Noul ministru al Justiției, despre Secția de anchetă: În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel / Procurorii să privească serios procesul de selecție pentru șefia parchetelor

Noul ministru al Justiției, despre Secția de anchetă: În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel / Procurorii să privească serios procesul de selecție pentru șefia parchetelor
Publicat: 05/11/2019, 15:22

„Vom merge pe o intervenție în Parlament, pe proiect de lege, von discuta pe legile justiției, dar eu sper că vom avea o reacție rezonabilă în Parlament. Există în sistemul judiciar o tensiune enormă față de această Secție specială. Sunt magistrați care reclamă desființarea ei peste noapte, dacă vreți, sunt magistrați, mai puțini, care spun că este o reparație. Eu sunt gata să înțeleg rațiunea pentru care s-a gândit o reparație, dar, pe bază de studiu, să vedem despre ce e vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament și așteptăm o reacție responsabilă din partea Parlamentului. În cadrul fostei majorități devenită minoritate, s-au mai schimbat mințile în ultima perioadă și eu sunt încrezător că vom găsi un răspuns rațional în Parlament”, a declarat, marți, noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, după ce a preluat mandatul.

Cătălin Predoiu a mai deținut acest portofoliu în perioada 2008-2012 și a fost ministru interimar la Ministerul Afacerilor Externe.

Predoiu, despre viitorii șefi de parchete: Procurorii să privească serios procesul de selecție

Noul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, a făcut un apel, marți, către toți procurorii să ia în considerare înscrierea în procesul de selecție al viitorilor șefi de parchete, precizând că dacă „ești bântuit de acest spirit al dreptății, ești obligat să iei în considerare măcar să te înscrii”.

„Nu voi face un anunț astăzi (despre numirea viitorilor șefi de parchete -n.r.), eu încă nu am preluat propriu zis activitatea ministerului, acum urmează să am o ședință cu doamna Birchall destul de lungă, poate 2-3 ore, în care vom lua dosar cu dosar al ministerului și vom discuta în ce stadiu sunt lucrările. Sigur că va fi un proces care va fi transparent, va fi bazat pe meritocrație, va fi un proces care să dea încredere publicului că vom face o alegere bazată pe evaluare, pe experiență și eu vreau să profit de această ocazie să adresez un mesaj procurorilor să privească foarte serios și responsabil acest proces de selecție. Se aleg șefii Ministerului Public, se aleg liderii lor profesionali și de management, se alege fruntea Ministerului Public în următoarele luni. Cred că fiecare procuror care se simte capabil să ducă această misiune înainte, să aducă progres la buna organizare să se înscrie. Nu este doar o opțiune, nu este doar un drept, eu îi rog să o privească și ca pe o obligație. Dacă ești bine pregătit, dacă îți pasă de cetățeni, dacă îți pasă de lege, dacă așa cum spuneam anterior, ești bântuit de acest spirit al dreptății, ești obligat să iei în considerare măcar să te înscrii. (…) Mesajul meu către toată lumea: în ranița oricărui om de valoare stă bastonul de șef, procuror, la nivelurile la care vor fi organizate concursurile”, a declarat Cătălin Predoiu, după preluarea mandatului.

Noul ministru al Justiției a reiterat ideea potrivit căreia pensionarea anticipată a magistraților trebuie amânată.

„Avem această urgență legată de schema de pensionare a magistraților, o știe toată lumea, toată lumea e de acord, am primit semnale și de la judecători și de la procurori că aici trebuie intervenit, că nu este pentru moment fezabil să aplicăm această schemă în sensul că o să rămânem fără judecători și procurori și ar suferi cetățenii, pentru că s-ar prelungi dosarele, anchetele ar trena și așa mai departe. Amintesc că există în Parlament un proiect de lege , o inițiativă legislativă a Partidului Național Liberal de a proroga, adică de a amâna această pensionare, există și OUG adoptată de Guvern care e de asemenea în Parlament. Deci asta este soluția. Cei de la USR vor în esență același lucru, adică să nu intre în vigoare acum”, a completat Predoiu.

Predoiu, despre faptul că Birchall a blocat numirea Adinei Florea: Ministerul a avut o poziție bună

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, marți, referitor la blocajul din CSM pe numirea Adinei Florea la conducerea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), că Ana Birchall a avut o poziție bună pe acest subiect.

„Voi studia problema, nu vreau să dau un răspuns superficial ( cum va vota în plenul CSM -n.r.), dar așa, la prima vedere, nu am de ce să o critic pe doamna Birchall. Nu vreau să angajez poziția ministerului acum aici , fără a studia toate dosarele. Ce s-a văzut de la nivelul meu de deputat în Parlament, cred că ministerul a avut o poziție bună. Cu doamna Savonea, m-am întâlnit o dată sau de două ori în Parlament, eram la aceeași masă la Comisia Juridică, nu am colaborat, nu o cunosc nici din medii profesionale. Eu sunt foarte atent la ceea ce se întâmplă. Dacă Parlamentul nu va dezamăgi în ceea ce privește răspunsul rațional pe proiectele de lege pe care sistemul judiciar le așteaptă , pe care cetățenii le așteaptă , atunci nici dânșii nu vor avea dezamăgirea că abandonăm lucruri în Parlament”, a declarat Cătălin Predoiu, după preluarea mandatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia