutică din MS, împreună cu furnizorii și beneficiarii, vor asigura, în cursul zilelor de astăzi (joi – n.r.) și de mâine (vineri – n.r.), reverificarea stocurilor și asigurarea unor cantități aferente situațiilor speciale”, a mai spus ministrul.

Eugen Nicolăescu a precizat că în câteva județe sunt spitale care au disfuncționalități în aprovizionarea cu unele medicamente și pentru care atât Unifarm, cât și ceilalți furnizori au fost contactați, în scopul asigurării aceestora până la 24 decembrie. „Este vorba despre Spitalul Clinic Județean Oradea, Spitalul Județean Slobozia, Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin”, a precizat ministrul.

Cu ocazia controlului, au fost semnalate și unele probleme în funcționarea compartimentelor pentru asigurarea urgențelor.

„Problemele identificate vizează Spitalul Județean de Urgență Covasna, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și Spitalul Județean de Urgență Râmnicu Vâlcea, care au probleme în asigurarea medicilor pentru chirurgia plastică, pentru echipaje de ambulanță obișnuite, pentru ORL copii și cărora le recomandăm să încheie imediat protocoale cu cele mai apropiate spitale cu competență în domeniu. DSP-urile din respectivele județe ne vor informa până vineri asupra îndeplinirii acestei recomandări. Pentru unele medicamente deficitare, Direcția Farmaceutică din MS, împreună cu DSP-urile, va asigura transferurile între unități până la reluarea procedurii de achiziție publică după 6 ianuarie”, a adăugat ministrul.

Controlul Ministerului Sănătății a verificat și situația farmaciilor cu circuit deschis, pentru majoritatea fiind stabilit graficul de funcționare non-stop sau în regim special pe durata sărbătorilor de iarnă.

Ministrul a semnalat existența unei probleme pe Valea Prahovei, unde nu există, în acest moment, nicio farmacie care poate asigura non-stop sau în regim special livrarea de medicamente populației și de aceea a cerut Colegiului Farmaciștilor să găsească o soluție, cu atât mai mult cu cât, în perioada sărbătorilor de iarnă, zona respectivă este plină de turiști.

Nicolăescu a făcut apel către prefecți să continue verificările, pentru eliminarea situațiilor ce ar puta pune în pericol sănătatea pacienților și totodată a anunțat că pe toată durata sărbătorilor de iarnă la Ministerul Sănătății va funcționa centrul operativ, unde pot fi înregistrate toate sesizările din teritoriu, iar permanența pentru intervenții în caz de ncesitate va fi asigurată de secretarii de stat Raed Arafat și Adrian Pană.

Întrebat dacă poate garanta pacienților că nu va mai fi necear să-și cumpere medicamente, ministrul Sănătății a spus că sistemul sanitar „face pentru ei tot ceea ce poate”.

„Le garantez pacienților că sistemul sanitar va face pentru ei tot ceea ce poate, cât poate sistemul în limita banilor pe care-i are. Aceasta e realitatea, spitalele asigură câți bani au, vrem să alocăm medicamentele vitale. Nu sunt ipocrit să spun că avem de toate, dacă banii ăștia sunt. Să aducem bani de pe Lună, de unde să aducem? Ceea ce putem spune este că, în ultima perioadă, se întâmplă din ce în ce mai puțin să existe lipsuri în spital”, a mai spus ministrul.

Întrebat de asemenea dacă pentru deficiențele constatate va fi sancționat cineva, ministrul a precizat că scopul controalelor a fost de remediere și prevenire a sistuațiilor grave. „Aceste controale au rolul de remediere și prevenire a situațiilor grave. Numai cine nu vrea nu găsește probleme la noi. Vrem să prevenim și să ajutăm sistemul, ultimul control de amploare făcut de Ministerul Sănătății a fost în perioada mandatului meu precedent din 2006-2008”, a mai spus Nicolăescu.

Controalele în unitățile sanitare au fost dispuse după ce la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești s-au găsit nereguli, în urma verificărilor făcute după sesizări ale unui medic chirurg și ale unor pacienți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?