Noul statut al senatorilor și deputaților: reguli speciale pentru parlamentarii incompatibili. PDL atacă legea la Curtea Constituțională

Noul statut al senatorilor și deputaților: reguli speciale pentru parlamentarii incompatibili. PDL atacă legea la Curtea Constituțională
Publicat: 13/02/2013, 15:58
Actualizat: 13/07/2016, 15:55

Parlamentarii au păstrat în statutul senatorilor și deputaților prevederile criticate de președintele Traian Băsescu în cererea de reexaminare și, mai mult, au introdus un articol care le instituie aleșilor un statut special în privința incompatibilităților. Astfel, chiar dacă legea ANI prevede că o decizie de incompatibiliate poate fi contestată în 15 zile, dacă nu rămâne definitivă, atrăgând pierderea mandatului, parlamentarii au decis că în cazul lor termenul să fie de 45 de zile de la luarea la cunoștință. Termenul curge la primirea sub semnătură a raportului de evaluare al ANI sau, dacă cel vizat refuză primirea prin anunțul făcut de președintele Camerei din care face parte. O asemenea prevedere însă poate prelungi, teoretic, termenul de contestare, în condițiile în care parlamentarul nu este găsit și nu se poate considera astfel că a refuzat să primească înștiințarea de incompatibilitate.

Singura „concesie” făcută de parlamentari este că, dacă în acest termen de 45 de zile raportul ANI nu este contestat, parlamentarul găsit incompatibil își pierde mandatul dacă nu contestă decizia ANI.

Cu toate acestea în interpretarea USL modificarea este una benefică.

„Astăzi am încheiat o etapă importantă pentru Parlamentul României, am votat Statutul deputaților și senatorilor, el va fi trimis spre președintele României pentru promulgare. Am reușit să clarificăm și o chestiune care a creat tensiuni și în cadrul USL și ați văzut că există o anumită unanimitate”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. El a mai afirmat că nu a înțeles de ce liderii opoziției au votat împotriva cererii de reexaminare.

„Dacă parlamentarul, 45 de zile, fie că este în conflict de interese, fie că este în incompatibilitate, nu vrea să ia act de raportul ANI, Camera Deputaților are alte instrumente, astfel încât să nu ne mai facem de rușine, să stăm câte 3-4 luni să nu votăm această procedură” a explicat președintele Camerei Deputaților.

Președintele Traian Băsescu solicitase, de asemenea, ca parlamentul să nu dubleze Agenția Națională de Integritate în constatarea incompatibilităților. Parlamentarii nu au luat în considerare obiecția, lăsând în noul statut prevederea potrivit căreia starea de incompatibilitate poate fi lămurită de comisia competentă și constatată prin vot al plenului.

În motivarea acestei opțiuni, aleșii au susținut că ANI rămâne singura autoritate însărcinată cu verificarea potențialelor incompatibilități, dar procedura declaraării acesteia de către Parlament are rostul de rezolva cu celeritate cazurile. Cu toate acestea, parlamentarii admit că există posibilitatea ca declararea de către parlament a stării de incompatibilitate să nu se realizeze fie din lipsa sesizării sau din cauza voturilor insuficiente, pasând răspunderea ANI care însă este legată de mâini într-o asemenea situație.

PDL atacă legea la Curtea Constituțională

Legea a trecut în noua formă cu 298 voturi „pentru”, 101 „împotrivă” și 36 de abțineri. Împotrivă au votat PDL și PPDD, iar UDMR s-a abținut.

PDL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională cel mai târziu vineri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale