Nicușor Dan atacă dur bugetul de 1,3 miliarde de euro al Primăriei Capitalei: N-au fost în stare să cheltuiască nici bugetul pe anul trecut

Nicușor Dan atacă dur bugetul de 1,3 miliarde de euro al Primăriei Capitalei: N-au fost în stare să cheltuiască nici bugetul pe anul trecut
Publicat: 21/02/2018, 17:52

„Acest primar nu are nicio viziune de dezvoltare a orașului. Practic, e aceeași rutină pe care o vedem de ani de zile, aceeași cârpeală și colo și colo. Te întrebi unde, de fapt, e miliardul. Bugetul e de 1,3 miliarde de euro, iar dacă te uiți ce facem cu adevărat cu banii aceștia, nu dăm seama. Bucureștiul are două probleme mari. Una este problema traficului, și problema asta a traficului se rezolvă cu o soluție curajoasă: șoseaua de Centură pe două benzi pe sens, cel puțin, și aici primăria trebuie să intre într-un parteneriat cu Ministerul Transporturilor, să contribuie cu bani, pentru că altfel, nu o să fie niciodată o prioritate națională”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Potrivit parlamentarului, a doua prioritate a Primăriei Capitalei este sistemul de termoficare, care, spune Nicușor Dan, are, în fiecare an, pierderi de 140 de milioane de euro.

„Înainte să vorbim de bugetul pe 2018, e foarte util să ne uităm la bugetul pe 2017 și cum s-a executat el. În primul rând, avem 560 de milioane de lei necheltuiți, mai mult de 10% din buget. Asta este incompetență. Să ai bani, să nu poți să îi cheltuiești, asta se numește incompetență (…) Pe Glina trebuiau să fie făcute investiții de 126 de milioane. S-au făcut de 47. Pe clădirile cu risc seismic erau prognozate investiții de 20 de milioane și s-au făcut de 7 milioane. Pe RADET trebuiau făcute investiții de 9 milioane și s-au făcut doar 3 milioane. Și pe școli trebuiau făcute investiții de 60 de milioane, dar s-au făcut de 30 de milioane”, precizează Nicușor Dan.

Parlamentarul mai precizează faptul că sumele alocate pentru subvenții în 2018 sunt „optimiste” și mult mai mici decât cele din 2017, în condițiile în care anul trecut a fost depășit bugetul de subvenții.

„Un indicator macro important este dimensiunea subvențiilor. În bugetul aprobat pentru 2017, în aprilie, se prevedea că o să cheltuim pe subvenții 1,03 milioane de lei. De fapt, până la sfârșitul anului s-au cheltuit 1,29 de milioane, adică cu 260 de milioane de lei mai mult. Asta este important, pentru că dacă ne vom uita la anul 2018, o să vedem că se avansează o sumă extrem de optimistă, adică 880 de milioane de lei, ceea ce înseamnă cu 410 milioane lei mai puțin. Concluzia este că acest buget, pe 2018, este nerealist”, a mai precizat Nicușor Dan.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase