NOTA de plată lunară pentru pensiile speciale. Ministerul Muncii vrea să „corecteze” pensiile militare. Care e cea mai mare sumă pe care o primește un fost angajat MApN

NOTA de plată lunară pentru pensiile speciale. Ministerul Muncii vrea să „corecteze pensiile militare. Care e cea mai mare sumă pe care o primește un fost angajat MApN
Publicat: 30/07/2017, 15:43

Discuția despre pensiile speciale ale militarilor a revenit în ultima perioadă în spațiul public. Potrivit informațiilorGândul, variantele luate în calcul de Ministerul Muncii nu vizează pensiile aflate în plată, din motive de constituționalitate. De asemenea, nu sunt vizate pensiile magistraților. Deocamdată, însă, nu s-a luat o decizie finală.

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, și șeful PSD, Liviu Dragnea, au insistat că pensiile militare nu vor scădea. Cel puțin nu cele aflate în plată, lăsând deschisă discuția în cazul celor care se vor pensiona de acum încolo. Oficial, la Ministerul Muncii se fac analize cu privire la sistemul general de pensii.

„Nu e o lege ușoară, este destul de apropiată ca și importanță de legea salarizării unitare. Este o lege cu foarte multe sensibilități. (…) Plecările din sistem sunt generate de prevederile actuale ale legii. Și a apărut informația că pensiile din acest sistem vor fi diminuate și oamenii se grăbesc să plece din sistem la 45, 46, 47 de ani, ceea ce nu e în regulă pentru că statul român a investit în acești ofițeri, care au experiență foarte bună, de care România are nevoie și cred că trebuie să li se spună foarte clar că nu li se diminuează pensiile. Dar trebuie făcute discuțiile în așa fel încât legea pensiilor să fie o lege dreaptă, o lege justă, corectă”, a declarat recent Liviu Dragnea.

Vineri, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu a insistat și el în același ton.

„Există o anumită neliniște în armata română și în toate structurile de securitate. Am discutat cu domnul Dragnea săptămâna trecută, am discutat și cu doamna Olguța Vasilescu, am discutat cu primul ministru. Cu toții am căzut de acord că algoritmul de calcul al pensiilor militare trebuie să rămână același. Dacă vor fi niște modificări, nu vor afecta și nu sunt de natură să determine pe cei care ocupă astăzi funcții în armata română să se pensioneze anticipat pentru a prinde condiții mai favorabile. Din păcate, există și o anume zvonistică legată de adoptarea unor ordonanțe de urgență.Nu este adevărat. (..) Doamna Olguța Vasilescu a spus foarte clar că la momentul acesta, la nivelul ministerului, se fac analize cu privire la sistemul general de pensii”, a declarat Țuțuianu.

Intenția de a „corecta” pensiile speciale a fost anunțată public încă din aprilie de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu. „De regulă, pe pensiile speciale ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta înseamnă un salariu de 2.000 lei, la care adăugăm sporuri de până la 1.000 de lei, ies cu pensia de 3.000 – 3.500 de lei, și vorbesc la nivel minim. Sunt pensii care ajung și la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 de lei. Pensiile speciale, deocamdată, sunt înghețate până când vom intra în întreg sistemul de pensii. Noi vrem ca imediat după ce ieșim din Legea salarizării să ne concentrăm pe pensii. Ideea e să stea liniștiți, că nu vrem să scădem nicio pensie în România. Dar vrem să corectăm cu foarte mare atenție sistemul, pentru că, dacă mai mergem în haosul acesta, unii vor fi asistați social, iar alții vor fi cu niște pensii care vor fi mai mult decât îndestulătoare pentru România”, a declarat, într-un interviu, în aprilie, Olguța Vasilescu.

PNL cere demisii

Vicepreședintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, cere demisiile premierului Mihai Tudose și ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu, dacă își încalcă cuvântul și vor tăia pensiile militare de stat prin OUG.

„Ieri (sâmbătă, n.r.), în spațiul public au reapărut informații potrivit cărora Guvernul pregătește o OUG prin care modifică Legea pensiilor din apărare și ordine publică, acesta fiind și principalul motiv pentru care Liviu Dragnea a anunțat, tocmai sâmbătă dimineața, prin SMS, convocarea Parlamentului pentru sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare. Efectul acestei OUG va fi unul singur: diminuarea pensiilor din apărare și ordine publică. Dacă informația este una adevărată, în contextul în care atât ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, dar și premierul Mihai Tudose au dat asigurări publice că aceast lucru nu este adevărat, atunci cei doi dau dovadă de o iresponsabilitate de neconceput și în mod clar trebuie să demisioneze”, a precizat Raețchi.

MAI:O decizie privind limitarea pensionărilor anticipate nu este aplicabilă peste noapte

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut precizări referitoare la pensionările anticipate în sistemul de siguranță națională, menționând că o decizie a Guvernului care să limiteze pensionările anticipate nu este aplicabilă imediată.

„În ceea ce privește o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze această situație de ieșiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaților sistemului de sigurantă și securitate națională, MAI apreciază că o astfel de inițiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, așa cum susțin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a inițiat și nu are un astfel de proiect în lucru. MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să țină cont de interdicțiile, pericolele și riscurile specifice funcțiilor pe care le îndeplinesc angajații din sistemul de ordine și sigurantă publică”, transmite Ministerul Afacerilor Interne.
De asemenea, instituția precizează că „toți angajații MAI care au ieșit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare și statutele profesionale”, menționând că au existat situații în care personalul a ieșit la pensie la vârste cuprinse între 40 și 45 de ani, însă „în toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condițiile legale de pensionare și s-a respectat voința angajatului care îndeplinea aceste condiții.”

Peste 100 de milioane de euro lunar pentru pensiile speciale

Pensiile speciale plătite de stat foștilor angajați din domenii precum Apărare, Afaceri Interne, Parlament, corp diplomatic sau magistrați însumează 479,5 milioane de lei, potrivit datelor furnizate Mediafax, de structurile în domeniu.

În baza răspunsurilor primite de MEDIAFAX de la instituțiile implicate, putem nota că, spre exemplu Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în plată 76.080 de persoane, cu o pensie specială medie de 3.229 de lei, suma totală lunară plătită în contul acestora ridicându-se la 245,6 milioane de lei. Există și o pensie maximă plătită de MApN, în cuantum de 29.992 de lei lunar, dar desigur MApN nu dezvăluie identitatea beneficiarului acestei pensii, reținând doar că este vorba despre un „fost director de regie autonomă”.

Alt exemplu vine de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Aici, un număr de 10.073 de persoane câștigă o pensie specială medie de 3.047 de lei, ceea ce presupune un efort bugetar de 228,7 milioane de lei, lunar.

Alt exemplu: 204 senatori încasează pensii speciale în sumă totală de 3,9 milioane de lei, tot lunar. Ceea ce înseamnă peste 19.000 de lei lunar pe cap de parlamentar beneficiar al unei pensii speciale.

Astfel că totalul general, cumulat numai pe baza informațiilor transmise pentru MEDIAFAX de către instituțiile plătitoare, se ridică la 479,5 milioane de lei, bani de care beneficiază – sub formă de pensii speciale – aproximativ 95.000 de persoane, lună de lună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Pască fără aluat. Rețeta lui Sorin Bontea
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens