Noul cod silvic, avizat favorabil de deputați. PRINCIPALELE MODIFICĂRI

Noul cod silvic, avizat favorabil de deputați. PRINCIPALELE MODIFICĂRI
Publicat: 23/09/2014, 19:14
Actualizat: 13/07/2015, 11:05

Adoptarea unui nou cod silvic, modificat din temelii după șase ani, a stârnit numeroase critici atât din partea opoziției, cât și din partea Camerei de Comerț Americane din România. Reprezentanții AmCham susțin că modificările pe care ministrul Doina Pană vrea să le aducă actualului Cod Silvic nu sunt gândite în așa manieră încât să poată descuraja defrișările ilegale, părere pe care o împărtășește, de altfel, și fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Lucia Varga.

Principalele modificări care au dus la dezbateri intense se referă la excluderea din fondul forestier național a jnepenișurilor, a pășunilor împădurite și a perdelelor forestiere de protecție. În timp ce membrii opoziției și mediul de business american susțin că printr-o astfel de modificare se lasă o portiță pentru defrișări, fără a mai exista obligativitatea compensării suprafeței scoase din fondul forestier, ministrul de resort insistă asupra faptului că a fost eliminată doar dubla definire. Potrivit Doinei Pană, este suficient ca cele trei categorii de terenuri să fie incluse în categoria de păduri, nu și în fondul forestier național.

O altă modificare sensibilă, subliniată și de reprezentanții AmCham, este și cea prin care România se angajează să împădurească doar un milion de hectare până în 2030. Adică jumătate față de actualele prevederi din Codul silvic.

„Uitându-ne cât s-a împădurit până acum, după raportul curții de conturi, nu are rost să punem cifre neviabile. N-am nimic împotrivă să votăm 2 milioane ha până în 2035, dar sunt cifre neviabile”, a explicat Doina Pană.

Urgența de la Senat, divergențele de la Cameră

Proiectul noului cod silvic a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, în regim de urgență. Luni, a ajuns în comisia de agricultură a Camerei Deputaților, unde a fost dezbătut timp de mai bine de șase ore, asta deși în paralel avea loc dezbaterea și votul moțiunii de cenzură.

„Un proiect de lege extrem de important, așteptat de către toți factorii interesați: proprietari, admnistratori de pădurii, ONG-uri. Ar putea părea o inițiativă care a venit pe nepusă masă, dar se bazează pe un schelet de anul trecut, când pe baza proiectului de lege inițial s-au adunat toți factorii interesați și au venit cele mai pertinente amendamente. Trebuie să reflecte exact situația actuală din pădurile româniei și să fie spre binele pădurii. Nu e o inițiativă nouă pe care vremn s-o impunem electoral. Nu este nimic electoral, este o urgență pentru binele pădurii și pentru toți cei implicați”, a explicat Doina Pană, luni, în cadrul comisiei de specialitate.

În replică, fostul ministru de resort, Lucia Varga, a acuzat PSD de faptul că se pregătește distrugerea pădurilor prin acest proiect de lege.

„Un paravan pentru furturile de masă lemnoasă, este un act de o gravitate fără margini. Acest document, în forma în care a fost introdus în procesul legislativ de actuala majoritate parlamentară, reprezintă un atentat la siguranța națională, un act de iresponsabilitate al tuturor semnatarilor și susținătorilor săi”, a spus Varga.

De altfel, Lucia Varga și Doina Pană au avut, de-a lungul a celor șase ore de dezbateri, mai multe altercații pe baza modificărilor aduse codului silvic. „Eu nu înțeleg de ce dumneavoastră trebuie să vă dați cu părerea. Că nu ne-am adunat la Lucia Varga și alții”, i-a transmis Doina Pană, după ce Varga a luat cuvântul de mai multe ori.

Cea mai mare nemulțumire a fostului ministru, pe lângă faptul că nu au fost păstrate și prevederile care descurajau defrișările ilegale și furtul lemnului din păduri, se referă la modificarea articolului 20, prin care se instituie obligativitatea de a face amenajamente silvice doar pentru proprietarii a peste 10 hectare de păduri. În actualul cod silvic nu există o limită de suprafață pentru amenajamentele silvice.

În ciuda faptului că Lucia Varga a venit cu numeroase amendamente, majoritatea au fost respinse de către membrii comisiei de agricultură. De altfel, cuvintele-cheie în timpul dezbaterilor de luni seara au fost „forma de la Senat”, sintagmă la care pesediștii începeau să voteze fără prea multe întrebări.

Deși era programat să intre la votul final, în plenul Camerei Deputaților, în ședința de marți, Codul silvic a fost luat în discuție și de membrii comisiei de mediu. După nici jumătate de oră de dezbateri, proiectul a fost avizat favorabil, cu adoptarea a trei amendamente. Prima propunere acceptată modifică suprafața de pădure care poate fi scoasă din fondul forestier național. În actualul cod silvic, se permite acest lucru numai pentru o suprafață de 5%, dar maximum 200 de metri pătrați din terenul deținut. În noua formă a legii, se permite scoaterea din fondul forestier național a maximum 5%, dar nu mai mult de 250 de metri pătrați pentru proprietățile de peste 5 hectare și 200 de metri pătrați pentru suprafețele mai mici de 5 hectare.

Totodată, membrii comisiei de mediu au adoptat și un amendament propus de UDMR, care modifică articolul 60, alineatul 5, punctul c). Astfel, prin noua formă a articolului, se permite ca „un operator economic să poată achiziționa masă lemnoasă sub formă de lemn rotund sau lemn pe picior, provenit din produse principale sau accidentale doar dacă asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puțin 40% din materialul lemnos achiziționat”.

Adică, în explicația deputatului Zsolt Molnar, amendamentul face referire la exportul de bușteni de calitate, care nu se prelucrează în România.

Drumul noului Cod silvic

Noul Cod Silvic a fost avizat favorabil de comisiile de mediu și de agricultură ale Camerei Deputaților, for decizional, urmând să intre la votul final săptămâna viitoare. Miercuri, 17 septembrie, același proiect de lege a trecut de Senat, cu 92 de voturi „pentru”, fiind vorba despre o lege organică. Inițiativa legislativă a fost dezbătută și adoptată în procedură de urgență.

Proiectul de act normativ a fost supus procedurii de urgență. Înregistrat la Senat la pe 3 iulie 2014, pe 16 septembrie a fost pus pe ordinea de zi a Biroului Permanent și, la nici 24 de ore, adoptat de prima cameră sesizată. Mai mult, raportul celor două comisii de specialitate, cea pentru agricultură și cea pentru mediu, a fost făcut public cu aproximativ două ore înaintea votului final. Proiectul de modificare a Codului silvic a primit aviz favorabil și de la Consiliul Legislativ, și din partea Guvernului.

Inițiat de 127 de deputați și senatori PSD, printre susținători se numără mai mulți miniștri care sunt și parlamentari, inclusiv premierul Victor Ponta, Eugen Nicolicea, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Constantin Niță, ministrul Economiei, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, și Rovana Plumb, ministrul Muncii.

După ce PSD a susținut, pe vremea guvernării USL, proiectul de Cod Silvic inițiat de fostul ministru al Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Lucia Varga, proiect care a fost respins de deputați ulterior, acum, în noua formulă a legii nu au fost păstrate principiile Luciei Varga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii