Nicușor Constantinescu, inculpat într-un dosar cu un prejudiciu de peste 11,6 mil. lei

Nicușor Constantinescu, inculpat într-un dosar cu un prejudiciu de peste 11,6 mil. lei
Publicat: 17/11/2016, 11:58

Încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, unde ispășește o pedeapsă de cinci ani de închisoare după condamnarea definitivă în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal Constanța, Nicușor Constantinescu a fost adus, joi, la sediul Direcției Naționale Anticorupție din Constanța, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că i-a fost schimbată calitatea în dosar, din suspect în inculpat, și acuzațiile, într-un dosar în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în cazul unui contract de cadastru al drumurilor județene și comunale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În luna septembrie a acestui an, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, pentru plăți nelegale de peste 11,6 milioane de lei. În acest dosar procurorii DNA au dispus efectuarea urmării penale și față de fostul arhitect șef al CJ Constanța, Titi Cenușă, dar și a unui om de afaceri, Ioan Ichim.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicușor Constantinescu și fostul arhitect șef al Consiliului Județean Constanța, Titi Cenușă, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

„Suspecții Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene)”, se preciza într-un comunicat de presă al DNA.

În ordonanța procurorilor se arată că restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale, pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale.

„Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, se mai arăta în comunicatul DNA.

Conform procurorilor anticorupție, toate aceste fapte s-au produs în condițiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziție publică organizată de Consiliul Județean Constanța, iar niciuna dintre situațiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condițiile legii, cantitățile și prețurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziționate în baza acordului menționat mai sus.

Drept urmare, procurorii DNA Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, și Ioan Ichim, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Recent, consilierii județeni din Constanța au aprobat, cu o singură abținere, într-o ședință extraordinară, un proiect de hotărâre care face referire la constituirea județului Constanța ca parte civilă în acest dosar. Suma cu care Consiliul Județean Constanța s-a constituit parte civilă este de 11.621.345,49 lei, din care 8.246.809,54 lei din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, repartizate bugetelor locale pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, iar 3.374.535,95 lei din veniturile bugetului local ale județului.

„Faptele săvârșite de către persoanele menționate, dacă se vor dovedi reale, sunt de natură a prejudicia în mod evident bugetul județean. (…) În funcție de rezultatul final al cercetărilor penale și de constatările noastre cu privire la mărimea prejudiciului, vom aprecia ulterior cu privire la cuantumul final al sumei reprezentând prejudiciul adus Județului Constanța și, dacă este cazul, vom proceda la recuperarea acestuia pe calea acțiunii civile”, se arăta în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Premii record la Wimbledon și ceremonie de adio pentru Andy Murray
×